UNICEF are un nou Director Regional pentru Europa de Est şi Asia Centrală

Inapoi

Marie-Pierre Poirier, noul director regional al UNICEF pentru Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente a declarat astăzi că una dintre marile ei priorităţi este promovarea cooperării între state în vederea eliminării problemelor ce afectează copiii.

Responsabilităţile D-nei Poirier vizează problematica copiilor din 22 de ţări şi entităţi, într-o regiune ce se întinde din Asia Centrală până în Turcia şi Europa de Sud-Est, cuprinzând în acelaşi timp şi Caucazul.

“Lumea trece printr-un moment de transformare, din punct de vedere social, geopolitic, economic şi tehnologic. Acest lucru creează nenumărate noi oportunităţi din perspectiva acţiunilor umanitare şi a dezvoltării. Observăm că modelul de asistenţă pentru dezvoltare implementat după principiul ierarhic descendent este înlocuit de un concept plat sau orizontal ce pune accent pe diseminarea cunoştinţelor şi pe solidaritatea mutuală.”

“Caracterizată în mare parte prin venituri medii şi cunoştinţe extrem de vaste, regiunea Europei de Est şi Asiei Centrale ocupă o poziţie avantajoasă ce îi permite să devină lider în acest proces de transformare. UNICEF va încuraja şi va sprijini această schimbare.”

Ultima funcţie ocupată de D-na Poirier este cea de Reprezentant UNICEF în Brazilia, unde a asistat la numeroase inovaţii în ceea ce priveşte abordarea braziliană a dezvoltării echitabile şi leadership-ul său din America de Sud şi nu numai.

“Atât Rusia, cât şi Brazilia fac parte din grupul BRICS al economiilor emergente – un deschizător de drumuri când vine vorba de conturarea acestui nou mediu. Având în vedere că Turcia face progrese rapide, poate numele grupului ar trebui schimbat în BRICST.”

D-na Poirier a afirmat că, la nivel global, principala prioritate a UNICEF este eliminarea disparităţilor ce afectează unele familii şi unii copii în cadrul societăţii. Pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, fiecare ţară deţine un calendar şi obiective măsurabile prin care să elimine aceste disparităţi. UNICEF va lucra îndeaproape cu guvernele pentru a se asigura că aceste obiective sunt atinse până în 2015 când ţările trebuie să raporteze cu privire la progresele realizate.

“În acest moment, sunt multe de făcut, iar UNICEF va pune accent pe şansele pe care le avem de a învăţa unii de la alţii. Aştept cu nerăbdare să vizitez ţările care s-au angajat să atingă ODM în mod echitabil pentru toţi copiii,” a afirmat noul director regional. “Unele ţări din regiunea noastră sunt deja pregătite să ajute alte state să realizeze aceste obiective.”

Marie-Pierre Poirier preia această funcţie având o experienţă de 25 de ani, dobândită în Asia, Africa, Europa şi America de Sud, în dezvoltarea şi gestionarea Programelor Naţionale de Cooperare din perspectiva drepturilor, concepute şi implementate împreună cu guvernele, societatea civilă şi sectorul privat.

Înaintea acestei poziţii, D-na Marie-Pierre a ocupat, de la finele lui 2004, funcţia de Reprezentant al UNICEF în Brazilia. Cariera sa din cadrul Naţiunilor Unite a debutat în octombrie 1984 la Sediul UNICEF din New York, unde a lucrat în Divizia Programe, ocupându-se de sărăcie şi excludere în mediul urban. În 1989, s-a mutat la Geneva pentru a conduce Secţia pentru Drepturile Copilului în momentul negocierilor finale ale Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului. Din 1995, a lucrat în Islamabad, Pakistan, ca şi Coordonator Principal de Programe. În 1998, a fost numită Reprezentant al UNICEF în Namibia, iar în decembrie 2000, Reprezentant în Mozambic.

Marie-Pierre Poirier a absolvit un masterat la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (Sorbonne Nouvelle). De asemenea, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Paris în 1981, după ce a studiat un an la Harvard. Are doi copii, Stefanie (20) şi Luc (18).

Despre UNICEF

UNICEF activează în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să se dezvolte, începând cu perioada copilăriei timpurii şi până la adolescenţă. Cel mai mare furnizor de vaccinuri din lume pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine prin programele sale sănătatea şi nutriţia copiilor, accesul la apă potabilă şi salubritate, o educaţie primară de calitate pentru toţi copiii, fete sau băieţi, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, a exploatării şi a SIDA. UNICEF este integral finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru informaţii suplimentare despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi pagina: www.unicef.org/ceecis

Urmăriţi-ne pe Twitter şi Facebook


Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Pentru informaţii suplimentare şi pentru a confirma prezenţa dumneavoastră la conferinţa de presă, vă rugăm contactaţi: Biroul Regional UNICEF pentru ECECSI din Geneva, John Budd, +41794311537 jbudd@unicef.org.

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare