UNICEF a lansat campania “Ești erou în curtea școlii când oprești violența verbală!”

Inapoi

UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării Științifice au lansat, în luna octombrie, campania împotriva violenței în școli cu mesajul „Ești erou în curtea școlii când oprești violența verbală!”

Pentru că, adesea, reacțiile copiilor la comportamentul agresiv presupun fuga, închiderea în sine sau păstrarea secretului, de teama ca implicarea în conflict să nu atragă atenția asupra propriei persoane, campania demarată de UNICEF îi încurajează pe copii să nu rămână indiferenți și să anunțe imediat un adult ori o formă competentă de autoritate.

Scopul este, deci, creșterea nivelului de informare și conștientizare la nivel local și național asupra formelor și consecințelor violenței verbale în școală. Campania se va desfășura în intervalul octombrie 2015 – iunie 2016 și include două spoturi video: unul care ilustrează violența verbală între colegi și unul între profesor și elev.

„Din păcate, studiile arată că indimidarea, hărțuirea și agresiunea verbală împotriva copiilor sunt prezente la un nivel îngrijorător în școală. Cei care fac aceste lucruri sunt fie alți copii, fie profesori. Campania face apel la cei care sunt martori ai violenței verbale împotriva copiilor să acționeze. Știm că pentru copii nu este ușor să ia atitudine, dar ei pot schimba în bine viața prietenilor lor și, de aceea, în cadrul campaniei, îi numim „supereroi”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Dar pentru că este nevoie de mai mult decât simpla conștientizare asupra stării de fapt pentru a se produce schimbări majore, UNICEF împreună cu partenerii săi testează servicii integrate, cu scopul de a identifica și adresa acest fenoment, în toate zonele în care el poate fi întâlnit: in familie, în comunitate și în școală. Este necesară creșterea creșterea capacității copiilor, profesorilor și părinților de a preveni și de a combate violența.

La nivel local, în județul Bacău, UNICEF și partenerii săi depun eforturi susținute de creștere a abilităților consilierilor școlari la nivelul a 45 de școli de a recunoaște și de a lua măsuri imediate împotriva cazurilor de violență. Totodată, se încearcă identificarea persoanelor-resursă din interiorul comunitătii, precum și crearea rețelelor de sprijin și de alertă și de a mobiliza comunitatea să ia atitudine în fața acestui fenomen nociv, cu consecințe pe termen lung.

Nu în ultimul rând, UNICEF va acorda fiecărei școli din program un micro-grant prin care se vor putea derula, printre altele, și activități de combatere a violenței în școli. Organizația va asigura formarea consilierilor școlari din ccele 45 de comunități din județul Bacău cu privire la metodele de identificare și adresare a violenței împotriva copiilor.

Articol din: 24 October 2015

Citeşte în continuare