Să rupem lanţul dezastrelor ce afectează copiii din Sahel şi să acţionăm acum, afirmă UNICEF

Inapoi

Subnutriţia a atins cote alarmante în Sahel, cel puţin un milion de copii confruntându-se cu acest risc, motiv pentru care Directorul Executiv al UNICEF, Anthony Lake, aflat astăzi în vizită în regiune, a făcut apel la intensificarea eforturilor umanitare pentru a pune capăt crizei şi lanţului dezastrelor.

“Sahel este o regiune aflată în permanenţă în pragul unei crize. Familiile şi copiii au fost zdruncinaţi de secetă în 2010 şi 2005. În prezent, există tot mai multă nesiguranţă în numeroase ţări, cu sute şi mii de persoane strămutate, preţuri tot mai mari la alimente şi recolte proaste,” a afirmat Lake cu ocazia vizitei sale de astăzi în vestul Ciadului.

“Copiilor le este greu să îşi revină acum şi să reziste altor riscuri de sănătate, precum poliomielita, pojarul, meningita şi holera,” a adăugat el. “Oamenii din Sahel se află în faţa unor pericole multiple, cu un milion de copii aflaţi în situaţie de risc.”

Ca răspuns la situaţie, UNICEF a mobilizat nutriţionişti şi a înfiinţat centre de reabilitare nutriţională în toate cele opt ţări din Sahel, unde se estimează că 15 milioane de persoane sunt afectate de secetă. În lunile ianuarie şi februarie, zeci de mii de copii au fost trataţi de subnutriţie acută la centrele de reabilitare nutriţională, care îşi epuizează rapid locurile vacante odată cu debutul ultimei faze a sezonului secetos – de obicei, cea mai grea perioadă a anului, într-un mediu ostil, cu dificultăţi logistice.

Semnalul de alarmă cu privire la cumplita criză alimentară din Sahel a fost tras în decembrie 2011, dar răspunsul nu a reuşit să facă faţă nevoilor. În această săptămână, Comitetele Naţionale ale UNICEF din 36 de ţări au lansat o campanie socială în mass-media pentru a sensibiliza în legătură cu răspunsul de urgenţă şi a îndemna guvernele să facă ceva în ceea ce priveşte situaţia copiilor din Sahel.

Împreună cu Ministerul Sănătăţii, UNICEF Ciad a creat 261 de centre de reabilitare nutriţională şi intenţionează să dubleze numărul acestora în următoarele două luni. Ciad are şi cel mai mare număr de cazuri de poliomielită din Africa, fiind depăşită la nivel mondial doar de Pakistan în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli. În plus, Ciad se confruntă în prezent şi cu o epidemie de meningită.

UNICEF consideră actuala criză o nouă oportunitate de a elimina cauzele nivelului extrem de ridicat al subnutriţiei din Sahel, ajutând guvernele şi comunităţile să clădească sisteme sanitare robuste, servicii sociale, protecţie socială şi susţinând schimbarea mijloacelor de subzistenţă şi a comportamentelor într-un mod durabil.

UNICEF a strâns aproape jumătate din cele 120 de milioane USD de care are nevoie pentru a salva viaţa copiilor şi a femeilor ce suferă din cauza impactului acestor ameninţări multiple – recolte proaste determinate de secetă, preţuri mari la alimente şi nesiguranţa în unele zone din Sahel.

“Nu e vorba doar de a salva acum nişte vieţi. Ci şi de prevenirea unor noi situaţii de urgenţă pe viitor, cu o nutriţie potrivită la timpul potrivit, mai ales în cazul copiilor sub trei ani, dar şi de dezvoltarea unor sisteme sanitare robuste pentru a putea preveni o altă situaţie de urgenţă tragică şi pentru ca aceşti copii să nu trebuiască să ajungă în centrele de nutriţie,” a afirmat Lake.

“Acestea sunt state fără acces la mare, cu climă aspră şi relief potrivnic. Au nevoie de ajutor înainte şi după astfel de crize,” a adăugat el.

Despre UNICEF

UNICEF activează în 190 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să se dezvolte, începând cu perioada copilăriei timpurii şi până la adolescenţă. Cel mai mare furnizor de vaccinuri din lume pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine prin programele sale sănătatea şi nutriţia copiilor, accesul la apă potabilă şi salubritate, o educaţie primară de calitate pentru toţi copiii, fete sau băieţi, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, a exploatării şi a SIDA. UNICEF este integral finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru informaţii suplimentare despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi pagina:www.unicef.org


Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi următoarele persoane:

Sarah Crowe, Senior Medis Adviser (în N’Djamena până vineri, 6 aprilie 2012), Mobil: +1 646 209 1590 , scrowe@unicef.org

Hector Calderon, Şef Comunicare pentru Dezvoltare şi Comunicare Strategică N’Djamena, Mobil: +235 66 36 00 42 , hcalderon@unicef.org
Peter Smerdon, UNICEF New York, Mobil: +1 917 213 5188, Tel: +1 212 303 7984, psmerdon@unicef.org

Articol din: 20 April 2012

Citeşte în continuare