Stop instituţionalizării copiilor sub trei ani

Inapoi

UNICEF şi Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) îndeamnă guvernele din Europa Centrală şi de Est şi cele din Asia Centrală să abandoneze practica instituţionalizării copiilor sub trei ani, inclusiv a copiilor cu dizabilităţi.

Un raport UNICEF, “Acasă sau într-o casă?”, susţine că în ultimii douăzeci de ani situaţia s-a schimbat nesemnificativ în ceea ce priveşte reforma sistemului de protecţie a copilului şi că a sosit momentul să se înceteze practica plasării copiilor în orfelinatele statului. Plasamentul copiilor sub trei ani în instituţii rezidenţiale trebuie să constituie doar o măsură de urgenţă pe termen scurt sau o şedere planificată timp de maxim şase luni şi să reprezinte o ultimă soluţie, când acest lucru este absolut necesar şi se află în interesul superior al copilului.

Actuala situaţie din regiune presupune o astfel de schimbare strategică. Cele mai recente date referitoare la impactul instituţionalizării asupra dezvoltării copilului şi standardele internaţionale şi europene ce vizează serviciile alternative de ocrotire a copilului justifică acordarea unei priorităţi copiilor mici în cadrul politicilor, alocărilor bugetare şi procesului de dezvoltare a serviciilor.

Credem că acum este momentul potrivit pentru a acţiona.

Trebuie să lucrăm împreună pentru a realiza o schimbare.

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare