UNICEF distribuie ajutoare în Gaza în scurta perioada de încetare a focului

Inapoi

După 12 zile de lupte, nevoile copiilor şi ale familiilor lor sunt mult mai mari. Cele trei ore de întrerupere a focului au oferit UNICEF posibilitatea limitată de a distribui ajutoare vitale familiilor din Gaza, care includ 560 de dispozitive familiale de pentru apă (fiecare dispozitiv poate deservi 6 persoane) şi 5 kit-uri de sănătate. Aceste materiale se aflau deja în Gaza.

Încetarea focului oferă o primă oportunitate, deşi redusă, de a oferi ajutor de urgenţă copiilor prinşi în conflict. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, inclusiv pe copii, iar singura modalitate de a ajunge la ei este o încetare a focului imediată şi de durată.

Mulţi şi-au părăsit casele, căutând adăpost la prieteni, la rude sau în şcoli.

Multe familii dorm în frig – fie datorită faptului că geamurile caselor au fost sparte de explozii, fie fiindcă le-au deschis chiar ei, pentru a nu fi răniţi de cioburi în urma exploziilor. Conform declaraţiilor părinţilor, copiii dorm foarte puţin şi prezintă deja semne de traumă, printre care se numără anxietatea severă, pierderea apetitului, starea generală de rău sau incontinenţă urinară nocturnă.

Conform informaţiilor primite de UNICEF, peste un milion de locuitori din Gaza, reprezentând 75% din totalul lor, nu au electricitate. Lipsa electricităţii şi criza de combustibil împiedică familiile să fiarbă apa pentru purificare. În plus, serviciile de sanitaţie, inclusiv ridicarea gunoiului, au fost întrerupte datorită luptelor.

Surse au declarat UNICEF că în Gaza au rămas deschise doar nouă brutării, ale căror resurse limitate au fost deja raţionalizate. Brutăriile nu au primit făină de grâu de la începerea operaţiunilor, cu 12 zile în urmă, iar preţurile s-au dublat în unele zone. De asemenea, există o criză de lichidităţi care impiedică populaţia să cumpere alimentele disponibile. Lipsa de gaz şi de combustibil limitează posibilitatea de a găti mâncarea. În jur de 80% din populaţia din Gaza depinde în mod curent de alimentele distribuite de organizaţii umanitare internaţionale.

Mai mult, conform rapoartelor, doar trei dintre cele 56 de clinici primare ale Ministerului Sănătăţii din Palestina sunt deschise în acest moment datorită restricţiilor de deplasare şi luptelor care divizează efectiv Gaza. Spitalele au probleme în a funcţiona, datorită lipsei de combustibil necesar pentru a menţine în activitate generatoarele de energie. Datorită lipsei de combustibil şi electricitate, sistemul de canalizare şi purificare a apei din Gaza este pe punctul de a înceta să funcţioneze.

Conform autorităţilor locale de distribuţie a apei (Coastal Municipalities Water Utility CMWU), marţi, 6 ianuarie 2009, în jur de 800.000 de locuitori din Gaza nu aveau apă curentă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că trei clinici mobile au fost afectate în luptele de luni, 5 ianuarie şi că echipamentele medicale speciale noi cu care erau dotate au fost distruse. Din cauza luptelor continue şi a nesiguranţei, mulţi profesionişti din domeniul medical nu au putut ajunge la locul de muncă. În tot acest timp, capacitatea unităţilor de urgenţă şi reanimare care tratează răniţii este cu mult depăşită.

Acţiunile UNICEF

Peste jumătate din cei 1,4 milioane de locuitori din Gaza sunt copii. Prioritatea imediată a fost de a distribui ajutoare medicale de urgenţă spitalelor şi unităţilor medicale în care sunt trataţi răniţii. Echipa UNICEF a raportat îngrijorarea populaţiei privind calitatea apei (pentru cei care au acces la ea), deoarece reziduurile încep să contamineze sursele de apă.

Începând de sâmbătă, 3 ianuarie, UNICEF a distribuit 355 de kit-uri de prim ajutor şi 20 de kit-uri de resuscitare şi a transportat în Gaza încă cinci kit-uri medicale pentru urgenţe, fiecare acoperind nevoile a 10.000 de persoane pe o perioadă de 3 luni. UNICEF colaborează îndeaproape cu partenerii săi pentru a stoca medicamente şi provizii care să acopere nevoile populaţiei în următoarele luni şi pentru a le transporta în zonele afectate. Ajutoare constând în pachete de igienă pentru familii, tablete de purificare a apei şi materiale educaţionale de urgenţă de la birourile UNICEF din regiune sunt deja pe drum.

UNICEF colaborează de asemenea cu parteneri din domeniul protecţiei copilului pentru a produce şi a transmite mesaje audio şi video menite să ajute părinţii să-şi protejeze cât mai mult copiii, să identifice şi să combată simptomele extenuării.

Cinci echipe psiho-sociale sprijinite de UNICEF, fiecare alcătuită din 20-30 asistenţi sociali, psihologi, avocaţi şi voluntari sunt pregătite să efectueze vizite de urgenţă la domiciliu sau în spitale şi să ofere asistenţă psihologică şi socio-legală, de îndată ce accesul este posibil şi condiţiile de securitate o permit.

UNICEF este principala agenţie a Naţiunilor Unite pentru copii, care se concentreză pe programe de educaţie, nutriţie, apă şi sanitaţie şi protecţia copiilor. De asemenea, UNICEF are competenţe în procesele de planificare, implementare, moniotorizare şi raportare.

De îndată ce condiţiile o vor permite, UNICEF, în parteneriat cu alte agenţii UN şi ONG-uri va furniza:

  • Stocuri de medicamente şi echipamente medicale de urgenţă pentru unităţile medicale; combustibil, logistică şi suport de back-up pentru 13 spitale şi farmacii din Gaza; sprijin de urgenţă pentru 24 de unităţi medicale dedicate intervenţiilor de urgenţă;
  • O evaluare rapidă a nevoilor de urgenţă din educaţie şi soluţii, inclusiv echipamente care să permită copiilor să-şi urmeze studiile;
  • O evaluare rapidă a nevoilor de protecţie a copiilor;
  • Sprijin pentru sectorul de apă şi sanitaţie, inclusiv furnizarea de apă purificată populaţiei vulnerabile. Stocurile de urgenţă care au fost deja puse la dispoziţia autorităţilor (CMWU) şi care pot fi distribuite oricând condiţiile o permit includ 500 de dispozitive de apă (fiecare putând deservi 10 familii) şi rezervoare mobile de apă.

Articol din: 17 April 2009

Citeşte în continuare