Poziție UNICEF privind evacuări ale familiilor vulnerabile și ale copiilor lor

Inapoi

UNICEF își exprimă îngrijorarea față de faptul că evacuări în masă ale familiilor vulnerabile și ale copiilor lor, mai ales din comunitățile rome, au loc în România și afectează situația copiilor ale căror familii au fost evacuate.

UNICEF recunoaște că, în anumite cazuri, condițiile în care locuiau copiii nu erau adecvate pentru bunăstarea lor, dar atrage atenția că evacuările contribuie foarte rar la îmbunătățirea acestor condiții. Copiii și familiile lor sunt adesea cazați în adăposturi temporare care nu sunt adaptate nevoilor acestora. Astfel, copiii sunt expuși la nenumărate riscuri: de a părăsi școala, de a nu beneficia de mâncare și servicii de sănătate, precum și a de a nu fi incluși în sistemul de protecție socială.

Aceste evacuări sunt alarmante și inacceptabile mai ales atunci când au loc în pragul sau în timpul iernii.

UNICEF atrage atenția că evacuările forțate și în masă ale familiilor vulnerabile cu copii fără a li se oferi alternative de adăpost adecvate și pe termen lung reprezintă o încălcare a drepturilor omului. România a ratificat Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului și are obligația să se asigure că toți copiii de pe teritoriul său au dreptul, fără discriminare, să aibă access la servicii de educație, de sănătate și de protecție, inclusiv adăpost.

UNICEF face apel la autoritățile centrale, la cele de la nivel județean și local să asigure soluții în regim de urgență, dar și pe termen lung în strânsă colaborare cu familiile și copiii afectați, astfel încât toți copiii să fie protejați și să aibă dreptul să trăiască cu demnitate alături de familiile lor. UNICEF consideră că incluziunea socială a copiilor vulnerabili, inclusiv a copiilor romi, reprezintă unul dintre fundamentele unei societăți românești mai echitabile și mai drepte. UNICEF este gata să sprijine autoritățile romăne în acest demers.

Articol din: 11 Octombrie 2013

Citeşte în continuare