Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, UniCredit Țiriac Bank și UNICEF anunță: Maternitatea Bega a fost recertificată Spital Prieten al Copilului

Inapoi

Timișoara, 24 mai 2012 Reprezentanța UNICEF în România și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara se bucură să anunțe recertificarea Maternității Bega ca Spital Prieten al Copilului. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul financiar al UniCredit Țiriac Bank.

Cercetări naţionale desfășurate în perioada 1991 – 2010 arată efectele negative ale întreruperii timpurii a alăptării, ale ratei reduse de alăptare exclusivă, ale introducerii inadecvate a laptelui de vacă şi ale introducerii alimentelor complementare la momente nepotrivite și cu alimente inadecvate. Lipsa instruirii şi sprijinirii părinţilor cu privire la practicile de îngrijire la domiciliu a copilului, împreună cu marketingul agresiv al substituenților de lapte matern îngreunează promovarea unei nutriţii adecvate şi a dezvoltării sănătoase a copilului. În acest context, UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au lansat Inițiativa Spital Prieten al Copilului (ISPC) în anul 1991, într-un efort comun de a asigura că toate maternităţile devin centre de sprijinire a alăptării.

Pentru a fi desemnată Spital Prieten al Copilului o maternitate trebuie să îndeplinească cei Zece Paşi pentru o alăptare de succes, condiţii care, toate, au rolul de a sprijini, promova şi proteja alăptarea. Cei 10 Pași reprezintă standarde internaţionale de îngrijire pentru mamă şi nou născut și nu presupun condiţii hoteliere speciale sau cheltuieli majore, sunt doar reguli de îngrijire.

Maternitatea Bega este înscrisă în Inițiativa Spital Prieten al Copilului încă din 1995 și a fost certificată Spital Prieten al Copilului. Din păcate, mai multe dificultăți, printre care și cele legate de insuficiența resurselor financiare și umane, au făcut dificilă menținerea standardelor. Cu sprijinul financiar al UniCredit Ţiriac Bank, Maternitatea Bega a putut să aplice toți cei Zece Paşi pentru o alăptare de succes și celelalte standarde de practică pentru recertificarea ca Spital Prieten al Copilului.

Banca noastră are în spate o tradiţie foarte solidă pe zona de responsabilitate socială, deoarece noi considerăm că este esenţial să fim o parte activă din comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Parteneriatul cu UNICEF ne onorează şi ne ajută să realizăm încă o dată acest demers. Ne încurajăm clienţii să utilizeze cardul de afinitate UNICEF. Nu numai că astfel banii lor sunt pe cele mai bune mâini, ci şi contribuie la un proiect social cu o valoare adăugată foarte mare, prin donaţiile efectuate din banii băncii, cu fiecare tranzacţie”, a declarat Anca Nuţă, Director Identitate şi Comunicare UniCredit Țiriac Bank.

Banca a lansat la sfârșitul anului 2010 primul card de afinitate UNICEF din România. Produsul UniCredit Țiriac Bank se adresează tuturor celor care, prin utilizarea cardului la comercianţi, doresc să sprijine iniţiativa UNICEF privind crearea de saloane mamă–copil în maternităţile din România. UniCredit Ţiriac Bank donează din veniturile băncii suma ce reprezintă 1% din valoarea fiecărei tranzacţii efectuate cu cardul de afinitate UNICEF la comercianţi către UNICEF. În plus, banca transferă către UNICEF şi 50% din taxa anuală a pachetului de produse UNICEF.

Ne-am bucurat să sprijinim Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Timiș în eforturile ei de a atinge standardele internaționale ale OMS și UNICEF pentru certificarea ca “Spital Prieten al Copilului”. A fost un efort de lungă durată încununat de succes și cu beneficii atât pentru mame și bebeluși, cât și pentru întregul personal care lucrează aici. Aș vrea să mulțumesc UniCredit Ţiriac Bank pentru sprijinul constant acordat UNICEF pentru transformarea maternităților din România în adevărați prieteni ai copilului, precum și clienților băncii care susțin promovarea alăptării prin folosirea cardului de afinitate UNICEF”, a declarat Edmond McLoughney, Reprezentantul UNICEF în România.

Suntem mândri că eforturile noastre au fost încununate de succes și că astăzi putem să oferim celor mai tineri cetățeni din Timișoara cel mai bun start în viață. Maternitatea Bega reprezintă un model de implicare comunitară. Mulțumim atât UniCredit Țiriac Bank pentru sprijinul material, cât și UNICEF pentru asistența tehnică. Dorința mamelor de a sta alături de bebelușii lor și de a-i alăpta ne-a motivat și încurajat în demersurile noastre, a declarat conf.dr.Constantin Ilie, Șef Clinică de Neonatologie, Maternitatea Bega.

Acțiuni întreprinse în cadrul Maternității Bega cu sprijinul financiar al UniCredit Țiriac Bank:

  • Pregătirea continuă a formatorilor și a întregului personal pentru a le informa, educa și sprijini pe mame să înceapă alăptarea cât mai precoce și de a alăpta exclusiv.
  • Îmbunătățirea condițiilor din saloanele mamă–copil: Maternitatea Bega a fost inclusă în programul Ministerului Sănătății de reabilitare a maternităților și au fost demarate lucrări de refacere a infrastructurii. În completarea reabilitării saloanele mamă–copil au fost dotate cu un mobilier inovativ, creat special pentru Spitalele Prietene ale Copilului cu funcționalitate și estetică deosebite.
  • Educarea gravidelor și lăuzelor privind hrănirea și îngrijirea copilului: a fost creată o rețea TV în saloane și oferite materiale video. Pentru sprijinirea în continuare a mamelor a fost multiplicat și distribuit Ghidul Tinerei Mame. De asemenea, mamele au fost instruite de către personal cum să își îngrijească bebelușul.

Rezultate:

  • România are încă un spital în care bebelușii stau împreună cu mamele lor din primele momente de după naștere.
  • Alăptarea este promovată și încurajată și, prin aceasta, copiii primesc cel mai bun start în viață.
  • Personalul a dobândit abilități și informații suplimentare de a le sprijini pe mame să îşi hrănească şi să îşi îngrijească bebeluşii.
  • A crescut gradul de confort al mamelor şi copiilor, precum şi al mediului de lucru al personalului ca urmare a schimbării mobilierului.
  • Întreaga echipă a maternității a beneficiat de cursurile de formare.
  • Toate mamele care au născut de la începutul proiectului în maternitate au primit materiale educative.

În prezent, în România, sunt înscrise în Inițiativa Spital Prieten al Copilului 45 de maternități din care 31 au statutul Spital Prieten al Copilului. În toate aceste 45 de maternităţi se nasc peste o treime din copiii din România. În Maternitatea Bega se nasc anual 2500 de bebeluși.

Mai multe informații despre statutul de Spital Prieten al Copilului, beneficiile alăptării, precum și despre modul în care puteți sprijini bebelușii prin utilizarea cardului de afinitate UNICEF – UniCredit Ţiriac Bank găsiți pe website-ul www.spitalprieten.ro.


 

Despre UniCredit Tiriac Bank

UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrală si de Est, numarand peste 3.900 sucursale. In Romania, UniCredit Ţiriac Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de inalta calitate pentru toate categoriile de clienti.

Banca isi propune sa mentina permanent clientul in centrul activitatilor sale, sa fie un partener cu care se lucreaza usor si sa fie o parte foarte activa a comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 150 de ţări şi teritorii pentru a promova  supravieţuirea  şi  dezvoltarea  copiilor, din perioada copilăriei mici până la adolescenţă.

În România, UNICEF susţine drepturile copiilor prin programe de sănătate şi nutriţie, educaţie de calitate, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi  ale guvernelor.

Persoane de contact:

 

Articol din: 25 May 2012

Citeşte în continuare