UNICEF şi Organizaţia Mondială pentru Fotografie (WPO) oferă unor tineri fotografi şansa unică de a participa la un curs de fotografie în Etiopia

Inapoi

UNICEF şi WPO au plăcerea de a anunţa că şase tineri fotografi, între 15 şi 18 ani, au fost aleşi drept câştigători pentru fotografia lor şi pledoaria scrisă ilustrând unul din cele cinci drepturi fundamentale ale copilului.

Ei vor fi premiaţi în cadrul Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie ce vor avea loc la Cannes azi 22 aprilie 2010.

O tânără din România se află printre câştigători

  • Şase tineri fotografi din ţări diferite, cu vârste între 15 şi 18 ani, au fost anunţaţi astăzi drept câştigători
  • Câştigătorii sunt din: România, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Maroc, Israel şi Brazilia
  • Fiecare a trimis o fotografie şi o pledoarie scrisă pentru a marca a 20-a aniversare a Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului (CNUDC)
  • Premiile vor fi prezentate în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie ce va avea loc la Cannes, în Franţa, pe 22 aprilie 2010
  • Tinerilor câştigători li se oferă ocazia de a lua parte la un curs de fotografie susţinut de cei mai buni fotografi din lume în cadrul a două ateliere – unul în Etiopia, organizat de UNICEF împreună cu EYESEE, şi altul desfăşurat în cadrul Festivalului Mondial de Fotografie de la Cannes

Tinerii câştigători vor face o călătorie unică, în Etiopia, pentru a participa la un atelier de fotografie cu apreciatul fotograf Reza, implicat în numeroase acţiuni umanitare. Câştigătorii sunt: Rachita Castelino (15 ani) din Noua Zeelandă; Ioana Velescu (17 ani) din România; Chyi-Dean Shu (16 ani) din Statele Unite, Imane Tirich (18 ani) din Maroc; Mariya Maximenko (16 ani) din Israel şi Guiliane Bertaglia Correia (15 ani) din Brazilia.

Iniţiativa de foto-pledoarii a fost lansată pe 20 noiembrie 2009 cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului (CNUDC), iar Ambasadori ai UNICEF, ca David Beckham şi Ewan McGregor, au realizat propriile lor foto-pledoarii pentru a susţine cauza împreună cu fotografi de renume mondial, printre care şi Reza, Jonathan Torgovnik, Mary Ellen Mark, Carol Allen Storey şi Bruce Davidson.

Tinerii fotografi cu vârste între 12 şi 18 ani au fost invitaţi să trimită o foto-pledoarie care să ilustreze unul din cele cinci drepturi fundamentale ale copilului: dreptul la supravieţuire, dreptul la educaţie, dreptul la sănătate, dreptul la protecţie împotriva vătămării, a abuzurilor şi a exploatării şi dreptul de a se face auziţi. Juriul a fost impresionat de răspunsul entuziast primit din partea tinerilor fotografi din lumea întreagă.

Celebrul fotograf Reza, dedicat acţiunilor umanitare, care a fost şi preşedintele juriului, a declarat despre cei şase câştigători: “M-a mişcat profund entuziasmul şi talentul extraordinar al copiilor participanţi şi cred că imaginile reprezintă un limbaj comun în lumea noastră ce ar putea deveni un pilon al educaţiei pentru pace”.

Astrid Merget, Director de Creaţie la Organizaţia Mondială pentru Fotografie, a afirmat: “Organizaţia Mondială pentru Fotografie (WPO) şi membrii Academiei sale sunt încântaţi că la iniţiativa de foto-pledoarii au participat tineri fotografi atât de talentaţi. Suntem norocoşi că am reuşit să ne conectăm cu tineri din lumea întreagă, iar această iniţiativă a fost pe departe unul dintre cele mai importante programe pe care le-am desfăşurat în 2010. Suntem nerăbdători să îi felicităm pe toţi cei şase tineri fotografi la ceremonia de decernare a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie de la Cannes, pe 22 aprilie.”

