Reprezentarea violenţei televizuale şi protectia copilului

Inapoi

Textul de faţă prezintă un rezumat al rezultatelor proiectului finanţat de UNICEF România, proiect reprezentând, ca tematică şi metodologie de abordare a violenţei televizuale, o premieră în studiile media din ţara noastră.

Proiectul analizează, prin metode cantitative şi calitative, conţinuturile violente din programele a 11 canale TV – dintre care trei pentru copii – timp de o săptămână (5-11 ianuarie 2009), pe şase genuri şi categorii de programe / emisiuni.

Corpusul de analiză – emisiuni denumite de “real”, de ficţiune şi ludice / de divertisment – cuprinde 348 de ore şi 15 minute de programe. Canalele analizate sunt: Televiziunea publică – TVR1, ProTV, Acasă, Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, Prima TV, OTV, canale pentru copii (desene animate): Cartoon Network, Jetix, Minimax.

S-a urmărit identificarea scenelor de violenţă (număr şi durată) din emisiunile programelor TV prezentate în săptămâna menţionată, a contextelor de scenarizare şi a tipurilor şi formelor de reprezentare a violenţei.