Peste 8% din copiii României au părintii plecaţi la munca în străinătate

Inapoi

UNICEF România a organizat o dezbatere publica cu scopul de a identifica cele mai bune practici si masuri care sa previna si sa actioneze în favoarea copiilor vulnerabili afectati de migratia parintilor miercuri, 16 Aprilie 2008 în Bucuresti.

Dezbaterea, moderata de binecunoscuta prezentatoare TV – Andreea Esca, s-a concentrat pe rezultatele studiului national efectuat de The Gallup Organization Romania pentru UNICEF, asupra fenomenului copiilor ramasi singuri acasa prin plecarea parintilor la munca în strainatate. Rezultatele altor doua studii realizate pe aceeasi tema de catre Fundatia SOROS si Organizatia Salvati Copiii România au fost de asemena luate în consideratie.

“Migratia este un fapt de viata (o realitate) si cuprinde probleme ascunse pe care acest raport le subliniaza. Cercetarea de fata poate servi ca o baza si sursa de inspiratie pentru alte studii în aceasta regiune, în tari unde acest tip de cercetare va fi realizat în viitorul apropiat” a subliniat Maria Calivis Director Regional UNICEF pentru CEE/CIS in discursul de deschidere. . “Parintii trebuie sa aiba acces la informatie despre impactul asupra copiilor lor astfel încat sa poata lua decizii fiind mai bine informati. Ei trebuie sa aiba acces la servicii comunitare în cazul în care se decid sa migreze fara copiii lor.”

Alexandru Toth, Director de Cercetare, The Gallup Organization Romania care a condus cercetarea în perioada aprilie – octombrie 2007 a declarat ca studiul “se concentreaza asupra grupurilor vulnerabile, asupra carora atentia institutiilor publice si private, care lucreaza în domeniul drepturilor copilului, ar trebui sa se îndrepte”.

Obiectivele studiului au vizat masurarea dimensiunii acestui fenomen si distributia teritoriala. Studiul a identificat cauzele si consecintele plecarii parintilor din perspectiva impactului asupra copiilor, analiza cadrului legal si a practicilor institutiilor implicate în protejarea drepturilor copiilor. De asemenea, studiul a evaluat perceptia publica si modul în care este reflectata în mass-media.

Pentru prima data, studiul furnizeaza informatii concrete despre acest fenomen la nivel national si despre toti copiii, de toate varstele, afectati de plecarea parintilor. Numarul copiilor din Romania afectati de migratia parintilor era de 350.000 dintre care 126.000 sunt afectati de plecarea ambilor parinti plecati si o jumatate dintre acestia au vârsta sub 10 ani. 16% dintre copiii cu ambii parinti plecati au petrecut mai mult de un an fara acestia, iar 3% chiar mai mult de patru ani.

“Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor îsi va asuma rolul de liant între institutiile de la nivel central si va avea un rol important în construirea retelelor sociale de pe urma carora toti copiii vor avea de câstigat, inclusiv cei care au parintii plecati la munca în strainatate. Rolul autoritatilor locale, al scolii si al altor institutii este esential si va fi sustinut prin campanii de constientizare a autoritatilor locale si prin dezvoltarea resurselor financiare si umane” a declarat Dna. Gabriella Tonk, Sub-secretar de Stat, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.

Plecarea ambilor parinti, în special în cazul copiilor de vârsta mica, acompaniata de un cadru socio-economic deficitar atât la nivel familial, cât si la nivel comunitar, constituie probabil principalii factori în crearea unor situatii de vulnerabilitate si expunere la riscuri mai mari. Riscul vulnerabilitatii este mai ridicat daca:

 • ambii parinti au migrat (1/3 din totalul de copii afectati);
 • copii au vârsta mica (sub 6 ani), iar parintii ramân în strainatate peste 6 luni;
 • mediul de rezidenta rural (52% din totalul de copii);
 • familiile au un statut economic scazut, înainte de migratie si reteaua de suport social este insuficient dezvoltata;
 • comunitatea nu dispune de servicii sociale adecvate.

Concluziile sunt menite sa ghideze si sa sustina pasii pe care autoritatile nationale i-au facut în acest domeniu. Informatiile prezentate în acest studiu alaturi de cele furnizate de alte surse constituie informatii utile care pot sustine autoritatile statului român în elaborarea de politici sociale pertinente în domeniul protectiei copilului. Acestea includ revizuirea legislatiei si a practicilor din domeniu, dezvoltarea de servicii comunitare pentru toti copiii, dar care se adreseaza si problemelor legate de copiii cu parinti migranti.

Recomandarile studiului sunt:

 • revizuirea legislatiei pentru o mai buna identificare a tuturor copiilor vulnerabili (Ordinul Secretarului de Stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului 219/2006);
 • colaborarea între institutiile statului cu atributii în protejarea drepturilor copilului;
 • îmbunatatirea mecanismului de monitorizare a copiilor cu parinti migranti;
 • desfasurarea unor programe de formare a personalului;
 • dezvoltarea serviciilor comunitare;
 • derularea de campanii de informare si de constientizare cu privire la efectele negative ale migratiei parintilor asupra copiilor;
 • de asemenea, este importanta efectuarea unor studii periodice, la nivel national, care sa urmareasca evolutia fenomenului de migratie si implicatiile acestuia asupra copiilor pentru a putea fi create politici adecvate în domeniu.

In urma acestei dezbateri, au fost formulate doua mesaje. Cel adresat parintilor precizeaza: “Trebuie sa pastrati legatura cu copiii vostri chiar daca ei sunt departe”. Cel de-al doilea, adresat autoritatilor, subliniaza: “Este important sa gasiti mecanismul pentru a ajuta acesti copii”.

Evenimentul a avut loc la sediul Provident Financial si a avut ca participanti pe: Dna Maria Calivis, Director Regional UNICEF pentru CEE/CIS, dl.Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF România, dna.Gabriella Tonk, Sub-secretar de Stat, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative – Institutul pentru Cercetare si Prevenirea Criminalitatii, ai autoritatilor locale si ai ONG-urilor (Alternative Sociale Iasi, Fundatia Soros România, Organizatia Salvati Copiii România, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil).

Pentru mai multe informatii: Codruta Hedesiu, Communication Officer, UNICEF Romania, e-mail: chedesiu@unicef.org, tel. 201 78 64, Raluca Dinu, Account Manager, Media Pozitiv, e-mail: raluca.dinu@mediapozitiv.com, tel. 031 10 235 10.

Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România si în alte 150 de tari pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pâna la adolescenta.
In România, UNICEF sustine drepturile copiilor prin programe de sanatate si nutritie, educatie de calitate, precum si prin protectia copiilor împotriva violentei, neglijentei si HIV/SIDA. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatilor, fundatiilor si a guvernelor.

Articol din: 17 April 2008

Citeşte în continuare