UNICEF salută înființarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții

Inapoi

București, 31 Martie 2014. UNICEF salută inițiativa Guvernului României de a înființa Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții ca instituție specializată a administrației publice centrale, prin Ordonanța de urgență 11/2014.

Această inițiativă transmite un mesaj puternic: copiii sunt o prioritate și se află în centrul eforturilor Guvernului de a promova o dezvoltare eficientă, sustenabilă și incluzivă în linie cu cele mai recente documente ale Uniunii Europene și cu alte recomandări internaționale. Ca atare, UNICEF susține întru totul această inițiativă a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și a Persoanelor Vârstnice.

„Noua Autoritate Națională răspunde “Observațiilor Finale din 2009 ale Comitetului pentru Drepturile Copilului” de a îmbunătăți eficacitatea instituțiilor de protecție a drepturilor copilului de la nivel central și local, mai ales prin clarificarea responsabilităților și asigurarea de resurse umane și financiare suficiente pentru implementarea lor”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România. „Prin oferirea Autorității Naționale de responsabilități statutare pentru monitorizarea protecției drepturilor copilului, Romania face un pas înainte în garantarea faptului că interesul superior al copilului primează în toate acțiunile care privesc copiii, inclusiv în dezvoltarea și implementarea legislației și politicilor publice ce implică un proces continuu de evaluare a impactului asupra copiilor”, a completat Sandie Blanchet.

Înființarea este în concordanță cu Recomandarea Comisiei Europene, Investiția în Copii: întreruperea cercului dezavantajelor (februarie 2013) pentru că Autoritatea Națională poate conduce la dezvoltarea “măsurilor de guvernare, implementare și monitorizare necesare, în special prin întărirea sinergiilor între sectoare și îmbunătățirea măsurilor pentru a susține investiția în copii”. UNICEF are încredere că Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții să joace un rol important în implementarea Recomandărilor Comisiei Europene în România.

Autoritatea Națională are potențialul să devină un alt exemplu de bună practică pe care România îl poate împărtăși cu alte țări din Europa și nu numai.


Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Articol din: 31 Martie 2014

Citeşte în continuare