Un sfert din refugiații care își fac drum prin Europa sunt copii. Au nevoie de ajutorul nostru.

Inapoi

NYHQ2015-2203
Criza migranților și refugiaților din Europa se adâncește. Aproximativ un sfert dintre cei care au plecat anul acesta în Europa în căutarea unui refugiu sunt copii. Peste 106.000 de copii au solicitat azil în prima jumătate a anului 2015, cu 75% mai mult decât în anul precedent.

Europa are puțin timp la dispoziție, înainte de venirea iernii, pentru a asigura protecția și îngrijirea celor zeci de mii de copii aflați în căutarea unui refugiu și pentru a îndeplini angajamentele asumate de toate Statele Membre la semnarea Convenției ONU privind Drepturile Copilului.

Mulți dintre copiii refugiați din Europa stau în spații supraaglomerate, în condiții inadecvate, fiind expuși violenței, exploatării și abuzului. Mulți dorm sub cerul liber. Fiindcă iarna se apropie, sănătatea celor mici este pusă în pericol, ei riscând să contacteze diverse boli, precum pneumonia. În orice moment și în orice situație, copiii și femeile gravide trebuie să aibă parte de îngrijire și atenție specială (potrivit UNICEF, 12% din femeile aflate în trecere prin Republica Macedonia sunt însărcinate).

UNICEF face apel la Uniunea Europeană și la Statele Membre să ia măsuri rapide și concertate pentru a le asigura copiilor grija și condițiile de trai adecvate, astfel încât să împiedice suferința și pierderea inutilă de vieți omenești în lunile ce vin.

Printreacțiunile care se impun se numără și luarea de măsuri imediate de protecție a copiilor și familiilor lor, care presupun:

  • Asigurarea unor spații de primire sigure și prietenoase pentru copii, pe măsură ce aceștia sosesc, inclusiv accesul la îngrijire medicală, sprijin psihosocial, recreere și activități educaționale.
  • Mai multe locuri de relocare în țările din Europa, precum și vize umanitare pentru copii și familiile lor. Este necesar ca activitatea de procesare a solicitărilor de azil să fie rapidă și să urmărească întotdeauna interesul copilului.
  • Un angajament mai puternic față de relocarea refugiaților veniți din țările afectate de conflict pentru a reduce astfel șansele ca refugiații să apeleze la rute periculoase și la traficanții de persoane.
  • Intensificarea operațiunilor de căutare și salvare, atât pe mare cât și pe uscat.
  • Accelerarea programelor de reîntregire a familiei pentru copiii separați de familie sau neînsoțiți.
  • Un număr corespunzător de specialiști cu pregătire în asistența/protecția socială a copiilor care să ocrotească și să consilieze copiii și familie.

UNICEF monitorizează și lucrează îndeaproape cu partenerii internaționali și cu autoritățile locale din țările afectate de conflict, țările care găzduiesc un număr mare de refugiați, respectiv țările de tranzit, precum FRI Macedonia și Serbia, pentru a se asigura că toți copiii beneficiază de protecție. În ultimele două săptămâni, deja au fost trimise la fața locului mai multe echipe care aduc provizii de apă și înlesnesc accesul la condiții de salubritate și igienă, asigurând îngrijire medicală și spații prietenoase pentru toți copii și familiilor lor sosite în Europa în regim de urgență.

Articol din: 25 September 2015

Citeşte în continuare