UNICEF: Raport ce semnalează riscul mortalităţii materne în ţările aflate în curs de dezvoltare

Inapoi

Aproape toate cazurile de deces matern se înregistrează în ţările aflate în curs de dezvoltare - peste 80% în Africa Sub-sahariană şi în Sudul Asiei.

Un nou raport privind mortalitatea maternă, lansat de UNICEF astăzi, prezintă riscurile la care sunt expuse femeile din ţările în curs de dezvoltare în timpul sarcinii şi la naştere.

Progres pentru copii: un raport privind mortalitatea maternă susţine că, potrivit celor mai recente date, peste 99% din cazurile de deces matern se înregistrează în ţările aflate în curs de dezvoltare, aproape 84% dintre acestea fiind concentrate în Africa Sub-sahariană şi în Sudul Asiei.

“Partea tragică este că, în fiecare an, peste o jumătate de milion de femei îşi pierd viaţa în urma complicaţiilor din timpul sarcinii sau la naştere,” a declarat Peter Salama, Şeful Departamentului de Sănătate al UNICEF. “Cauzele mortalităţii materne sunt clare, aşa cum sunt şi mijloacele prin care pot fi eliminate. Cu toate acestea, femeile continuă să moară în van.”

Hemoragia este principala cauză de deces, în special în Africa şi Asia. Starea de sănătate generală a femeii – inclusiv nivelul ei nutriţional şi infectarea sau nu cu HIV – influenţează de asemenea şansele de supravieţuire în timpul sarcinii sau la naştere. Acestea mai pot depinde şi de factori sociali, precum sărăcia, inegalitatea şi atitudinea generală faţă de femei şi de starea lor de sănătate. Rata mortalităţii materne este deseori influenţată şi de practicile culturale sau tradiţionale care, de multe ori, le împiedică pe femei să recurgă la asistenţă medicală la naştere sau în perioada postnatală.

În ţările în curs de dezvoltare, riscul de deces în urma complicaţiilor datorate sarcinii sau naşterii pe parcursul vieţii unei femei este de unu la 76, spre deosebire de unu la 8.000 în ţările industrializate. Statul ce prezintă cele mai multe riscuri la naştere este Niger, unde acest risc este estimat a fi de unu la şapte.

Majoritatea deceselor materne pot fi evitate. Acest lucru se poate realiza prin asistenţă medicală de mai bună calitate – în special pe timpul sarcinii, la naştere şi în perioada postnatală. Printre intervenţiile ce pot îmbunătăţi sănătatea mamei se numără: asistenţă prenatală, consiliere şi testare HIV realizate de furnizorii de servicii medicale, asistarea naşterii de către specialişti, asistenţă obstetrică de urgenţă, asistenţă postnatală şi planificare familială în conformitate cu politicile naţionale. Oferite într-un set de îngrijiri ce integrează servicii la domiciliu, servicii comunitare, servicii de teren şi servicii disponibile în unităţi sanitare, aceste intervenţii pot aduce beneficii multiple mamelor, copiilor şi comunităţilor în care trăiesc.

În ultimii ani, s-au evidenţiat o serie de îmbunătăţiri promiţătoare în ceea ce priveşte intervenţiile din domeniul sănătăţii materne. Proporţia îngrijirilor prenatale oferite a crescut în ţările în curs de dezvoltare cu 15 puncte de procent în ultimul deceniu, 75% din femeile însărcinate beneficiind în prezent de astfel de îngrijiri. În acelaşi timp, în multe ţări s-a dezvoltat asistarea la naştere de către specialişti. În unele părţi din Asia, de exemplu, proporţia femeilor ce sunt asistate la naştere de un specialist a crescut de la 31% la 40% între anii 1995 şi 2005. Procente mai ridicate s-au înregistrat şi în multe ţări africane. Cel mai sigur mod de a salva viaţa mamelor este să se asigure că toate naşterile sunt asistate de către personal specializat şi că acest personal are acces la servicii de urgenţă în caz de nevoie.

Cu toate acestea, progresul privind atingerea Obiectivului de Dezvoltare al Mileniului (ODM) în domeniul sănătăţii materne, ce impune diminuarea cu 75 de procente a mortalităţii materne între 1990 şi 2015, a înregistrat un ritm mult prea lent în ţările aflate în curs de dezvoltare, ritm ce trebuie accelerat fără întârziere în vederea atingerii acestui obiectiv.

Pentru a putea atinge ţinta stabilită de ODM, sănătatea maternă trebuie abordată ca parte a unui set de îngrijiri ce integrează servicii medicale de bază adresate mamelor, nou-născuţilor şi copiilor. Într-adevăr, nivelul mortalităţii materne reflectă deseori performanţa generală a sistemului naţional sanitar al unei ţări – în special în timpul naşterii şi în perioada postnatală, când mamele şi nou-născuţii sunt extrem de vulnerabili. Pentru a elimina acest deficit critic, trebuie multiplicate serviciile de care beneficiază atât mama, cât şi copilul, având în vedere că sănătatea mamei este strâns legată de cea a nou-născutului.

“A salva viaţa mamelor nu este doar o obligaţie morală, ci şi o investiţie reală de care beneficiază copiii lor, familiile lor, comunităţile lor şi ţările lor,” a afirmat Tessa Wardlaw, Şeful Departamentului de Statistici şi Monitorizare al UNICEF. “Există într-adevăr o legătură clară între sănătatea maternă şi alte Obiective de Dezvoltare ale Mileniului, cum ar fi eradicarea sărăciei extreme, reducerea mortalităţii infantile, combaterea HIV/SIDA şi a altor boli.”

Despre UNICEF
UNICEF activează în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să prospere, începând cu perioada copilăriei timpurii şi până la adolescenţă. Cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare din lume, UNICEF susţine sănătatea şi nutriţia infantile, accesul la apă potabilă şi salubritate, educaţie de bază de calitate pentru toţi copiii, băieţi sau fete, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, exploatării şi a SIDA. UNICEF este integral finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor.

În atenţia agenţiilor de difuzare: pentru a obţine imagini video de calitate în vederea difuzării, vă rugăm să vizitaţi:
www.thenewsmarket.com/unicef

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi:

Veronique Taveau, UNICEF Geneva, Tel: ++ 41 22 909 5716 e-mail: vtaveau@unicef.org
Brian Hansford, UNICEF New York, Tel: ++ 212 326 7269 e-mail:bhansford@unicef.org
Kate Donovan, UNICEF New York, Tel: ++ 212 326 7452 e-mail:kdonovan@unicef.org

Articol din: 17 April 2008

Citeşte în continuare