Toți copiii au nevoie de vaccinuri

Inapoi

Imunizarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și rentabile metode prin care se protejează viața și viitorul copiilor. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre cei mai vulnerabili copii ai lumii nu beneficiază, în continuare, de vaccinurile esențiale de care au nevoie pentru a supraviețui și a avea vieți sănătoase.

În țările cu cele mai mari rate de mortalitate infantilă, 53 procente dintre cei mai săraci copii nu beneficiază de toate vaccinurile. 1 De asemenea, un număr de 19,4 milioane de copii din toată lumea nu beneficiază de toate tipurile de imunizare.2, 3

infografic 4

Acești copii se confruntă, adesea, cu multe lipsuri. Mulți dintre ei trăiesc în cartiere sărace sau tabere de imigranți, în care alimentația redusă și starea necorespunzătoare a serviciilor medicale, a apei, a condițiilor de igienă și asistență socială cresc riscul unor boli precum pneumonia, diareea și rujeola – boli care pot fi ușor prevenite prin vaccinare. În mod similar, în situații de urgență, întreruperea acordării serviciilor esențiale face ca, în special copiii, să devină vulnerabili în fața epidemiilor.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și rentabile metode prin care se protejează viața și viitorul copiilor.
o   Vaccinurile salvează 2–3 milioane de vieți în fiecare an.4
o   Se pot salva încă 1,5 milioane de vieți dacă vom colabora cu toții, pentru a ne asigura că fiecare copil beneficiază de vaccinuri.5

Din păcate, mult prea mulți dintre cei mai vulnerabili copii din lume nu beneficiază de vaccinurile esențiale de care au nevoie.
o   La nivel global, în 2015, peste 1,5 milioane de copii cu vârsta mai mică de 5 ani au murit ca efect al pneumoniei, diareei sau rujeolei – boli care pot fi ușor prevenite prin vaccinare și prin acordarea unei asistențe medicale pediatrice esențiale. 6<

o   Pneumonia a reprezentat cauza mortalității a aproape 1 milion de copii cu vârsta mai mică de 5 ani. 7

o   În fiecare zi, peste 1.400 copii cu vârsta mai mică de 5 ani mor din cauza diareei.8

o   74.000 de copii au murit din cauza rujeolei.9

Riscul contractării bolii crește pentru toți copiii atunci când există și copii care nu sunt vaccinați.
o   Atunci când, într-o comunitate, majoritatea copiilor sunt vaccinați, cazurile individuale de îmbolnăviri declanșează foarte rar o epidemie. 10
o   Dimpotrivă, epidemiile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt comune, severe și pun în pericol viața copiilor rămași nevaccinați din zonele urbane și regiuni cu densitate mare a populației. 11

De exemplu, epidemia de febră galbenă din 2015–2016 din capitala Angolei, Luanda, a provocat sute de decese în oraș și în toată țara.12

Pentru a marca Săptămâna Mondială a Imunizării, 24–30 aprilie 2017, UNICEF atrage atenția asupra milioanelor de copii care nu beneficiază de vaccinurile care le pot salva viața și le protejează viitorul.

La nivel global, UNICEF este unul dintre cei mai mari achizitori de vaccinuri pentru copii: în 2015, am procurat 2,8 miliarde de doze. 13 De-a lungul anilor, cu ajutorul UNICEF,  45% de copii din toată lumea au beneficiat de vaccinuri care salvează vieți. 14 Din 2012 până în 2015, UNICEF a contribuit la reducerea cu până la 70% a costurilor anumitor tipuri de vaccinuri, materializată într-o economie de peste 1 miliard de dolari americani.15

Pentru a ajunge la toți copiii, este nevoie de colaborare și de :

o   adaptarea serviciilor de imunizare la necesitățile specifice ale comunităților și de eliminarea obstacolelor ce împiedică vaccinarea copiilor și salvarea vieții lor.

o   încurajarea cooperării dintre agențiile guvernamentale și organizațiile care asigură servicii de combatere a bolilor din domeniul medical, al asigurării apei potabile și al igienizării.

o   conlucrarea la nivel global destinată investițiilor în sisteme de asistență medicală puternice, care abordează cu prioritate serviciile esențiale precum vaccinarea, destinate copiilor celor mai vulnerabili.

Surse:
1. date UNICEF
2. Organizația Mondială a Sănătății, ‘Immunization Coverage’, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/, accesat în 27 Martie  2017.
3. date UNICEF
4. Organizația Mondială a Sănătății, ‘Immunization Coverage’, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/, accesat în 2 Martie  2017.
5. Organizația Mondială a Sănătății, ‘Immunization Coverage’, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/, accesat în 2 Martie  2017.
7. Organizația Mondială a Sănătății, ‘Causes of Child Mortality’, http://www.who.int/gho/child_health/mortality/causes/en/,accesat în 27 Martie  2017.
8. UNICEF, Pneumonia claims the lives of the world’s most vulnerable  children, https://data.unicef.org/topic/child- health/pneumonia/, accesat în 22 Martie  2017.
9. UNICEF, Diarrhoea remains a leading killer of young children, despite the availability of a simple treatment solution, https://data.unicef.org/topic/child-health/diarrhoeal-disease/#, accesat în 22 Martie  2017.
10. Crocker-Buque, Tim,  Godwin Mindra and Richard Duncan,  ‘Immunization, Urbanization and Slums: A review of evidence’, Working Paper, United Nations Children’s Fund Health Section, Programme Division, New York, October  2016.
11. Crocker-Buque, Tim,  Godwin Mindra and Richard Duncan,  ‘Immunization, Urbanization and Slums: A review of evidence’, Working Paper, United Nations Children’s Fund Health Section, Programme Division, New York, October 2016, p.  14.
12. Organizația Mondială a Sănătății, ‘Yellow Fever – Angola’, http://www.who.int/csr/don/13-april-2016-yellow-fever-angola/en/,accesat în 4 Aprilie 2017. United Nations Children’s Fund, In Angola, keeping yellow fever cases at zero’, https://www.unicef.org/immunization/angola_92996.html, accesat în 31 Martie  2017.
133 https://www.unicef.org/supply/files/UNICEF_Supply_Annual_Report_2015.pdf
14. UNICEF, UNICEF Annual Results Report, Health, UNICEF, New York, June 2016,  p. 3  https://www.unicef.org/publicpartnerships/files/2015ARR_Health.pdf
15. UNICEF, ‘Commitment to transparency, innovative procurement, influencing market strategies and partnerships drive down vaccine prices, resulting in significant savings’, Concept Note, UNICEF Supply Division,  2016.

 

Articol din: 24 April 2017

Citeşte în continuare