Secretarul General – Mesaj de Ziua Internaţională a luptei împotriva SIDA

Inapoi

Anul viitor, se vor împlini 30 de ani de la apariţia epidemiei de SIDA. Acest moment de referinţă ne oferă ocazia să reflectăm şi să devenim şi mai hotărâţi.

În ultimele trei decenii, SIDA a cauzat suferinţe de nedescris şi pierderi de vieţi omeneşti. Cu toate acestea, o altă poveste şi-a urmat cursul de-a lungul anilor, aceea a comunităţii internaţionale unite cu pasiune în dorinţa de a acţiona şi de a salva vieţi. Aceste eforturi s-au făcut simţite peste tot în lume.

Tot mai puţine persoane sunt infectate cu HIV. Milioane de oameni au acum acces la tratament împotriva virusului HIV. Tot mai multe femei pot astăzi să prevină infectarea cu HIV a bebeluşilor lor. Multe ţări au anulat restricţiile de călătorie impuse persoanelor ce trăiesc cu HIV, în timp ce stigmatizarea lasă locul – deşi într-un ritm prea lent – compasiunii şi recunoaşterii drepturilor omului.

Prin angajament şi solidaritate, această mişcare ne ajută să lăsăm în urmă epidemia de SIDA. Am realizat în sfârşit primul punct al celui de-al şaselea Obiectiv de Dezvoltare a Mileniului: stoparea şi începerea redresării răspândirii HIV. Trebuie să continuăm să trasăm alte perspective îndrăzneţe pentru viitor.

Scopul nostru comun este cât se poate de clar: accesul universal la prevenţie HIV, la tratament, îngrijiri şi sprijin. De asemenea, trebuie să depunem eforturi pentru a face ca lupta împotriva SIDA să fie una durabilă.

După trei decenii în care ne-am confruntat cu această criză, haideţi să ţintim la cele “trei zero-uri”: 0 noi infecţii cu HIV, 0 discriminare şi 0 decese cauzate de SIDA. În această Zi Internaţională a Luptei împotriva SIDA, haideţi să ne luăm angajamentul că împreună vom face ca această viziune să devină realitate pentru toţi cetăţenii lumii.

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare