"Pretuieste-te… alege sănătatea"

Inapoi

Reprezentanţa UNICEF în România, Reţeaua Naţională de Reducere a Riscului Asociat Consumului de Droguri Injectabile (RHRN), Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Ministerul Sănătăţii au organizat conferinţa de presă: "Preţuieşte-te… alege sănătatea!."

“În regiunea Europei de Est şi a Asiei Centrale coexistă diverse tipuri de epidemii HIV.

La finele anului 2004, trăiau aici circa 1,4 milioane de persoane cu HIV/SIDA, comparativ cu 160.000, la sfârşitul lui 1995. Tot în 2004, s-au înregistrat în jur de 210.000 de cazuri noi de infecţie, în timp ce 60.000 de persoane au murit de SIDA. (…)

Principala cale de transmitere a infecţiei în regiune este consumul de droguri injectabile, fenomen ce a cunoscut o creştere explozivă în ultimii ani, datorată, în primul rând, schimbărilor politico-economice. O caracteristică a infecţiei cu HIV în zonă o reprezintă vârsta scăzută a celor infectaţi: peste 80% din persoanele infectate au aici sub 30 de ani.”

(Sursa: UNAIDS – AIDS epidemic Update 2004)

Evenimentul şi-a propus să atragă atenţia asupra relaţiei dintre consumul de droguri şi infecţia cu HIV şi să sublinieze importanţa dezvoltării serviciilor care se adresează consumatorilor de droguri.

Potrivit Cartei Drepturilor Omului şi Constituţiei României, unul dindrepturile fundamentale este dreptul la sănătate. De mai bine de 15 ani, agenţiile internaţionale care se preocupă de sănătatea publică susţin că, dincolo de problema legală, consumul de droguri determină, în primul rând, probleme majore de sănătate, cu repercursiuni asupra întregii societăţi.

În România, cei care au început deja să folosească droguri sunt prinşi într-un cerc vicios din care par ca nu mai pot ieşi. Pe de o parte, există o ofertă abundentă de droguri, pe de altă parte, lipsesc serviciile adecvate calitativ şi cantitativ care să îi ajute să renunţe la dependenţă. Există multe bariere cu care consumatorii de droguri se confruntă în accesarea serviciilor de tratament şi a informaţiilor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri. Programele care se adresează acestui grup sunt insuficiente şi nu vizează direct comportamentele cu risc.

Conform ultimei estimări rapide, realizate de Agenţia Naţională Antidrog şi UNAIDS în 2004, 1% din populaţia Bucureştiului consumă droguri prin administrare intravenoasă (peste 24.000). La aceştia se adaugă consumatorii altor tipuri de droguri. Nivelul consumului în Capitală este foarte ridicat şi de aceea RHRN consideră că Bucureştiul se află într-o situaţie de urgenţă. Capacitatea şi calitatea serviciilor de tratament sunt însă departe de a face faţă acestui fenomen. Majoritatea celor care încearcă să scape de această dependenţă nu au alternativă şi sfârşesc prin a continua consumul de droguri cu consecinţe grave pentru sănătate şi sociale. Mulţi dintre ei comit infracţiuni pentru a procura banii pentru droguri şi îşi supun familiile la tensiuni insuporatbile.

Studiile efectuate de RHRN în 2002 şi 2004 arată că utilizatorii de droguri injectabile folosesc frecvent în comun echipamentele de injectare, practică sexul neprotejat, adeseori cu parteneri multipli, inclusiv sexul comercial. Folosirea în comun a seringilor poate duce la izbucnirea unei epidemii de HIV/SIDA în rândul utilizatorilor de droguri injectabile, epidemie care se poate extinde apoi în rândul populaţiei generale. Acest grup este afectat de o epidemie severă de hepatită C, prevalenţa estimată în rândul lor fiind de peste 70%.

Marea majoritate a consumatorilor sunt tineri şi provin din medii soclale defavorizate. An de an, lor li se adaugă alţi tineri, efectul social fiind unul devastator. Criza din Bucureşti şi posibilele crize similare care pot apărea şi în alte părţi ale ţării necesită un răspuns adecvat şi serios. Ignorarea problemei consumului de droguri din ultimii ani nu duce decât la accentuarea ei. Printre soluţiile aplicate cu succes în ţările europene şi care la noi nu sunt decât în stadii incipiente se numără: asigurarea accesului utilizatorilor la servicii de dezintoxicare şi de înlocuire a consumului de droguri cu substituţi medicamentoşi (de tipul metadonă), accesul la seringi, accesul la servicii de post-cură.

Reprezentanţa UNICEF în România s-a implicat atât în prevenirea utilizării drogurilor, cât şi în construirea unei reţele de sprijin pentru utilizatorii de droguri. UNICEF a fost un factor activ în elaborarea Strategiei Naţionale Antidrog, a pledat pentru dezvoltarea serviciilor adresate consumatorilor de droguri şi a sprijinit activităţile de instruire pentru personalul Agenţiei Naţionale Antidrog, farmacişti, asistenţi sociali din cadrul serviciilor de protecţie socială ale primăriilor, precum şi alţi profesionişti în domeniu.

Înfiinţată în 2001, RHRN include 9 organizaţii active în harm reduction şi promovează reducerea comportamentelor cu risc asociate consumului de droguri injectabile prin creşterea gradului de COMUNICARE între organizaţiile partenere şi îmbunătăţirea Calităţii Serviciilor acestora la nivel naţional. RHRN este singura reţea care aduce la aceeaşi masă factorii de decizie, ofertanţii de servicii şi persoanele care primesc aceste servicii.

Având în vedere situaţia specifică a ţării noastre, şi în special a Capitalei, se impune dezvoltarea, în regim de urgenţă, a unui răspuns social adecvat problemei descrise mai sus. Fiţi alături de noi!

Pentru informaţii suplimentare, persoană de contact Codruţa Hedeşiu, Reprezentanţa UNICEF, telefon 2017864.

Articol din: 17 April 2005

Citeşte în continuare