Oportunități de dezvoltare și centru de resurse pentru adolescenții din Bacău

Inapoi

Bacău, 27 octombrie 2015 – UNICEF în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), Primăria Municipiului Bacău și cu Asociația ALIAT au lansat astăzi, în municipiul Bacău, modelul de intervenție „Oportunități pentru Adolescenți”. Cu această ocazie, a avut loc și inaugurarea celui de-al patrulea centru de resurse, din cele cinci care vor funcționa în țară – la Iași, Constanța, Cluj, București și Bacău – în care adolescenții vulnerabili vor avea acces la un pachet de intervenții integrate, eficiente, care să le garanteze oportunități egale și condiții adecvate pentru implicarea lor în toate aspectele vieții.  Modelul este susținut de THE VELUX FOUNDATIONS cu peste 900.000  de euro._W1A2982

Este foarte important să oferim adolescenților modele și moduri de a trăi, pentru că, la această vârstă, tentațiile sunt mari și pot ajunge, peste ani, obișnuințe cu efecte negative. Centrul de Resurse este un câștig pentru întreaga comunitate locală, nu doar pentru adolescenții care beneficiază de servicii specifice, în special de consiliere și îndrumare. Prin implementarea acestui proiect, adolescenții care provin din medii defavorizate au șanse egale și oportunități de dezvoltare personală. Primăria municipiului Bacău este interesată în continuare de dezvoltarea de noi parteneriate orientate în această direcție și apreciază în mod deosebit colaborarea cu UNICEF,  Ministerul Tineretului și Sportului și societatea civilă”, Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

Modelul „Oportunități pentru Adolescenți” va fi implementat pe o perioadă de trei ani și se adresează adolescenților, fete și băieți, cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani, care au posibilități reduse de dezvoltare și locuiesc în zone dezavantajate din Bacău. El are la bază analiza determinanților ce influențează viața adolescenților din România, dar și a serviciilor dedicate acestora la nivel local, analiză realizată în parteneriat cu MTS.

„Acest model de intervenție dedicat adolescenților din mediul urban vine într-un moment cheie pentru politicile de tineret din România. Anul aceasta a fost adoptată pentru prima oară în ultimii 25 de ani Strategia Națională pentru Tineret și au început dezbaterile pentru modificarea Legii Tinerilor. Pentru ca acestea să răspundă nevoilor adolescenților și tinerilor este nevoie de modele de intervenție la nivel local. Ne bucurăm că Ministerul Tineretului și Sportului, autoritatea locală, în cazul de față, Primăria Municipiului Bacău, UNICEF și societatea civilă pun bazele unei intervenții inovative adresate adolescenților”, a declarat dl. Cătălin Lazăr, Director de Cabinet, MTS.

_W1A2812

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2013, în țara noastră erau 1,7 milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani, reprezentând aproximativ 9% din populația totală. În perioada adolescenței, dezvoltarea copiilor este afectată de multiple vulnerabilități. Cu aproape unul din zece copii născut de o adolescentă cu vârsta între 15 și 19 ani, România se află în primele locuri din UE la numărul de nașteri înregistrate la această categorie de vârstă. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool și tutun de la vârste mici sunt în creștere, iar 10% dintre adolescenții aflați la vârsta de 16 ani au consumat cel puțin o dată substanțe noi cu proprietăți psihoactive.

Mai mult, în anii 2010-2011 și 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii de 15-18 ani nu erau cuprinși în sistemul educațional. Țara noastră se află pe primul loc în UE la procentul de adolescenți și tineri de 15-24 ani (17,4%) care nu sunt în sistemul educațional, nu beneficiază de vreo formă de pregătire profesională sau nu au loc de muncă.

