UNICEF: Tineri din Asia Centrală şi Europa de Est blamaţi şi marginalizaţi

Inapoi

O epidemie subterană de HIV răspândită în Europa de Est şi Asia Centrală ia amploare într-un ritm îngrijorător, fiind alimentată de consumul de droguri, comportamente sexuale cu risc crescut şi un nivel ridicat al stigmatizării sociale ce descurajează persoanele afectate să acceseze informaţiile referitoare la prevenţie şi tratamentul oferit, potrivit unui raport lansat astăzi de UNICEF.

Raportul “Blame and Banishment: The underground HIV epidemic affecting children in Eastern Europe and Central Asia” (“Blamare şi marginalizare: epidemia subterană de HIV ce afectează copiii din Europa de Est şi Asia Centrală″) scoate la lumină problemele cu care se confruntă copiii ce trăiesc cu HIV, adolescenţii ce adoptă comportamente cu risc, femeile însărcinate ce consumă droguri şi cei peste un milion de copii şi tineri din regiune care trăiesc sau muncesc pe străzi.

Tinerii marginalizaţi sunt expuşi zilnic unor riscuri multiple, inclusiv consumului de droguri, sexului comercial şi altor forme de exploatare şi abuz, care sporesc riscul de a contracta HIV. Tendinţele sunt extrem de alarmante, în regiune existând 3,7 milioane de consumatori de droguri injectabile – aproape un sfert din totalul înregistrat la nivel mondial. Pentru mulţi, consumul de droguri începe în adolescenţă.

Serviciile medicale şi de protecţie socială existente nu sunt concepute pentru a ajuta adolescenţii cu risc crescut, care sunt deseori expuşi culpabilizării morale, blamării şi chiar urmăririi penale în momentul în care vor să acceseze tratamentul şi informaţii legate de HIV.

“Copiii şi adolescenţii ce trăiesc la marginea societăţii au nevoie de acces la servicii medicale şi de protecţie socială, nu de o doză aspră de dezaprobare,” declară Anthony Lake, Directorul Executiv al UNICEF.

Pentru a identifica şi a ajuta tinerii ce trăiesc cu HIV sau prezintă risc de infectare cu HIV, autorităţile civile şi cele medicale trebuie să creeze servicii special concepute pentru ei, în care aceştia să nu fie judecaţi şi care să vină în întâmpinarea nevoilor speciale ale adolescenţilor marginalizaţi.

În Federaţia Rusă, de exemplu, au fost înfiinţate peste 100 de unităţi speciale pentru tineri, oferind servicii de sănătate sexuală şi a reproducerii, informaţii, consiliere şi sprijin psihologic. Centrul medical Atis din Moldova reprezintă o altă iniţiativă pozitivă ce permite salvarea unor vieţi.

Un centru de prevenţie şi tratare a HIV din Tadjikistan elimină barierele ridicate de neîncredere pentru a ajuta adolescentele care se prostituează. O tânără clientă declară: “La început, nu am crezut că se oferă control medical, tratament şi prezervative într-adevăr gratuit şi în mod anonim. Eram convinsă că e o altă capcană de-a poliţiei. Am fost de acord să merg acolo prima dată cu un lucrător stradal, dar acum merg singură şi le încurajez pe prietenele mele să acceseze aceste servicii la rândul lor.”

Un studiu recent, realizat de PNUD pe şase ţări din regiune, indică faptul că multor adolescenţi ce trăiesc cu HIV le este mai frică de stigmatizarea socială pe care o simt în momentul în care apelează la tratament decât de boala în sine, ceea ce adânceşte şi mai mult epidemia în obscuritate.

Stigmatizarea asociată virusului HIV nu se limitează la adulţi şi adolescenţi. Copiilor ce trăiesc cu HIV li se refuză frecvent accesul la şcoală şi la grădiniţă, iar când se divulgă statutul lor, riscă să fie respinşi şi abuzaţi. Alla, asistentul maternal al unui copil infectat cu HIV, povesteşte cum acesta a fost marginalizat când cineva a făcut cunoscut statutul său de seropozitiv altor familii. “Colegii lui de clasă spun că este ‘dezgustător’ şi refuză să se joace cu el,” afirmă ea.

“Acest raport atrage atenţia asupra protejării drepturilor şi demnităţii tuturor persoanelor ce trăiesc cu HIV sau sunt expuşi acestui virus, în mod special copiii şi tinerii vulnerabili. Trebuie să formăm un mediu caracterizat prin încredere şi afecţiune, nu prin judecarea şi excluderea celuilalt,” declară Lake. “Europa de Est şi Asia Centrală vor putea pune capăt răspândirii epidemiei doar punând capăt discriminării faţă de persoanele ce trăiesc cu HIV.”

###

Notă pentru mass-media: Cincisprezece copii cu vârste între 12 şi 18 ani din Ucraina au participat în capitala ţării, Kiev, la un atelier video OneMinuteJr, la invitaţia UNICEF şi a ONG-ului “Reţeaua Ucraineană a Persoanelor ce Trăiesc cu HIV/SIDA”. Mulţi dintre tinerii ucraineni ce au luat parte la acest atelier sunt fie seropozitivi, fie au prieteni sau membri ai familiei care sunt seropozitivi. Fiecare adolescent participant a realizat un filmuleţ de 60 de secunde pe tema impactului pe care îl are HIV/SIDA asupra vieţii lor. Cele mai reuşite filmuleţe vor fi difuzate în mai multe săli în cadrul Conferinţei Mondiale privind SIDA, ce are loc la Viena. Filmuleţe pot fi vizualizate în avanpremieră la adresa: http://www.youtube.com/view_play_list?p=EA932652EF17D4E2

Despre UNICEF

UNICEF activează în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să se dezvolte, începând cu perioada copilăriei timpurii şi până la adolescenţă. Cel mai mare furnizor de vaccinuri din lume pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine prin programele sale sănătatea şi nutriţia copiilor, accesul la apă potabilă şi salubritate, o educaţie primară de calitate pentru toţi copiii, fete sau băieţi, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, a exploatării şi a SIDA. UNICEF este integral finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi pagina: www.unicef.org

Persoane de contact pentru informaţii suplimentare:

Raluca Manţa, UNICEF România, 021,201,78,55, rmanta@unicef.org

Articol din: 17 April 2010

Citeşte în continuare