Raportul UNICEF: Criza din Cornul Africii continuă

Inapoi

Răspunsul internaţional de proporţii la criza ce ameninţă viaţa copiilor din Cornul Africii a obţinut deja unele rezultate pozitive, dar mai sunt multe de făcut pentru a salva sutele de mii de copii ce riscă să moară din cauza malnutriţiei şi a bolilor, a declarat UNICEF astăzi într-un raport de progres, la trei luni de la declararea foametei în unele zone ale Somaliei.

“Am salvat numeroşi copii în Somalia, în taberele de refugiaţi din ţările vecine şi în celelalte regiuni, în Kenya, Etiopia şi Djibouti, afectate de secetă îndelungată, preţuri mari la alimente şi conflicte,” a afirmat Elhadj As Sy, Director Regional al UNICEF pentru Africa de Sud-Est, la lansarea raportului: Răspunsul la situaţia de urgenţă din Cornul Africii.

“Din cauza magnitudinii crizei umanitare, trebuie să ne intensificăm eforturile imediate şi în acelaşi timp să punem bazele dezvoltării pe termen lung pentru a evita o altă catastrofă similară pe viitor.”

“Avem nevoie de sprijin suplimentar pentru a dezvolta şi mai mult intervenţiile noastre integrate ce vizează sănătatea, nutriţia, siguranţa alimentară, apa şi salubritatea, educaţia şi protecţia copilului, prin care să oferim un viitor mai bun copiilor din Cornul Africii.”

În jur de 13,3 milioane de persoane au nevoie de asistenţă. Peste 450.000 de somalezi au plecat spre taberele de refugiaţi ridicate în jurul oraşului Dadaab din nord-estul Kenyei, 100.000 doar din iunie. Alţi 183.000 de somalezi s-au îndreptat spre Etiopia, printre ei numărându-se peste 120.000 de persoane care au ajuns în taberele de refugiaţi din Dollo Ado şi 20.000 de refugiaţi ajunşi în Djibouti.

Mii de copii au decedat deja şi peste 320.000 – jumătate din ei în partea centrală şi de sud a Somaliei – sunt atât de malnutriţi încât riscă să piară şi ei în săptămânile sau lunile ce urmează dacă operaţiunile de ajutorare nu îşi intensifică rapid ritmul.

Potrivit raportului, răspunsul internaţional a fost extraordinar. Graţie întregului sprijin acordat, în ultimele trei luni, UNICEF şi partenerii săi din Cornul Africii au obţinut rezultate importante pe care îşi pot clădi eforturile viitoare, cum ar fi:

  • Aproape 10.000 de tone metrice de provizii salvatoare livrate de UNICEF în Cornul Africii pe calea aerului, pe cale terestră şi maritimă;

  • 108.000 de copii suferinzi de malnutriţie severă au fost trataţi în centrele de alimentare terapeutică;

  • 1,2 milioane de copii au fost vaccinaţi împotriva pojarului;

  • 2,2 milioane de persoane au obţinut acces la apă potabilă;

  • 48.000 de copii au acces la spaţii adecvate copiilor sau la alte medii sigure.

Raportul a constatat şi faptul că sistemele comunitare, precum Programul Plase de Siguranţă Productive şi Programul de Dezvoltare a Sănătăţii din Etiopia, au jucat un rol esenţial în prevenirea creşterii ratelor mortalităţii.

În centrul şi sudul Somaliei, unde accesul agenţiilor umanitare este limitat, UNICEF a reuşit să asiste 350.000 de persoane cu alimentaţie complementară şi în jur de 30.000 de familii cu mâncare gătită în drumul lor spre taberele de refugiaţi din Kenya şi Etiopia.

Previziunile pentru sezonul ploios octombrie-decembrie arată că problema siguranţei alimentare s-ar putea remedia în Kenya şi Etiopia, unde recent au şi început ploile. Totuşi, experienţele din trecut indică şi faptul că, după o secetă prelungită, ploile sezoniere cresc riscul de inundaţii şi de epidemii de boli fatale, cum sunt holera, malaria şi pneumonia.

În centrul şi sudul Somaliei, situaţia va continua să se deterioreze dacă nu se îmbunătăţeşte rapid şi simţitor accesul la ajutor umanitar.

“Trebuie să facem un efort suplimentar pentru a ajunge la toţi copiii şi la familiile lor care au nevoie de ajutorul nostru. Criza nu a ajuns nici pe departe la final şi va continua cu siguranţă şi în 2012,” a spus Elhadj As Sy, care este Coordonatorul Global pentru Situaţii de Urgenţă al UNICEF în cazul crizei din Cornul Africii.

“Un lucru este clar: sprijinul continuu din partea donatorilor şi partenerilor noştri, eforturile noastre comune depuse pentru a salva vieţi, mijloace de subzistenţă şi moduri de viaţă vor face diferenţa.”

###

Despre UNICEF

UNICEF activează în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să se dezvolte, începând cu perioada copilăriei timpurii şi până la adolescenţă. Cel mai mare furnizor de vaccinuri din lume pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine prin programele sale sănătatea şi nutriţia copiilor, accesul la apă potabilă şi salubritate, o educaţie primară de calitate pentru toţi copiii, fete sau băieţi, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, a exploatării şi a SIDA. UNICEF este finanţat integral de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru informaţii suplimentare despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi pagina: www.unicef.org


Notă
: Raportul complet poate fi accesat la http://www.unicef.org/esaro/5440_Horn_of_Africa_report.html

începând cu 20 octombrie 2011.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi următoarele persoane:

Michael Klaus, UNICEF ESARO, mklaus@unicef.org, mobil: +254 716 431 880

Patrick McCormick, UNICEF New York, pmccormick@unicef.org, tel: +1 212 326 7426

Marixie Mercado, UNICEF Geneva (în misiune la UNICEF Somalia), mmercado@unicef.org, mobil: +254 705 188 134

Articol din: 17 April 2011

Citeşte în continuare