Platforma Naţională Pentru Educaţie promovează modele de bună practică pentru reducerea abandonului şcolar

Inapoi

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC a lansat în cadrul conferinţei de presă organizată la Bucureşti, în data de 12 februarie 2013, la UN House, Platforma Naţională Pentru Educaţie.

În contextul actual al sistemului educaţional deficitar din punct de vedere al stabilităţii politicilor şi programelor, al mediatizării excesive a modelelor negative şi al statisticilor îngrijorătoare cu privire la rata de abadon şcolar, Platforma Naţională pentru Educaţie vine ca o soluţie la situaţia actuală, fiind un instrument de lucru adresat profesioniştilor.

În cadrul proiectului, fost creat un grup de iniţiativă, format din reprezentanţi ai tuturor partenerilor acestui proiect, în vederea stabilirii unor strategii de lucru comune. www.pentrueducatie.ro facilitează promovarea proiectelor şi metodelor de bună practică implementate cu scopul de a reduce absenteimul şi a preveni abandonul şcolar şi aşează pe hartă, serviciile oferite în vederea respectării dreptului la educaţie şi timp liber al copilului.

„Abandonul şcolar este un fenomen complex, pentru care nu avem încă o reţetă de succes. Putem rezolva această problemă dacă împărtăşim cunoştinţele dobândite şi colaborăm, aducând împreună: educaţia, domeniul social, autorităţile centrale şi locale, părinţii şi copiii, iar Platforma pentru Educaţie este o soluţie în acest sens. Trebuie să identificăm şi să promovăm bune practici, să împărtăşim studii şi să discutăm la nivel naţional. Având în vedere că educaţia reprezintă una dintre priorităţile Guvernului, suntem siguri că vom vedea progrese importante în anii care vor urma. Lucrând împreună, putem face din “educaţia pentru toţi” o prioritate naţională”, a declarat Doamna Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Doamna Mariama Diallo, ataşatul de cooperare regional pentru “Drepturile Copilului” în România, Bulgaria şi Republica Moldova din cadrul Ambasadei Franceze – Serviciul de Cooperare, a subliniat spiritul participativ şi noutatea iniţiativei  care contribuie la soluţionarea fenomenelor de absenteism şi abandon şcolar prin parteneriate între ONG-uri şi autorităţile publice, între reprezentanţii sistemului de educaţie şi cei protecţiei sociale în lupta împotriva abandonului şcolar.

Domnul Cătălin Popa, Director Naţional Organizaţia World Vision România a accentuat în acest context faptul că „abandonul şcolar nu e o problemă a şcolii, ci una naţională, este un fenomen real cu cifre semnificative – la fiecare 8 ani de zile se naște un oraș de mărimea Clujului de copii neşcolarizaţi – şi mult mai des întâlnit în mediul rural, unde trăiește peste 75% din populația afectată de sărăcie”.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa domnului Virgil Ianţu, susţinător al acestui proiect, în mod specific, şi al drepturilor copilului, în mod general, care a subliniat nevoia urgentă de a găsi soluţii concrete care să vină în ajutorul copiilor şi al familiilor.

“Acest proiect reuneşte într-un mod unitar şi coerent instituţii, autorităţi publice, organizaţii neguvernamentale naţionale şi internaţionale, societatea civilă propunând o viziune nouă, abordând în mod intersectorial şi multidisciplinar problematica reducerii fenomenelor de absenteism şi prevenirii abandonului şcolar”, a concluzionat domnul Bogdan Simion, Preşedinte FONPC în finalul discursului.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEC) şi ai Direcţiei Protecţia Copilului (DPC) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) au subliniat importanţa sprijinirii familiilor în vederea prevenirii abandonului şoclar şi al neşcolarizării, prin politici coerente, dar în special prin servicii de calitate şi prin implicarea tuturor actorilor comunităţii.

Platforma Naţională pentru Educaţie este un proiect implementat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) cu sprijinul tehnic şi financiar al Reprezentanţei UNICEF în România, Ambasadei Franţei în România şi Organizaţiei World Vision şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEC) şi Direcţia Protecţia Copilului (DPC) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Detalii suplimentare cu privire la Platforma Naţională pentru Educaţie se pot obţine la următoarele coordonate de contact: email – mihaela.girleanu@fonpc.ro, telefon/ fax: 021 314 66 11, telefon mobil: 0734 707 523, persoană de contact: Mihaela Gîrleanu, Manager Proiect.

Articol din: 14 February 2013

Citeşte în continuare