UNICEF lansează campania „Privește întâi copilul!”

Inapoi

București, 1 iulie 2013. În perioada iunie - august 2013, UNICEF România derulează campania Privește întâi copilul!”, o campanie de informare, conștientizare și strângere de fonduri dedicată copiilor cu dizabilități din România.

Acești copii sunt adesea ignorați de societate, politici publice, statistici, ceea ce accentuează excluderea lor și adâncește inechitatea. Copiii cu dizabilități au acces mai restrâns la servicii și riscă să fie victime ale violenței, neglijenței și abuzurilor. Copiii cu dizabilități au aceleași drepturi ca toți ceilalți copii. Au dreptul să supraviețuiască și să aibă condiții de viață bune, să fie incluși în viața comunităților, să ducă o viața sănătoasă, să-și atingă potențialul maxim.

Campania are ca obiectiv să aducă în atenția publică problemele de discriminare, precum și limitările accesului la servicii adecvate pe care le întâmpină copiii cu dizabilități și familiile acestora. În acest sens am realizat câteva pagini de informare, infografice și bannere despre problematica dizabilităților în România.

Campania pledează pentru o acțiune coordonată și integrată la nivel comunitar prin care copiilor cu dizabilități, indiferent de locul unde acesția se află, să li se dea atenția cuvenită și șansa la o viață mai bună în familiile lor. Printre soluțiile propuse sunt: asigurarea de servicii esențiale de sănatate, educație și protecție, eliminarea barierelor care împiedică incluziunea și adoptarea unei atitudini prietenoase și pozitive faţă de copiii cu dizabilități.

Debutul campaniei a avut loc vineri, 28 iunie 2013, în cadrul emisiunii ediție specială „Privește întâi copilul!” de la Realitatea TV, moderată de Eli Roman. Invitații emsiunii au fost: Codrin Scutaru – Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Cristina Nichita – Deputat,  Sandie Blanchet – Reprezentant UNICEF România, Mădălina Turza – Președinte Centru European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati, Monica Stanciu – Expert copii dizabilități, Constantin Geambașu – învățător și coordonator la școala Draghici, comuna Mihăești, jud. Argeș – părinte de copil cu dizabilități și Ștefan Ilioaica, un adolescent cu dizabilități de 17 ani, sprijinit de Fundația Light into Europe.

Parteneri media ai campaniei sunt: Evenimentul Zilei, Capital, www.placerileluinoe.ro,   Bebetex, www.andreicismaru.ro, Fee, Urban, www.iqads.ro, www.pretuiesteviata.org,   www.scoalamamelor.ro, www.mamicamea.ro, www.cartoonnetwork.ro.

Cu toții vom beneficia atunci când toți copiii vor putea citi, învăța și își vor putea construi în acest fel viitorul!

Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Articol din: 1 Iulie 2013

Citeşte în continuare