Programele de prevenire HIV/SIDA adresate grupurilor vulnerabile încetează în iunie 2010

Inapoi

Reprezentanţa UNICEF în România şi Fundaţia Romanian Angel Appeal au lansat astăzi studiul "Adolescenţii cu risc crescut de infectare HIV/SIDA" şi raportul "Reintegrarea socio profesională a persoanelor infectate cu HIV/SIDA".

Ambele rapoarte analizează situaţia HIV/SIDA din perspectiva accesului la servicii de prevenire şi a accesului la servicii pentru persoanele infectate şi afectate de maladie.

Astfel, studiul UNICEF realizat de către Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Asistenţă Socială şi Sociologie pe un esantion de 300 consumatori de droguri injectabile (6% aveau sub 18 ani) şi 300 persoane cu comportament sexual cu risc crescut de infectare (25% cu vârsta sub 18 ani) relevă că:

  • Vârsta medie de debut a consumului de droguri injectabile este de 15 – 16 ani;
  • Aproape 20% dintre respondente aveau sub 18 ani şi o treime erau de etnie romă;
  • Heroina este cel mai des utilizat drog, iar o proporţie şi mai mare din respondenţi au declarat că au utilizat heroină zilnic (76%).

În ceea ce priveţşte integrarea socio profesională a tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA, raportul Fundaţiei Romanian Angel Appeal face referire la experienţa accesului la piaţa muncii a acestora, recomandând continuarea implementarii programelor de reinsterţie pe piaţa muncii. Stigma şi discriminarea întâmpinate de tinerii care trăiesc cu HIV/SIDA împiedică realizarea incluziunii sociale eficiente.

Rezultatele de faţă, atât ale studiului UNICEF, cât şi ale raportului Fundaţiei Romanian Angel Appeal în contextul încheierii finanţărilor internaţionale la finalul lunii iunie 2010, pun sub semnul întrebării obiectivul strategic de menţinere a prevalenţei HIV/SIDA în România sub 1% şi angajamentele faţă de situaţia persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA.

UNICEF consideră că oriunde sunt copiii şi tinerii cei mai vulnerabili, oriunde ar fi copiii uitaţi de toţi ceilalţi, acolo trebuie să ne facem simţită prezenţa. Copiii cei mai expuşi riscurilor trebuie să devină prioritatea numărul unu şi de aceea considerăm că este timpul să crească finanţarea pentru copiii şi adolescenţii aflaţi în situaţii de risc! Este timpul să se asigure finanţarea necesară şi viabilitatea programelor HV/SIDA!“, a declarat Edmond McLoughney, Reprezentantul UNICEF în România.

Conferinţa de presă s-a desfăşurat în cadrul seminarului de lucru care are loc la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din Bucureşti şi are ca obiectiv principal revizuirea contextului naţional, a eficienţei şi acoperirii programelor de prevenire şi tratament, precum şi determinarea reafirmării angajamentului politic de continuare şi dezvoltare a programelor HIV/SIDA la nivel multisectorial în România.

La acest eveniment participă reprezentanţi ai: Ministerului Sănătăţii, Fondului Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, UNICEF – Biroul Regional pentru Europa Centrala şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, Fundaţiei Romanian Angel Appeal, Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, UNOPA, precum şi ai altor ONG-uri şi autorităţi publice active în acest domeniu din Bucureşti şi din ţară.

Pentru informaţii suplimentare, persoană de contact:

Codruţa Hedeşiu, Director Comunicare – UNICEF România, tel.: 021.201.78.64, email: chedesiu@unicef.org

Articol din: 17 April 2010

Citeşte în continuare