Riscuri extreme pentru femeile însărcinate şi copiii nou-născuţi din ţările în curs de dezvoltare

Inapoi

Femeile din ţările cel mai puţin dezvoltate sunt expuse la un risc de deces în timpul naşterii unui copil sau din cauza unor complicaţii legate de sarcină de 300 de ori mai mare decât în cazul femeilor din ţările dezvoltate, potrivit celui mai recent raport al UNICEF, Starea copiilor lumii, lansat astăzi.

În acelaşi timp, riscul de deces survenit în timpul primei luni de viaţă în cazul unui copil care se naşte într-o ţară aflată în curs de dezvoltare este de aproape 14 ori mai mare decât în cazul unui copil născut într-o ţară dezvoltată.

Supravieţuirea mamelor şi a copiilor lor nou-născuţi depinde de starea lor de sănătate, iar multe din intervenţiile menite să salveze viaţa proaspetelor mămici îi ajută şi pe copiii acestora. Ediţia din 2009 a publicaţiei de referinţă a UNICEF, Starea copiilor lumii, scoate în evidenţă legătura existentă între supravieţuirea mamei şi cea a nou-născutului, propunând soluţii pentru eliminarea discrepanţei dintre ţările bogate şi cele sărace.

“În fiecare an, peste jumătate de milion de femei mor din cauza complicaţiilor apărute în timpul sarcinii sau la naştere, printre care se numără şi 70.000 de fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani,” a declarat Ann M. Veneman, Director Executiv al UNICEF, la lansarea raportului în Johannesburg. “Se estimează că, din 1990 până în prezent, 10 milioane de femei au decedat din cauza complicaţiilor apărute în timpul sarcinii şi la naştere.”

Atât mamele, cât şi nou-născuţii sunt vulnerabili în primele zile şi săptămâni de după naştere care reprezintă o perioadă critică, în care sunt necesare intervenţii precum: vizitele post-natale, igiena corespunzătoare şi consiliere cu privire la semnele care indică pericolele pentru sănătatea mamei şi a nou-născutului, toate acestea le pot salva viaţa.

Cu toate că numeroase ţări în curs de dezvoltare au înregistrat progrese deosebite şi au reuşit în ultimii ani să crească rata de supravieţuire a copiilor, s-au obţinut mai puţine rezultate în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii materne.

Niger şi Malawi, de exemplu, au reuşit să reducă aproape la jumătate rata mortalităţii copiilor sub cinci ani între 1990 şi 2007. În Indonezia, rata mortalităţii copiilor sub cinci ani a înregistrat o scădere până la aproape o treime din rata raportată în 1990, în timp ce în Bangladesh această rată a fost micşorată cu peste jumătate.

Nu s-a atins însă un progres similar în ceea ce priveşte eliminarea riscurilor pentru sănătate în cazul mamelor, care sunt extrem de vulnerabile în timpul naşterii şi în primele zile de după naştere. În timp ce rata de supravieţuire a copiilor de sub cinci ani este în curs de ameliorare la nivel mondial, riscurile la care sunt expuşi nou-născuţii în primele 28 de zile de viaţă prezintă în continuare un nivel inacceptabil de ridicat în multe ţări.

O femeie dintr-o ţară aflată în curs de dezvoltare prezintă un risc de deces matern pe parcursul vieţii de 1 la 76, spre deosebire de o probabilitate de 1 la 8.000 în cazul femeilor din ţările dezvoltate. La nivel mondial, aproximativ 99% din decesele înregistrate în timpul sarcinii sau din cauza complicaţiilor se înregistrează în ţările în curs de dezvoltare, unde naşterea unui copil reprezintă în continuare unul dintre cele mai mari riscuri de sănătate pentru femei. Majoritatea deceselor se înregistrează în Africa şi Asia, unde rata ridicată a fertilităţii, lipsa personalului calificat şi sistemele sanitare defectuoase reprezintă o adevărată tragedie pentru multe femei tinere.

Primele zece ţări cu cel mai ridicat risc de deces matern pe parcursul vieţii sunt Niger, Afganistan, Sierra Leone, Ciad, Angola, Liberia, Somalia, Republica Democrată Congo, Guinea-Bissau şi Mali. În cazul unei femei provenind dintr-una din aceste ţări, acest risc variază între 1 la 7 în Niger şi 1 la 15 în Mali.

În plus, pentru fiecare femeie ce moare, alte 20 suferă din cauza unei boli sau răni, deseori cu consecinţe grave, de lungă durată.

Pentru a reduce
mortalitatea maternă şi cea infantilă, raportul recomandă oferirea de servicii de bază prin intermediul sistemelor sanitare care să integreze asistenţa la domiciliu, cea comunitară, socială şi cea din centrele specializate.

Acest concept de continuitate a asistenţei recomandă un model de asistenţă medicală primară care să se adreseze fiecărei etape de viaţă din perspectiva sănătăţii mamei, a nou-născutului şi a copilului.

Articol din: 17 April 2009

Citeşte în continuare