Sfaturi pentru prevenția și combaterea bullyingului și a cyberbullyingului

Inapoi

Este foarte dureros să îți vezi copilul trecând prin suferința fizică și psihică provocată de bullying sau cyberbullying.

Unii părinți nu știu ce să facă pentru a își proteja copiii de bullying și de alte agresiuni. Alți părinți s-ar putea să nu știe dacă cei mici sunt victime, martori sau chiar agresori.

Iată câteva sugestii care vă pot ajuta să începeți o discuție cu copiii dumneavoastră:

Să înțelegem fenomenul de bullying

Ce este agresiunea de tip bullying?

De regulă, puteți identifica agresiunea de tip bullying prin trei caracteristici: intenție, repetiție și putere. O persoană care comite acest tip de agresiune are intenția de a cauza suferință fie prin vătămare fizică, fie prin cuvinte sau comportamente care rănesc, acționând astfel în mod repetat. În general, băieții sunt mai expuși actelor de bullying fizic, în timp ce fetele sunt mai degrabă expuse agresiunilor psihologice.

Acest tip de agresiune este în general repetitivă, nu constituie un incident izolat. De regulă, copiii care își agresează astfel colegii provin din medii sociale percepute ca superioare sau au o poziție de putere, așa cum sunt copiii mai mari, mai puternici sau cei considerați populari.

Copiii cei mai vulnerabili sunt expuși unui risc mai mare de a fi agresați. Deseori, aceștia fac parte din comunități marginalizate, provin din familii sărace, au identități de gen diferite, au dizabilități sau sunt migranți ori refugiați.

Agresiunea de tip bullying poate avea loc în spațiul real sau/și în cel virtual. Agresiunea de tip cyberbullying se produce prin intermediul social media, prin mesaje text, e-mail sau orice altă platformă online prin care interacționează copiii. Întrucât părinții nu urmăresc întotdeauna activitatea copiilor lor pe aceste platforme, poate fi dificil să aflați când este afectat copilul dumneavoastră.

De ce trebuie să intervin când copilul meu este agresat?

Agresiunea de tip bullying poate avea asupra copiilor efecte nocive și de lungă durată. Pe lângă efectele fizice ale acestui tip de agresiune, copiii pot avea probleme de natură emoțională și psihică, de exemplu, depresie și anxietate, care pot conduce la consumul de substanțe nocive și la rezultate școlare slabe. Spre deosebire de agresiunea directă, agresiunea de tip cyberbullying poate afecta victima oriunde, în orice moment, putând cauza traume profunde, întrucât poate ajunge rapid la un public larg și poate lăsa o amprentă permanentă în online pentru toți cei implicați.

Copilul dumneavoastră are dreptul la un mediu școlar sigur și protector, în care demnitatea îi este respectată. Convenția cu privire la Drepturile Copilului prevede că toți copiii au dreptul la educație și la a fi protejați împotriva oricăror forme de violență fizică sau psihică, vătămare sau abuz.

Prevenția

Ce pot să fac pentru a preveni agresiunile de tip bullying la școala unde merge copilul meu?

Pentru a vă proteja copilul de agresiuni directe sau online, primul pas este să aveți grijă ca acesta să fie conștient de acest fenomen.

 1. Învățați copilul ce este bullyingul. Odată ce știe ce este acesta, copilul va putea să își dea seama mai ușor dacă el sau altcineva este victimă.
 2. Discutați cu acesta deschis și frecvent. Cu cât discutați mai mult despre bullying cu el , cu atât îi va fi mai ușor să vă spună dacă observă sau dacă e supus acestui tip de agresiune. Întrebați-vă copilul despre școală și activitățile online în fiecare zi, discutând nu doar despre orele de curs și activitatea școlară, ci și despre trăirile sale.
 3. Ajutați-vă copilul să fie un exemplu pozitiv. În contextul agresiunii de tip bullying pot fi identificate trei părți: victima, autorul și martorul. Chiar dacă nu este victimă a agresiunii, copilul poate preveni această manifestare fiind respectuos și prietenos cu colegii și acceptându-i pe toți, fără deosebire. Dacă este martor al agresiunii, poate să sară în apărarea victimei, poate să își ofere sprijinul și/sau poate contesta comportamentele de tip bullying.
 4. Ajutați-vă copilul să își dezvolte încrederea în sine. Încurajați-vă copilul să se înscrie la activitățile care îi plac. Va putea astfel să își dezvolte încrederea în sine și își va face prieteni cu aceleași preocupări.
 5. Fiți un exemplu. Tratați copiii și adulții cu bunătate și respect, luând atitudine când cineva este tratat nerespectuos, pentru a îi demonstra copilului dumneavoastră cum trebuie să se poarte cu cei din jur. Copiii preiau exemplele de comportament de la părinți, chiar și atunci când este vorba despre ceea ce postează online.
 6. Fiți parte a componentei online a vieții lor. Familiarizați-vă cu platformele pe care le folosește copilul dumneavoastră, explicați-i legătura dintre lumea online și cea fizică și avertizați-l cu privire la diversele riscuri la care se vor expune în mediul online.

Nu sunt sigur dacă fiica sau fiul meu este victima agresiunii de tip bullying. Ce indicii să urmăresc?

