Ziua Universală a Copilului – fiecare șansă contează

Inapoi

20_noiembrieÎn 2015, lumea pare să fie în continuare un loc în care copiii dezavantajați nu își au un loc stabilit, nu sunt suficient ocrotiți de către autoritățile responsabile, iar șansele lor la un viitor decent sunt considerabil mai mici față de cele ale copiilor care provin din familii mai înstărite.

 

Fiecare copil are dreptul la o dezvoltare normală din toate punctele de vedere – material, moral și spiritual. Este adevărat că astăzi vedem un progres semnificativ în felul în care serviciile dedicate copilului au evoluat, însă este important să investim mai mult, să ne pese mai mult, să încercăm mai mult pentru ei. În fond, în mâinile lor este viitorul nostru, iar viitorul lor este în mâinile noastre. 

„În puțin peste o generație, a fost redusă rata mortalității infantile la jumătate, peste 90% dintre copii au fost plasați în sistemul educațional, iar numărul celor care au acces la apă potabilă a crescut cu 2,6 miliarde.”, spune Directorul Executiv UNICEF Anthony Lake.

„Cu toate acestea, aproape jumătate din populația săracă a lumii este reprezentată de copii. Aproape 250 de milioane de copii trăiesc în zone devastate de conflicte, iar peste 200.000 dintre aceștia și-au riscat viața în acest an, căutând azil în Europa”.

Raportul Șanse egale pentru fiecare copil – promisiunea egalității prezintă o imagine a felului în care cei mai marginalizați copii din lume se raportează la indicatorii de bază pentru dezvoltarea umană.

Datele arată următoarele:

  • Copiii care provin din familii nevoiașe au o probabilitate de două ori mai mare de deces înainte vârstei de cinci ani și de cinci ori mai mare să fie în afara sistemului educațional.
  • Fetele din familiile mai puțin înstărite au o probabilitate de patru ori mai mare să se mărite înainte de vârsta de 18 ani, comparativ cu cele din familii înstărite.
  • Peste 2,4 miliarde de oameni încă nu au sisteme de salubritate adecvate – 40% dintre aceștia sunt în Asia de Sud; iar peste 600 de milioane de oameni – majoritatea din Africa sub-Sahariană nu au acces la apă potabilă.
  • Aproximativ jumătate dintre cei 159 de milioane de copii subdezvoltați locuiesc în Asia de Sud și o treime sunt în Africa.

 

Raportul Șanse egale pentru fiecare copil subliniază importanța micșorării înegalitaților dintre copiii aparținând diferitelor trepte sociale, argumentând că investițiile pentru copii, în mod deosebit în favoarea celor mai vulnerabili, sunt corecte și în teorie și în practică – iar astfel de investiții aduc beneficii majore, nu doar în cazul acelor copii, ci și în cazul familiilor, comunităților din care fac parte și – în cele din urmă – economiei.

Articol din: 2 December 2015

Citeşte în continuare