Săptămâna Alăptării 2010 – 10 Paşi de copil sau 10 Paşi pentru copil?

Inapoi

Copiii nu trebuie să moară din cauze ce pot fi prevenite. Şi totuşi acest lucru se întâmplă în România, ca peste tot în lume. Cercetările au arătat că mortalitatea infantilă poate fi redusă cu 20% pentru copiii care sunt puşi la sânul mamei în prima oră după naştere. Acest lucru nu este de neglijat într-o ţară cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate infantilă din Europa.

Datele internaţionale arată că alăptarea exclusivă la 6 luni ajunge la 37%, dar că doar 16 % dintre sugarii din România sunt alăptaţi exclusiv. La nivel global, 25% dintre maternităţi sunt Spitale Prietene ale Copilului. În România 23 de maternităţi din 204 îndeplinesc standardele. Dar, mai e ceva. În aceste 23 de maternităţi se nasc 30% din noii cetăţeni ai României.

Alte 17 maternităţi se străduiesc să fie certificate ca Spitale Prietene ale Copilului. Unele sunt ceva mai avansate, altele sunt abia la început. Aceste spitale fac paşi mici pentru sănătatea celor mici. Mesajul din acest an al Săptămânii Alăptării este că Cei Zece Paşi trebuie să devină practica standard în toate maternităţile, mari sau mici, de la spitale orăşeneşti şi municipale la spitale judeţene şi această practică să fie disponibilă pentru toate femeile şi copii.

Haideţi să facem primii 10 paşi de copil – vă invităm să vă alăturaţi eforturilor noastre de a transforma maternităţile din România în Spitale Prietene ale Copilului!

Edmond McLoughney
Reprezentant UNICEF Romania

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare