Poziția UNICEF referitoare la adopția copiilor din Nepal

Inapoi

În urma cutremurului devastator din Nepal care a avut loc pe 25 aprilie 2015 un număr mare de copii au fost separaţi de familiile lor. Numeroase persoane din întreaga lume şi-au exprimat dorinţa de a-i lua pe aceşti copii în casele lor pentru a le oferi sprijin, pentru a-i îngriji și pentru a le oferi un cămin. Le mulţumim pentru generozitatea și grija de care dau dovadă.

În acest moment, prima prioritate este de a găsi familiile și se face tot posibilul pentru reunirea copiilor cu familiile lor. Experienţa UNICEF în situaţii de criză şi haos a arătat că și în asemenea situații disperate de obicei există rude apropiate sau de alţi membri ai familiei lărgite care pot avea grijă de copii în mediul lor familiar. Nu dorim în niciun caz să separăm copiii de rudele apropiate sau de alţi membri ai familiei lărgite.

Adopția nu trebuie luată în considerare în primele momente după o urgență. În acele momenete, copiii sunt cei mai vulnerabili, așa cum se întâmplă și în contextul dezastrului cu care se confruntă acum Nepalul. Luarea unor decizii permanente legate de îngrijirea pe termen lung a copiilor trebuie să fie la un nivel minim în această perioadă. Trebuie să ținem cont și de faptul că Nepalul a decis pentru moment suspendarea adopțiilor internaționale și nu permite adoptarea copiilor nepalezi de către cetățeni din alte țări.

Doar în cazul în care reunirea copiilor cu familiile lor se dovedeşte imposibilă şi în urma unei evaluări corespunzătoare, autorităţile competente vor lua în considerare alternative permanente, precum adopţia.

În prezent, nu analizăm opţiunile de îngrijiri alternative, ci ne concentrăm asupra acordării imediate de sprijin şi îngrijirii de urgenţă a acestor copii. Ei au nevoie de nevoie imediată de apă, hrană, medicamente, adăpost şi alte ajutoare de urgență, precum și de consiliere psihologică.

Articol din: 15 May 2015

Citeşte în continuare