UNICEF România a făcut încă un pas pentru a reglementa marketingul substituenţilor de lapte matern

Inapoi
  • mortalitatea infantilă poate fi redusă cu 20% pentru copiii care sunt puşi la sânul mamei în prima oră după naştere.
  • datele internaţionale au arătat că 13% din decesele copiilor sub 1 an pot fi prevenite prin alăptare.
Reprezentanţa UNICEF România a organizat miercuri, 8 decembrie 2010, la Casa Naţiunilor Unite, prima întâlnire consultativă pentru proiectul legislativ de integrare a Codului Internaţional de Marketing al Substituenţilor de Lapte Matern (elaborat de Orgnizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF) în legislaţia românească.

Întâlnirea s-a concentrat pe problematica alăptării în România şi necesitatea adoptării unei legislaţii naţionale care să onoreze angajamentele internaţionale ale României. Participanții la întâlnire au fost reprezentanți ai comisiilor de specialitate din Parlament, instituții de sănătate publică, Ministerul Sănătății, Secretariatul General al Guvernului, societatea civilă, organismele de reglementare a publicităţii și mass media.

Scopul întâlnirii a fost demararea unei serii de consultări care să ducă în final la adoptarea Legii privind marketingul substituenţilor de lapte matern. La aceste consultări vor participa factorii de decizie, industria substituenţilor de lapte matern şi organismele de reglementare a publicităţii.

La finalul întălnirii, am considerat că primul pas a fost făcut cu succes având acordul participanților asupra adoptării unei astfel de legi. Ne pregătim pentru următorul pas, alegerea unei variante optime de promovare a proiectului legislativ.

Legea privind marketingul substituenţilor de lapte matern reglementează modul în care aceste produse pot fi plasate în piaţă pentru a evita înlocuirea laptelui matern cu substituenţi (acolo unde nu se impune). Substituirea laptelui matern are consecinţe de sănătate de la uşoare la grave atât pe termen scurt cât şi pe termen lung (uneori chiar deces). UNICEF şi OMS promovează alăptarea ca un drept al copilului, înscris în Convenţia cu privire la drepturile copilului la art 24.

Prezentă la întâlnire în calitate de europarlamentar, Daciana Sîrbu a subliniat că “România trebuia să adopte această lege încă din 2007 când a intrat în Uniunea Europeană respectând directivele europene în vigoare (n.r.Directiva 2006/141/CE a Comisiei Europene privind formulele de început și formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari respectiv ale preparatelor pentru copii de vârstă mică și Directiva 1999/21/CE, directiva speciala care “stabilește cerințele de compoziție și de etichetare pentru formulele de început și formulele de continuare destinate sugarilor în bună stare de sănătate din Comunitate si care permite statelor membre să pună în aplicare principiile și obiectivele Codului Internațional de Marketing al Substituenților de Lapte Matern, care se referă la comercializarea, informarea și responsabilitățile autorităților sanitare).”

“Fiecare picătură de lapte matern contează. Contează, în primul rând, pentru viaţa copiiilor şi a mamelor, dar şi pentru întreaga societate, care trebuie să suporte costuri suplimentare. Adoptarea Codului Internaţional de Marketing al Substituenţilor de Lapte Matern în 1982 de către România înseamnă asumarea transpunerii acestui Cod în legislaţia naţională. Ne dorim ca prin această Lege să contribuim la crearea unui mediu care să protejeze, promoveze şi să susţină alăptarea prin îndepărtarea presiunii comerciale asupra mamelor atunci când decid modul în care îşi vor hrăni copiii şi îndepărtarea presiunii asupra cadrelor medicale în a recomanda o anumită marcă de substituent de lapte matern. Scopul final este de a ocroti alăptarea astfel încât tot mai mulţi copii să beneficieze de laptele matern.”, afirmă Edmond McLoughney – Reprezentant UNICEF Romania.

Dr. Dan Enescu, directorul Spitalului “G.Alexandrescu”, a readus în atenție șansa la viață pe care laptele matern le-a oferit-o celor 5 supraviețuitori ai încidentului de la maternitatea Giulesti.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Fanfara PR

Mihaela Sandu, 0723 433 816 – mihaela.sandu@fanfarapr.ro

UNICEF România

Codruţa Hedeşiu, 021.201.78.64, chedesiu@unicef.org

Note pentru redactori:

  • UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat INIŢIATIVA SPITAL PRIETEN AL COPILULUI în anul 1991, într-un efort comun de a asigura că toate maternităţile devin centre de sprijinire a alăptării.

ISPC promovează alăptarea şi ajută mamele acordându-le informaţiile, încrederea şi abilităţile necesare pentru a începe şi a continua cu succes alăptarea copiilor lor.

Din 1991, viaţa a 2 milioane de copii din lumea întreagă a fost salvată şi mulţi alţii se bucură de o sănătate mai bună graţie a 20.000 de maternităţi, din peste 130 de ţări, care au primit statutul de Prieten al Copilului.

Din numărul total de 204 de spitale sau secţii de maternitate din România, 35 s-au înscris în ISPC; 30 au fost evaluate în vederea certificării/ recertificării în 2009. În 2010 au mai fost evaluate 4 spitale. În total în România sunt certificate 25 de Spitale Prieten al Copilului, dintre care şi o maternitate privată În aceste maternităţi, se nasc 36 % dintre copiii români.

Obiectivul UNICEF România este să se asigure că toate maternităţile din ţară vor adopta practici Prietene al Copilului.

  • UNICEF este prezent în România şi în alte 150 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor, din perioada copilăriei mici până la adolescenţă.

În România, UNICEF susţine drepturile copiilor prin programe de sănătate şi nutriţie, educaţie de calitate, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi ale guvernelor.

Articol din: 17 April 2010

Citeşte în continuare