Centrul de Resurse pentru adolescenți se alătură proiectului pilot de servicii bazate pe comunitate implementat de UNICEF la nivelul județului Bacău. Adolescența este o vârstă a dezvoltării, dar și una a provocărilor și a riscurilor. Este important ca în această perioadă tinerii să beneficieze de informații relevante de la specialiști și de oportunități pentru a se dezvolta. Deși locuiesc în mediul urban și au acces la resurse, adolescenții din municipiul Bacău sunt expuși la o serie de riscuri. Prin intermediul Centrului de Resurse putem să le oferim adolescenților vulnerabili acces în mod integrat la serviciile de care au nevoie pentru a fi protejați și pentru a se dezvolta armonios”, a declarat dl. Eduard Petrescu, Coordonator Programe, UNICEF.

_W1A2832

Modelul de intervenție “Oportunități pentru Adolescenți” are ca scop îmbunătățirea integrării sociale a adolescenților vulnerabili din municipiul Bacău și presupune deschiderea unui Centru de Resurse unde adolescenții pot beneficia de consiliere de sprijin și recuperare, intervenții în situații de criză, consiliere informațională și în vederea dezvoltării personale, orientare vocațională și profesională și evaluare psiho-socială. În primul an de implementare au fost informați peste 600 de adolescenți și alți 60 au beneficiat de oportunități de dezvoltare în cadrul Centrului de Resurse creat în orașul Bacău. De asemenea, peste 30 de profesioniști au participat la cursuri de formare pe teme relevante, iar metodologia de lucru în cadrul Centrului de Resurse va fi dezvoltată.

Inițiativa pe care o lansăm astăzi reprezintă un început al unui drum pe care foarte mulți îl consideră anevoios, și anume, lucrul cu adolescenții. Noi știm că, dacă reușim să le câștigăm încrederea, călătoria pe care o vom face împreună va fi una extrem de fructuoasă atât pentru adolescenți, cât și pentru specialiștii care lucrează cu ei. La Bacău, avem ocazia, alături de autoritățile locale, dar și alături de echipa locala a proiectului, să începem să lucrăm împreună și să construim pe ceea ce s-a dezvoltat deja aici”, a declarat dna. Oana Turcan, Coordonator proiect  “Oportunități pentru Adolescenți”, ALIAT.

Un alt instrument pus la îndemâna adolescenților este platforma online www.adolescenteen.ro, unde ei vor putea interacționa cu specialiști de la nivel național și local pe teme de interes și vor putea accesa informații despre oportunitățile de dezvoltare disponibile în București.

Nu în ultimul rând, modelul de intervenție își propune să contribuie la întărirea modalităților de colaborare inter-instituțională în furnizarea de servicii integrate adolescenților și să ofere evidențele necesare influențării politicilor naționale cu privire la adolescenți. În total, de intervențiile  din cadrul proiectului pilot vor beneficia aproximativ 10.000 de adolescenți din cele cinci orașe.

Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre ALIAT

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) este o asociaţie non-guvernamentală şi non-profit înfiinţată în anul 1993 de specialişti în sănătate mintală care activează în domeniul tratamentului abuzului şi dependenţei de alcool şi droguri. ALIAT este în prezent cel mai reprezentativ ONG în domeniul tratamentului dependenţei de alcool și droguri din România, contribuind semnificativ la formularea politicilor guvernamentale şi a legislaţiei în domeniul consumului de substanţe psihoactive.

Despre THE VELUX FOUNDATIONS

THE VELUX FOUNDATIONS cuprind două fundații non-profit: VILLUM FONDEN și VELUX FONDEN. Printre domeniile pe care le susținem se numără: știința, precum și obiective de mediu, sociale și culturale în Danemarca și la nivel internațional. În 2014 cele două fundații au făcut donații comune de aproximativ 150 de milioane de euro pentru cauze non-profit. Ambele fundații au fost create de Villum Kann Rasmussen, fondatorul VELUX și a altor companii din grupul VKR Group, a cărui misiune este de a aduce lumina zilei, aerul proaspăt și un mediu mai bun în viața de zi cu zi a oamenilor.

Articol din: 27 October 2015

Citeşte în continuare