UNICEF și MTS: Adolescenții reprezintă o resursă!

Inapoi

București, 18 Septembrie 2013. Reprezentanţa UNICEF în România și Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) au lansat marţi, 17 septembrie 2013, studiul ”Situația adolescenților din România”. Evenimentul a avut loc în prezența dlui.Nicolae Bănicioiu, Ministrul Tineretului și Sportului, a dnei. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România, a echipelor de cercetare de la Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) și Institutul de Știinte ale Educației (ISE), a adolescenților, a reprezentanților diverselor ONG-uri ce acționează în sprijinul tinerilor.

Acest studiu a fost realizat cu sprijinul CURS și al ISE și este prima cercetare din România care urmărește oportunitățile și provocările pe care le întâmpină copiii pe toată perioada adolescenței, de la 10 la 18 ani.

Pentru dezvoltarea unor politici publice cu impact pe termen lung este nevoie de evidențe și de asigurarea participării celor direct vizați de politici – în cazul de față – adolescenții înșisi, iar acest studiu aduce în prim plan o serie de probleme. Ministerul Tineretului și Sportului a ținut cont inclusiv de rezultatele preliminare ale cercetării de față și a adresat o serie de probleme în Strategia Națională pentru Tineret 2014-2020, lansată în dezbatere publică luna trecută. Vom continua munca cu partenerii noștri, cu celelalte ministere pentru o abordare integrată a problemelor cu care se confruntă adolescenții și tinerii, indiferent de mediul din care provin pentru a le oferi șansa la o viață mai bună”, a declarat dl.Nicolae Bănicioiu, Ministrul Tineretului și Sportului. “Ca o concluzie, Ministerul susţine demersurile şi implicarea UNICEF pentru identificarea problemelor adolescenţilor şi, repet, vom ţine cont în toate proiectele de Strategia pentru Tineret 2014-2020. De asemenea, încurajez orice ONG să se alăture programelor noastre”, a adăugat dl.Nicolae Bănicioiu.

@UNICEF/ Radu Sandovici

@UNICEF/ Radu Sandovici

În momentul de față sunt peste două milioane de adolescenți în România. Fiecare dintre ei este diferit și se confruntă cu provocări și oportunități diferite, dar fiecare dintre ei are dreptul să crească într-un mediu familial care să îi ofere protecție; are dreptul să aibă acces la servicii de sănătate și educație de calitate; are dreptul să fie protejat împotriva violenței, abuzului, exploatării și traficului; are dreptul de a participa în luarea deciziilor care îl afectează.

Adolescența este o vârstă crucială când obiceiurile de viață se formează, când deciziile care afectează întreaga viață sunt luate. De aceea, investiția în adolescenți este strategică pentru a întrerupe cercul sărăciei și al dezavantajelor ce afectează sute de mii dintre aceștia. Adolescenții sunt o sursă formidabilă de energie, un avantaj neprețuit pentru țară. Nu îi putem ignora”, a declarat dna.Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România. „Lucrăm deja cu Ministerul Tineretului și Sportului pentru dezvoltarea Strategiei Naționale pentru Tineri pentru 2014-2020, care folosește date din acest studiu. Colaborăm de asemenea cu Ministerul Tineretului și Sportului, un grup inter-ministerial și cu ONG-uri pentru a dezvolta un plan de acțiune pe baza rezultatelor acestei cercetări pentru realizarea drepturilor tuturor adolescenților indiferent de mediul din care provin”, a completat dna.Sandie Blanchet.

Studiul Situația adolescenților din România arată că sunt mari diferențe între adolescenți. Adolescenții din mediul rural se confruntă cu riscuri mai mari de sărăcie și de părăsire a școlii; adolescenții din mediul urban sunt mai expuși la riscul consumului de droguri; fetele sunt vulnerabile în ceea ce privește sarcinile nedorite; băieții sunt mai expuși să fie implicați în acte de violență sau la abuzul de substanțe.

Conform studiului UNICEF, cele mai vulnerabile grupuri sunt: adolescenții cu dizabilități, adolescenții din comunitățile rome și adolescenții care consumă droguri. Riscurile comune cu care adolescenții se confruntă sunt: părăsirea școlii (65% dintre copiii romi nu beneficiază de educație gimnazială); sarcini nedorite sau sarcini la o vârstă fragedă (17.000 fete cu vârsta sub 18 ani erau însărcinate în 2012); consumul de alcool (42% dintre adolescenți au băut cel puțin o dată) și consumul de țigări (23% dintre adolescenți au fumat cel puțin o dată); consumul de droguri (5.4% dintre adolescenții cu vârsta de peste 14 ani au luat droguri cel puțin o dată).

Studiul propune și o serie de recomandări:

  • Sistemul de educație ar trebui să le ofere adolescenților aptitudinile și cunoștințele relevante, inclusiv educație privind sănătatea, care ar trebui să devină parte din curriculumul obligatoriu.
  • Sistemul de protecție socială ar trebui să identifice familiile vulnerabile cu adolescenți și să le ofere consiliere și alte servicii de suport la nivelul comunității.
  • Oferirea de activități recreaționale sănătoase, cum ar fi sportul, ar minimiza expunerea tuturor adolescenților la comportamente la risc.
  • Toate aceste servicii de bază ar trebui să fie oferite la nivel local, aproape de adolescenți, cu profesioniști care lucrează împreună. Pentru mai mulți adolescenți vulnerabili, pentru cei cu dizabilități, cei care au deja comportamente la risc, România ar trebui să dezvolte servicii specializate.

Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Articol din: 19 September 2013

Citeşte în continuare