Respectarea drepturilor copiilor – o prioritate pentru Avocatul Poporului şi UNICEF România

Inapoi

București, 3 iulie 2014. Avocatul Poporului şi UNICEF România au lansat astăzi raportul special privind „Respectarea drepturilor copiilor privați de libertate în România”. La evenimentul desfăşurat la Palatul Parlamentului au participat: Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, Reprezentantul UNICEF România, doamna Sandie Blanchet, reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, inclusiv ai sistemului de justiție din România, membri ai corpului diplomatic și ai unor organizații neguvernamentale, alături de media.

Raportul special este o inițiativă a instituției Avocatul Poporului din România și a fost realizat cu sprijinul tehnic al UNICEF România. Studiul își propune să determine dacă și în ce măsură sunt respectate drepturile copiilor privați de libertate în România, prin analiza percepțiilor acestora în legătură cu cele mai importante aspecte ale drepturilor lor la siguranță, demnitate umană, acces la asistență juridică, separarea de adulți, asistență medicală și servicii pentru promovarea sănătății, educației și menținerea legăturii cu familia și comunitatea pe perioada detenției. Raportul analizează respectarea drepturilor copiilor pe întregul traseu judiciar, de la arestarea preventivă până la executarea pedepsei sau a măsurii educative dispuse de instanța de judecată.

UNICEF_AVP_Eveniment lansare Raport special privind respectarea drepturilor copiilor privati de libertate in Romania

UNICEF_AVP_Eveniment lansare Raport special privind respectarea drepturilor copiilor privati de libertate in Romania

Totodată, această analiză sprijină îmbunătățirea politicilor publice pentru copiii privați de libertate și reintegrarea lor durabilă în societate, prin furnizarea de informații cheie și formularea de recomandări pentru instituțiile relevante, în special Ministerul Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerul Afacerilor Interne și Comisiile Parlamentare cu mandat în acest domeniu.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului si Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului si Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania

În cadrul aceluiaşi eveniment, Avocatul Poporului şi UNICEF România au încheiat un Memorandum de înţelegere pentru perioada 2014-2017, în scopul de a contribui la extinderea şi consolidarea respectării drepturilor copilului în România. Prin acest Memorandum, între altele, UNICEF va sprijini creşterea capacităţii instituţiei Avocatul Poporului de a funcţiona ca un mecanism eficient de monitorizare independentă a drepturilor copilului, respectiv de a identifica, analiza şi raporta încălcările acestor drepturi, precum şi de a urmări măsurile care sunt luate ca răspuns la demersurile sale. De asemenea, UNICEF sprijină elaborarea de către Avocatul Poporului a unui raport special privind copiii instituţionalizaţi.

Copyright foto: UNICEF Romania/ Florin Ghioca

Articol din: 3 July 2014

Citeşte în continuare