Atelierul de fotografie ce va avea loc în Etiopia în toamna lui 2010 este organizat de UNICEF împreună cu EYE SEE, un proiect fotografic ce susţine cursuri pentru copiii din lumea întreagă ajutându-i să deprindă abilităţi fotografice. Scopul său este de a-i învăţa pe copii tehnici fotografice şi de a le pune la dispoziţie un instrument amuzant şi convingător cu care să surprindă imagini din viaţa lor.

Ted Chaiban, reprezentantul UNICEF în Etiopia, a spus: UNICEF este conştient de puterea fotografiilor şi suntem bucuroşi că putem realiza acest atelier pentru cei şase tineri fotografi talentaţi care şi-au exprimat sprijinul pentru drepturile copilului. Sperăm că ocazia de a lucra împreună cu alţi tineri ca ei în Etiopia le va oferi o incursiune preţioasă în miezul problemelor cu care se confruntă copiii din alte ţări şi le va prezenta mijloace de a-şi folosi arta fotografică pentru a pleda la nivel internaţional în favoarea problemelor ce ţin de drepturile copilului”.

Convenţia cu privire la Drepturile Copilului (CDC) a fost adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, stabilind un set de drepturi fundamentale pentru toţi copiii şi tinerii menite să îi protejeze împotriva violenţei, discriminării şi vătămării. În prezent, CDC este semnată de aproape toate statele, fiind cel mai ratificat acord de drepturi ale omului din lume.

S-au realizat progrese semnificative în ultimii 20 de ani, inclusiv reducerea mortalităţii copiilor sub cinci ani şi scăderea numărului de copii implicaţi în munci periculoase. Cu toate acestea, există în continuare mari provocări. Între 500 de milioane şi 1,5 miliarde de copii se confruntă cu violenţă anual; 150 de milioane de copii între 5 şi 14 ani sunt exploataţi prin muncă şi peste 1 milion de copii sunt reţinuţi în sistemele de justiţie din lumea întreagă la un moment dat.

Tinerii fotografi câştigători:

Rachita Castelino (15 ani) din Noua Zeelandă a fost selectată pentru fotografia “Vând ca să supravieţuiesc”, ce ilustrează un băieţel pe străzile din Mumbai încercând să vândă tot ce are, dar care pare a fi ignorat de către trecători. Rachita, elevă a Colegiuluil Baradene Sacred Heart din Auckland, a afirmat în momentul câştigării concursului: “Sunt foarte încântată că voi merge în Franţa şi în Etiopia pentru a-mi îmbunătăţi abilităţile fotografice”.

Ioana Velescu din România (17 ani) a câştigat cu fotografia sa “În spatele pericolului” ilustrând dreptul fiecărui copil la protecţie împotriva vătămării, abuzului şi exploatării. Odată cu depunerea fotografiei, Ioana a declarat: “acasă este acolo unde te simţi în siguranţă şi iubit. Copiii ar trebui să se simtă protejaţi la ei acasă”.

Chyi-Dean Shu de 16 ani din Statele Unite ale Americii a ilustrat dreptul fiecărui copil la sănătate printr-o fotografie pe care a făcut-o când lucra ca voluntar într-o clinică medicală pentru copii defavorizaţi din Mexic. El frecventează Liceul Beckham din Irvine, California, şi a afirmat: “zona în care locuiesc este relativ sigură şi înstărită aşa că pentru mine fiecare oportunitate de a lucra pentru comunitate este nu doar o şansă de a-i ajuta pe alţii, ci şi o şansă de a explora un spectru mai larg al acestei lumi”.

Imane Tirich, 18 ani, din Maroc, a trimis o fotografie pe tema dreptului fiecărui copil la educaţie. Analizând-şi fotografia, a declarat: “în ciuda inegalităţii dintre băieţi şi fete, profesorul îi acordă atenţie fetei”. “Fotografia a devenit modul meu de a-mi face cunoscute părerile despre lume”, a continuat ea.

