Prima Zi Internaţională a Fetelor

Inapoi

11 octombrie 2012 – Cu ocazia primei Zile Internaţionale a Fetelor, UNICEF şi partenerii săi aduc în centrul atenţiei eforturile comune menite să pună capăt căsătoriilor timpurii – o violare a drepturilor fundamentale ale omului ce afectează toate aspectele vieţii unei fete. Ziua Internaţională a Fetelor reflectă necesitatea de a plasa drepturile fetelor în centrul acţiunilor de dezvoltare şi de a promova capacitarea fetelor şi realizarea drepturilor lor.

O platformă pentru acţiuni susţinute şi angajament privind capacitarea fetelor

Promovarea drepturilor fetelor contribuie la reducerea riscurilor cu care se confruntă acestea în ceea ce priveşte violenţa, sarcinile timpurii, infecţia cu HIV, mortalitatea maternă şi dizabilităţile şi le permite să îşi continue şcoala pentru a pune bazele unei vieţi mai bune atât pentru ele, cât şi pentru familiile lor.

La nivel mondial, peste una din trei tinere cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani s-a căsătorit înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. O treime dintre acestea s-au măritat înainte de 15 ani. Căsătoria la o vârstă fragedă duce la sarcini timpurii nedorite, care pun în pericol viaţa fetelor. În ţările aflate în curs de dezvoltare, 90% dintre adolescentele de 15-19 ani care devin mame sunt căsătorite, iar complicaţiile apărute în timpul sarcinii reprezintă principala cauză de deces în rândul fetelor din această categorie de vârstă.

Căsătoriile timpurii sunt mai des întâlnite în rândul fetelor cu un nivel scăzut de educaţie, constatându-se că o căsătorie încheiată la vârstă fragedă pune practic capăt educaţiei fetelor. Pe de altă parte, fetele care au terminat învăţământul secundar prezintă un risc de a se căsători de mici de şase ori mai redus, ceea ce înseamnă că educaţia este una dintre cele mai bune strategii pentru protejarea fetelor şi combaterea căsătoriilor timpurii.

În România trăiesc peste 2 milioane de fete cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, 51% dintre ele locuind în mediul urban. Datele arată că fetele sunt expuse pe parcursul vieţii unor riscuri ce le afectează sănătatea, educaţia şi protecţia socială:

  • În 2010, 27.000 de fete au devenit mame înainte de împlinirea vârstei de 19 ani. Cazurile de abandon şcolar sunt mai des întâlnite în rândul „copiilor cu copii”, majoritatea provenind din familii vulnerabile ce trăiesc în comunităţi sărace şi au acces redus la servicii medicale şi sociale adresate lor şi copilului lor. Unele mame foarte tinere îşi abandonează copiii deoarece nu au pe nimeni care să le ajute sau un loc unde să primească ajutor;
  • Conform unui studiu realizat de UNICEF, 96% dintre adolescentele care sunt obligate să se prostitueze şi-au început viaţa sexuală înainte de a împlini 18 ani;
  • Căsătoriile timpurii reprezintă în continuare o problemă, mai ales în comunităţile vulnerabile, amploarea acesteia fiind greu de estimat din cauza lipsei de date;
    • Între 1992 şi 2010, numărul fetelor şi tinerelor diagnosticate cu HIV a fost mult mai ridicat în rândul categoriei de vârstă 15-19 ani.

În România, UNICEF se implică pentru a răspunde vulnerabilităţilor întâmpinate de fete în domeniul educaţiei, sănătăţii şi protecţiei sociale prin:

  • Creşterea numărului de fete ce beneficiază de servicii sociale de prevenire, cu accent mai mare asupra fetelor din zonele şi categoriile marginalizate;
  • Creşterea accesului adolescentelor la servicii de bază şi specializate, cu accent asupra fetelor şi tinerelor ce trăiesc cu HIV;
  • Îmbunătăţirea accesului la învăţământul primar şi secundar de calitate, cu accent asupra copiilor vulnerabili cu risc de abandon şcolar, inclusiv asupra fetelor implicate în căsătorii timpurii.

Prin capacitarea fetelor şi protejarea drepturilor lor, acestea se vor dezvolta într-un mediu sigur şi productiv. Guvernele, societatea civilă şi agenţiile ONU lucrează împreună pentru a intensifica ritmul acţiunilor menite să ajute fetele să îşi revendice drepturile şi să îşi atingă potenţialul maxim.

Articol din: 12 October 2012

Citeşte în continuare