UNICEF şi societatea civilă din România promoveaza art-terapia

Inapoi

Reprezentanţa UNICEF în România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Fundaţia Internaţională pentru Copil şi Familie (FICF) şi Asociaţia "Terapia prin Artă" organizează în Timişoara, în perioada 21-23 iunie 2006 Conferinţa Naţională pentru Promovarea Art-Terapiei.

Evenimentul este la ediţia a II-a şi are ca scop marcarea finalizării proiectului naţional Art-Terapia şi consolidarea statutul oficial al art-terapiei ca profesie la nivel naţional.

La această întâlnire-dezbatere participă profesionişti din domeniul psihologiei, al artelor şi al asistenţei sociale. Aceştia au ocazia să prezinte experienţe profesionale în care terapia prin artă s-a dovedit a fi o metodă de susţinere eficientă a persoanelor aflate în dificultate, fie că este vorba despre copii, adolescenţi sau adulţi.

Tot în cadrul conferinţei, se vor organiza două ateliere de lucru conduse de D-na Marie Mireille, Franţa – musicoterapie şi D-nele Cornelia Pop şi Bogdana Sala – terapie prin marionete.

Conferinţa este al doilea eveniment major al unei campanii naţionale de lobby şi advocacy (Proiectul Naţional Art-terapia) care îşi propune să contribuie la conştientizarea nevoii de recunoaştere oficială şi la introducerea profesiei de art-terapeut în Clasificarea Ocupaţiilor din România.

Proiectul Naţional Art-terapia a fost lansat în data de 1 noiembrie 2005 de către Fundaţia Internaţională pentru Copil şi Familie în parteneriat cu instituţii, organizaţii şi asociaţii active în domeniul terapiei prin artă şi este susţinut din punct de vedere financiar şi logistic de către Reprezentanţa UNICEF în România.

În România, câteva mii de copii şi tineri cu dizabilităţi sau tulburări de comportament ori aflaţi în penitenciare şi centre de reducare beneficiază în fiecare an de terapie prin artă, cu rezultate spectaculoase. Combinaţia de artă şi psihologie îi ajută pe copii să înveţe arta de a trăi. Copiii dobândesc deprinderi de viaţă, stimă de sine şi încredere în ei înşişi, realizează că nu sunt diferiţi faţă de ceilalţi şi învaţă să relaţioneze mai uşor în societate. “Utilitatea art-terapiei nu numai pentru copii şi tineri, ci şi pentru cei în vârstă, este un fapt dovedit. Recunoaşterea oficială a calităţilor acestui tip de terapie şi, în consecinţă, promovarea ei ca profesie la nivel naţional este o necesitate şi nu trebuie amânată,” a declarat domnul Pierre Poupard, Reprezentant UNICEF în România.

Persoane de contact:
Bruno Mastan, coordonator proiect, Fundaţia Internaţională pentru Copil şi Familie, tel: (021)318. 85.81, e-mail odee@kappa.ro.
Codruţa Hedeşiu, Coordonator Relaţii Externe şi Presă, UNICEF Romania, tel: (021)201.78.64, e-mail chedesiu@unicef.org.

Articol din: 17 April 2006

Citeşte în continuare