Prezentând dreptul fiecărui copil de a se face auzit, Mariya Maximenko, 16 ani, din Israel, a câştigat cu fotografia sa intitulată “Mami nu e acasă”. Ilustrând un băieţel solitar care priveşte prin jaluzeaua de la geam, Mariya descrie un copil singur căruia îi este dor de mama sa plecată la serviciu pentru a-l putea întreţine. Guiliane Bertaglia Correia, 15 ani, din Brazilia, a transmis o poză care vorbeşte despre dreptul fiecărui copil la supravieţuire şi arată un copil ce priveşte un peisaj panoramic. Guiliane este elevă la Liceul Anglo din statul Sao Paulo şi doreşte să studieze dreptul. Ea asociază visele fiecărui copil cu dreptul la supravieţuire, declarând: “Am citit despre campania de foto-pledoarii şi mi-am dat seama că se potriveşte cu obiectivele mele.

Fotografia este una dintre cele mai bune resurse pentru a ilustra chipuri, acţiuni, reacţii şi sentimente umane”.

Pentru informaţii suplimentare:

Rachel Duffield / Jill Cotton
Colman Getty din partea Organizaţiei Mondiale pentru Fotografie
Tel: +44 (0)20 7631 2666
Email: rachel@colmangetty.co.uk / jill@colmangetty.co.uk

Gina Dafalia
UNICEF UK
Tel: + 44 (0)20 7375 6069
Email: ginad@unicef.org.uk

Hedesiu Codruta
UNICEF Romania
Tel. 021 2017864
Email. chedesiu@unicef.org

Note pentru editori

Acces pentru presă la fotografii şi la pledoariile scrise

Pe lângă fotografiile câştigătorilor, mai sunt disponibile pentru presă şi pledoariile scrise şi fotografiile care le însoţesc ale Membrilor Academiei Organizaţiei Mondiale pentru Fotografie Carol Allen Storey, Bruce Davidson, Mary Ellen Mark, Reza şi Jonathan Torgovnik plus cele ale Ambasadorilor pentru UNICEF David Beckham, Jamie Cullum, Cat Deeley, Jemima Khan, Ewan McGregor şi James Nesbitt.

Pentru a descărca imaginile, pledoariile scrise şi comunicatul de presă, vă rugăm să accesaţi adresa: http://www.worldphotographyawards.org/press.aspx În partea de jos a paginii, mergeţi la secţiunea descărcare imagini SWPA şi introduceţi parola: wpapress

Fiecare are responsabilitatea de a susţine valorile şi promisiunile făcute copiilor în CDC, iar fotografii de toate vârstele pot deveni avocaţi ai acestei cauze realizând o foto-pledoarie cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a CNUDC via www.worldphotographyawards.org Toate foto-pledoariile vor fi incluse într-o expoziţie online specială, prezentată pe site-ul Premiilor Mondiale pentru Fotografie. De asemenea, o serie de imagini selectate ar putea fi expuse împreună cu fotografiile Ambasadorilor pentru UNICEF şi cu cele realizate de Membrii Academiei Organizaţiei Mondiale pentru Fotografie în cadrul evenimentului anual de înmânare a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie de la Cannes, în luna aprilie 2010. Aceste imagini vor merge ulterior într-un turneu mondial al expoziţiei evenimentului. Oricine trimite o fotografie va primi prin email sugestii privind acţiunile pe care le poate întreprinde pentru a schimba politicile şi practicile ce încalcă drepturile copilului.

Despre Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie

Create de Organizaţia Mondială pentru Fotografie, Premiile Mondiale pentru Fotografie (WPA), sponsorizate de Sony, s-au decernat pentru prima dată în 2007. Organizaţia Mondială pentru Fotografie (WPO) oferă sprijin fotografilor profesionişti, amatori şi studenţilor la fotografie, punând la dispoziţia industriei fotografice o platformă globală pentru a comunica, reuni şi prezenta ultimele tendinţe în fotojurnalism, fotografia de artă şi cea comercială. Prin iniţiative şi proiecte variate la nivelul acestei comunităţi globale sub marca “World Photography”, aceste programe implică fotograful în activităţi comerciale, culturale şi educative derulate în numeroasele sectoare ale industriei, organizând în acelaşi timp activităţi culturale la care poate participa publicul larg. Mai mult, în prezent, portofoliul World Photography cuprinde Concursul Focus pentru Studenţi, Turneul Internaţional al Premiilor Mondiale pentru Fotografie, Festivalul Mondial de Fotografiei, Programul Focus de Fotografie şi recent lansata Colecţie Mondială de Fotografie.

Site-ul WPA – www.worldphotographyawards.org include o galerie online şi o secţiune de noutăţi. De asemenea, cuprinde şi informaţii complete legate de premii, categorii, o listă actualizată cu membrii Academiei Mondiale de Fotografie şi date de reţinut.

Despre Sony

Sony este unul dintre cei mai mari producători din lume de sisteme audio, video, de comunicaţii şi tehnologia informaţiei destinate atât consumatorilor, cât şi profesioniştilor. Sony este recunoscut pentru produsele sale audio-video, precum televizorul LCD HD BRAVIA™, aparatul foto digital Cyber-shot™, camera video Handycam®, aparatul digital SLR “α” (pronunţat alfa) şi MP3 player-ul Walkman®, dar şi pentru calculatoarele VAIO™ şi echipamentul profesionist de transmisie HD, însoţit de XDCAM® HD. Oferind o gamă HD completă pentru utilizatorii finali, graţie produselor sale electronice, de muzică, poze, jocuri şi servicii online, Sony este una dintre cele mai importante mărci în domeniul divertismentului digital din lume, având aproximativ 170.000 de angajaţi pe întreg mapamondul.

Prin parteneriatele sale pe termen lung din fotbal, cum ar fi cel cu Liga UEFA în calitate de sponsor oficial până în 2012, cu FIFA în calitate de partener oficial până în 2014 şi sponsor global al Cupei Mondiale FIFA™ în 2010 şi 2014, Sony inspiră milioane de microbişti de pe planetă.

Pentru informaţii suplimentare despre Sony Europa, vă rugăm să vizitaţi http://www.sony-europe.com şi http://www.sony-europe.com/presscenter

“Sony”, “WALKMAN”, “VAIO”, “Cyber-shot”, “Handycam”, “α”, “BRAVIA” şi “XDCAM” sunt mărci înregistrate sau mărci ale Sony Corporation. Toate mărcile sau mărcile înregistrate aparţin proprietarilor de drept.

Despre UNICEF

UNICEF este cea mai mare organizaţie din lume ce promovează copiii şi drepturile acestora în peste 190 de ţări. Ca susţinător al Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, UNICEF face eforturi pentru a ajuta fiecare copil să atingă potenţialul său maxim. Împreună cu partenerii săi, UNICEF desfăşoară programe de asistenţă medicală, nutriţie, educaţie şi protecţie adresate copiilor cu nevoi stringente, colaborând în acelaşi timp cu guvernele pentru a se asigura că acestea îşi respectă promisiunea de a apăra şi promova drepturile fiecărui copil. UNICEF depinde în totalitate de donaţiile voluntare din partea persoanelor fizice, guvernelor, instituţiilor şi corporaţiilor. www. unicef.ro

Despre EYE SEE

EYE SEE este un proiect de fotografie digitală ce încurajează tinerii din ţările aflate în curs de dezvoltare să facă fotografii prin care să ilustreze problemele sociale întâlnite în viaţa lor de zi cu zi. Scopul proiectului este să ofere tinerilor şansa extraordinară de a-şi spune povestea şi de a exprima lumea lor prin imagini surprinse cu aparatul foto, de a inspira tinerii să descopere problemele sociale deoarece ei deţin cheia pentru rezolvarea acestora pe viitor şi de a ajuta oamenii din lumea întreagă să înţeleagă mai bine problemele cu care se confruntă aceşti tineri şi comunităţile lor. EYE SEE este sprijinit de Sony Corporation şi de Comitetul Japonez pentru UNICEF.

Articol din: 17 April 2010

Citeşte în continuare