Săptămâna alăptării 2012

Inapoi

Acum când lumea celebrează a 20 – a aniversare a Săptămânii Mondiale a Alăptării, 1-7 august 2012, UNICEF sprijină cu mândrie Alianța Mondială pentru Acțiune în Alăptare (World Alliance Breastfeeding Action - WABA) și se alătură Organizației Mondiale a Sănătății și Organizațiilor Neguvernamentale partenere în evidențierea rolului esențial în supraviețuirea, creșterea și dezvoltarea copilului.

În ciuda dovezilor riguroase referitoare la importanța alăptării exclusive și a eforturilor susținute de a o încuraja, progresele sunt parțiale. Ratele globale de alăptare exclusivă pentru sugarii sub șase luni au continuat să crească de la 32% în 1995 la 39% în 2010. În primele zece țări unde două treimi dintre copii nu sunt alăptați exclusiv, ratele s-au îmbunătățit foarte puțin.

Există și vești bune. Datele din 90 de țări arată că în peste jumătate dintre ele alăptarea crește, în ciuda faptului că multe țări se confruntă cu provocări și urgențe de dezvoltare semnificative. Acest succes se datorează unei combinații între o puternică implicare guvernamentală, programe complexe, angajamentul coumunității și parteneriate largi.

Pentru a construi pe acest succes și a obține rezultate pentru copii, mai ales pentru cei la care se ajunge cel mai greu, trebuie să ne monitorizăm mai bine progresele. Aceasta se reflectă în tema din acest an a Săptămânii Mondiale a Alăptării: înțelegând trecutul, planificăm pentru viitor. De curând UNICEF a evaluat scopul și dimensiunile programelor atât pentru programele de alăptare cât și cele pentru alimentația complementară în 65 de țări. Absența unui sistem eficent de monitorizare a însemnat că cele mai multe dintre țări nu au putut raporta dimensiunile și acoperirea programelor lor referitoare la programele de Alimentație a Sugarului și Copilului Mic. Pentru a merge înainte trebuie să identificăm mai bine barierele în calea răspândirii alăptării, să îndepărtăm aceste obstacole și să ne urmărim progresele, mai ales în comunitățile cele mai dezvantajate.

Săptămâna Mondială a Alăptării este o ocazie de reînnoire a atenției acordate rolului critic al alăptării ca mijloc de reducere a mortalității infantile și bolilor copilăriei. În timp ce facem acest lucru, să ne reamintim constatările publicate în seria Lancet în 2008: că un copil nealăptat este de 14 ori mai expus riscului de a muri în primele 6 luni de viață în comparație cu un copil alăptat. Și trebuie să mai luăm în considerare faptul că alăptarea în primii doi ani de viață poate preveni fenomenul de retard de creștere. (Copiii cu retard de creștere sunt cu câțiva centimetri mai scunzi, sunt mai predispuși la boli, de cinci ori mai expuși riscului de a muri de diaree și nu vor fi niciodată capabili să își atingă întregul potențial cognitiv sau de achiziție).

În luna iunie a acestui an, guverne și parteneri din peste 80 de țări s-au întâlnit la Washington, DC pentru “Chemarea la acțiune pentru supraviețuirea copiilor: o promisiune reînnoită” pentru reafirmarea angajamentului lor de a eradica în rândul copiilor decesele ce pot fi împedicate. Alăptarea, și mai ales alăptarea exclusivă a sugarilor în primele șase luni de viață, au un rol critic în prevenirea bolii și decesului din cauza diareei și pneumoniei – două dintre cele mai comune cauze de deces și boală ale copiilor. În timp ce ne reînnoim angajamentele față de supraviețuirea copilului, accelerarea și extinderea programelor de îmbunătățire a practicilor de alăptare trebuie să devină priorități pentru guverne și partenerii de dezvoltare.

UNICEF se alătură Alianței Mondiale pentru Acțiune în Alăptare în a îndemna toți partenerii din domeniul supraviețuirii și nutriției copilului să își mărească eforturile de protejare și promovare a practicilor de alăptare.

Împreună putem ajunge la mamele de pretutindeni și le putem ajuta să le dea copiilor lor startul în viață pe care îl merită și viitorul pe care îl visează.

Despre UNICEF

UNICEF activează în 190 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să se dezvolte, începând cu perioada copilăriei timpurii şi până la adolescenţă. Cel mai mare furnizor de vaccinuri din lume pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine prin programele sale sănătatea şi nutriţia copiilor, accesul la apă potabilă şi salubritate, o educaţie primară de calitate pentru toţi copiii, fete sau băieţi, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, a exploatării şi HIV/SIDA. UNICEF este integral finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor.


Pentru informaţii suplimentare:

Raluca Manța, Asistent Comunicare, UNICEF România, tel. 021.201.78.55, e-mail: rmanta@unicef.org.

Mihaela Sandu, Consultant PR, Fanfara PR, tel. 0723 433 816, e-mail: mihaela.sandu@fanfarapr.ro

Articol din: 7 August 2012

Citeşte în continuare