Revista ELLE şi UNICEF România au inaugurat secţia Nou-născuţi a Maternităţii din Piatra Neamţ

Inapoi

Revista ELLE şi UNICEF România au inaugurat vineri, 3 iunie, secţia Nou-născuţi a Maternităţii din Piatra Neamţ. Secţia a fost reamenajată cu fondurile obţinute în urma licitaţiei organizate în noiembrie 2004 de revista Elle în colaborare cu Unicef Romania.

Obiectele scoase la licitaţie au fost donate de personalităţi ale vieţii publice româneşti şi au fost achiziţionate pentru o sumă totală de peste 33.000 euro: bijuterii donate de sopranele Mariana Nicolesco şi Angela Gheorghiu şi de către actriţele Maia Morgenstern şi Daniela Nane, manuscrise semnate de Mircea Cărtărescu şi Horia Roman Patapievici, bluza de trening purtată de Ilie Năstase la Roland Garros în 1973, maşina de scris şi stiloul lui Marius Tucă, precum şi diverse obiecte de artă oferite de Cesaria Evora, Andreea Raicu, Mihaela Geoană, Dana Năstase, Ioan Nemţoi, Agnes Toma, Alessandra Stoicescu.

Aproape jumătate din suma obţinută în urma licitaţiei provine de la Mihaela Rădulescu. “Am un motiv foarte bine întemeiat pentru care am sprijinit iniţiativa revistei ELLE: primul copil al fratelui meu a murit acum zece ani în maternitatea din Piatra Neamţ din cauza dotărilor necorespunzătoare.”

Banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea de echipamente şi mobilier care să permită plasarea copilului alături de mama sa în salon, imediat după naştere, 24 de ore din 24 pînă la externare. Această acţiune face parte dintr-un proiect mai amplu, ” Spital Prieten al copilului”, iniţiat în România de Unicef.

Parteneriatul ELLE – UNICEF vizează transformarea unei maternităţi prietenoase într-un mediu cu adevărat primitor, prin îmbunătăţirea condiţiilor şi a climatului în care mama şi copilul petrec împreună cele câteva zile de după naştere. Dotarea unei secţii de nou-născuţi cu mobilier nou (paturi pentru mame şi paturi pentru nou-născut) reprezintă un efort complementar Iniţiativei Spital Prieten al Copilului.

Maternitatea Spitalului Judeţean Neamţ colaborează cu Reprezentanţa UNICEF în România din luna martie 2003, când personalul de aici şi-a exprimat dorinţa de a face parte din Iniţiativa “Spital Prieten al Copilului”. Pe parcursul acestei colaborări, medicii şi asistentele din Piatra Neamţ au demonstrat dedicare şi implicare activă în creşterea calităţii serviciilor medicale pentru mamă şi copil, în ciuda dificultăţilor de ordin economic cu care se confruntă.

Anual, în maternitate se nasc 2300 de copii, cei mai mulţi venind pe lume în familii care se confruntă cu mari dificultăţi de ordin economic. Personalul maternităţii s-a implicat activ în implementarea standardelor de calitate implicate de statutul de Spital Prieten al Copilului, iar îmbunătăţirea condiţiilor de cazare va contribui la realizarea unei atmosfere cu adevărat prietenoase pentru mamă şi copil.

“Cel mai important avantaj al acestui sistem este faptul că încurajează alăptarea, asigurând astfel o bună stare de nutriţie şi, implicit, o mai bună dezvoltare copilului. Mai mult, scade riscul de îmbolnăvire a copilului, care intră în contact cu un număr redus de persoane şi este mai puţin expus la infecţii. Şi, nu în ultimul rând, între mamă şi nou-născut se creează o legătură puternică încă din primele zile de viaţă, ceea ce duce şi la scăderea riscului de abandon în maternitate. Acestea sunt numai o parte din avantajele acestui sistem care este foarte benefic şi pentru mamă”, a declarat Dl. Pierre Poupard, Reprezentant UNICEF in Romania.

Cu ocazia inaugurării noii secţii de nou-născuţi din cadrul maternităţii Piatra Neamţ, Pampers a donat de asemenea 10 paturi neonatale şi mese de infăşat pentru amenajarea saloanelor în sistem “rooming in”. Iniţiativele Pampers care au loc in iunie, Luna Copiilor, având ca scop îmbunătăţirea calităţii îngrijirii copilului au devenit deja o tradiţie. Anul acesta, Pampers va oferi pentru încă 14 maternităţi din ţara paturi neonatale şi mese de infăşat, numărul acestora ridicându-se astfel la 500 până în prezent” a spus Maria Camelia Sur – Director Relaţii Externe la Procter &Gamble.

Revista Elle este publicată în România de Edipresse AS sub licenţă Hachette Filipacchi. Edipresse AS este un parteneriat între grupul internaţional de presă Edipresse, cu filiale în nouă ţări, avînd sediul central la Lausanne, Elveţia, şi Axel Springer AG, una dintre cele mai mari companii internaţionale media.

Edipresse a iniţiat acest proiect “deoarece sîntem o companie cu responsabilitate socială care ştie că îşi datorează succesul cititorilor săi şi are datoria morală de a contribui la schimbările pozitive din România” a declarat Cristina Simion, Director General al Edipresse AS.

Edipresse AS editează în prezent: Avantaje, Elle, Viva, Olivia, Popcorn, Deco Style, Look!, Sana, Joy, Povestea mea şi Întîmplări Adevărate.

Articol din: 17 Aprilie 2005

Citeşte în continuare