Fiți atent. Observați starea emoțională a copilului, întrucât unii copii nu își exprimă problemele verbal. Unele dintre indiciile pe care le puteți urmări sunt:

o   Semne fizice, cum ar fi vânătăi neexplicate, zgârieturi, fracturi și răni în vindecare
o   Teama de a merge la școală sau la evenimente școlare
o   Stare de anxietate, neliniște sau vigilență extremă
o   Are puțini prieteni la școală sau în afara școlii
o   Rămâne brusc fără prieteni sau evită contextele sociale
o   Pierde sau i se strică haine, dispozitive electronice sau alte bunuri personale
o   Cere bani des
o   Are rezultate școlare slabe
o   Absenteism sau cere să fie luat de la școală și dus acasă
o   Încearcă să stea lângă adulți
o   Nu doarme bine și poate chiar are coșmaruri
o   Se plânge de dureri de cap, de stomac sau de alte afecțiuni fizice
o   Este întotdeauna abătut după ce petrece timp online sau la telefon (fără o explicație rezonabilă)
o   Devine neobișnuit de secretos, în special în ce privește activitățile în mediul online
o   Este agresiv sau are izbucniri de furie

Vorbiți deschis. Discutați cu copilul dumneavoastră despre ce consideră el că reprezintă comportamente pozitive și negative în școală, în comunitate și online. Este important să comunicați în mod deschis, astfel încât copilul dumneavoastră să se simtă liber să vă povestească ce se întâmplă în viața sa.

Reacția la agresiunea de tip bullying

Ce trebuie să fac în cazul în care copilul meu este victima bullyingului?

Sunt mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a îl ajuta pe copil în cazul în care aflați că este agresat:

 1. Ascultați-vă copilul cu deschidere și calm. Concentrați-vă asupra a ceea ce spune copilul, făcându-l să se simtă ascultat și sprijinit, în loc să încercați să aflați cauzele agresiunii sau să rezolvați problema. Aveți grijă să înțeleagă că nu este vina lui.
 2. Spuneți copilului că îl credeți, că vă pare bine că v-a spus, că nu este vina lui și că veți face tot ce puteți să fie ajutat.
 3. Vorbiți cu învățătorii, profesorii sau alți reprezentanți ai școlii. Dumneavoastră și copilul nu trebuie să reacționați singuri în fața agresiunii. Întrebați dacă școala are o politică sau un cod de conduită cu privire la agresiunea de tip bullying. Acestea se pot referi atât la agresiunea directă, cât și la cea online.
 4. Oferiți sprijin copilului. Pentru a face față efectelor agresiunii de tip bullying, pentru copilul dumneavoastră este esențial să simtă că are un părinte care îl sprijină. Aveți grijă să știe că poate să discute cu dumneavoastră oricând și dați-i asigurări că lucrurile se vor îndrepta.

Ce pot să fac în cazul în care copilul meu este agresorul?

Dacă bănuiți sau știți că acesta este agresorul, trebuie să nu uitați că acesta nu este rău din fire, ci s-ar putea să existe unele motive care îi determină comportamentul. Deseori, copiii care manifestă comportamente de tip bullying pur și simplu vor să se încadreze în colectiv, caută atenție sau pur și simplu încearcă să facă față unor sentimente complicate. În unele cazuri, agresorii de tip bully sunt ei înșiși victime sau martori ai violenței acasă sau în comunitate. Pentru a opri comportamentul agresiv al copilului, parcurgeți aceste etape:

 1. Comunicați. Cunoașterea motivelor care determină comportamentul copilului vă va ajuta să știți cum să îl ajutați. Se simte în pericol la școală? Se bate sau se ceartă cu un prieten sau cu un frate? Dacă le este greu să explice comportamentul, puteți să consultați un psiholog, un asistent social sau un psihiatru pregătit să lucreze cu copiii.
 2. Identificați împreună reacții sănătoase. Cereți copilului să vă povestească o situație în care a fost enervat și arătați-i cum poate reacționa constructiv. Folosiți acest exercițiu pentru a vă imagina posibile situații viitoare și reacții care nu implică agresivitate. Încurajați-vă copilul să se pună în pielea celuilalt, imaginându-și ce simte cel supus agresiunii de tip bullying. Amintiți-i copilului că unele comentarii făcute online cauzează suferință și în lumea reală.
 3. Examinați-vă comportamentul. De mult ori, copiii care manifestă agresivitate de tip bullying reflectă ceea ce văd acasă. Sunt oare expuși unor comportamente vătămătoare ale dumneavoastră sau ale altui aparținător? Faceți un exercițiu de introspecție și gândiți-vă onest la felul în care vă poate percepe copilul.
 4. Sancționați fapta și dați-i copilului ocazia să se îndrepte. Dacă aflați că a comis acte de tip bullying, este important să sancționați fapta corespunzător, fără violență. Sancțiunea ar putea consta în limitarea activităților, în special a celor care încurajează agresiunea de tip bullying (adunări sociale, activități în fața ecranului sau în social media). Încurajați-vă copilul să își ceară scuze colegilor și să găsească modalități prin care să fie mai tolerant.

Articol din: 11 September 2019

Citeşte în continuare