UNICEF și Guvernul României ascultă opiniile copiilor

Inapoi

BUCUREȘTI, 28 mai 2015 – Cu prilejul Zilei Internaționale a Copiilor și a aniversării unui an de la înființarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), UNICEF România și Guvernul României s-au reunit să sărbătorească copiii. Primul Ministru, domnul Victor Ponta, președintele Camerei Deputaților, domnul Valeriu Zgonea, ministrul muncii, doamna Rovana Plumb, alături de Reprezentantul UNICEF în România, doamna Sandie Blanchet, președintele ANPDCA, doamna Gabriela Coman, ambasadori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice în România, membri ai Parlamentului, reprezentanți ai ONG-urilor și mass mediei, dar și copii, au fost cu toții prezenți la evenimentul intitulat „Astăzi, vorbim noi!”, găzduit la Palatul Victoria.

UNICEF Palat Victoria-1

Evenimentul a avut rolul de a oferi copiilor oportunitatea de a se face auziți, de a-și exprima părerile în legătură cu provocările actuale și viitorul lor, precum și de a-și susține drepturile.

„Vreau să spun că mă bucur de fiecare dată când colaborarea dintre UNICEF, Ministerul Muncii și toate autoritățile statului se reflectă în lucruri concrete. Iar noi vă suntem recunoscători, că ne mai ajutați să trecem de la vorbe la fapte”, a declarat Primul Ministru României, domnul Victor Ponta adresându-se copiilor prezenți la eveniment.

UNICEF Palat Victoria-7

Copiii au strâns mai multe mesaje pe care le-au transpus într-un ghid adresat adulților care, prin deciziile lor, au puterea de a le schimba bunăstarea și viitorul: politicieni, factori de decizie, profesori și părinți. Copii din întreaga țară, provenind din centre de plasament sau care cresc alături de familiile lor, au transmis mesajele lor pe teme precum piața muncii, educația, sănătatea, violența în familie și în școală, opiniile copiilor, rolul mass mediei, relația cu părinții, mesaje pentru politicieni, și viziunea asupra României peste 20 de ani. Copiii reprezentanți ai Consiliului Elevilor au dezbătut aspectele aduse în discuție și au propus soluții.

UNICEF Palat Victoria-17

„Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului sunt bucuroasă că am oportunitatea de a asculta opiniile copiilor români. În ultimii ani, copiii au redevenit o prioritate pentru România și asistăm la o investiție tot mai mare în beneficiul lor. Am dori ca această investiție să se concentreze asupra serviciilor universale, bazate pe comunitate, care sunt adresate în mod special copiilor vulnerabili și familiilor lor. Pachetul minim de servicii integrează sectoarele protecției sociale, sănătății și educației, asigurând un prezent mai bun pentru copii, un viitor mai bun pentru România și un mai bun echilibru bugetar, deoarece serviciile preventive, de bază, presupun costuri mult mai mici decât serviciile specializate”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF în România.

UNICEF Palat Victoria-19

Andreea Marin, Ambasador Național pentru UNICEF România, a fost gazda evenimentului.

Mă numesc Cosmin, am 14 ani și alături de dumneavoastră, domnilor guvernanți, vrem să avem peste 20 de ani, o Românie fără datorii, fără abandon școlar, fără copii abandonați. Căci merităm asta, nu credeți? Prezent responsabil, viitor durabil” , a declarat Cosmin, 14 ani din jud. Brăila în ghidul lansat astăzi.

 

Foto © UNICEF/Radu Sandovici

Articol din: 28 May 2015

Citeşte în continuare