Oportunități de dezvoltare pentru toți adolescenții

Inapoi

Cluj-Napoca, 25 februarie 2015 – UNICEF în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj și ALIAT au lansat astăzi modelul „Oportunități pentru Adolescenți” în municipiul Cluj-Napoca. Acesta este cel de-al treilea model de servicii dedicate adolescenților din cele cinci – Iași, Constanța, Cluj-Napoca, București și Bacău – în care adolescenții vor avea acces la un pachet de intervenții prietenoase, eficiente și eficace care să le garanteze oportunități egale și condiții adecvate pentru implicarea lor în toate aspectele vieții.

„Deschiderea Centrului de resurse pentru adolescenţi în acest an, în care Clujul este Capitala Europeană a Tineretului ne oferă oportunitatea de a diversifica domeniile în care comunitatea noastră acordă atenţie şi servicii speciale tinerilor clujeni. Educaţia, informarea şi prevenirea sunt elemente-cheie în a ajuta tinerii să lupte cu tentaţiile şi pericolele societăţii contemporane şi, în acest sens este extraordinar să le putem pune adolescenţilor noştri la dispoziţie un spaţiu, specialişti şi programe dedicate” a declarat dl. Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca.

Sandie Blanchet si Aurel Mocan

Modelul „Oportunități pentru Adolescenți” va fi implementat pe o perioadă de trei ani și se adresează adolescenților, fete și băieți, cu vârste între 10 – 18 ani, cu posibilități reduse de dezvoltare, din zone urbane dezavantajate din municipiul Cluj-Napoca. Modelul a fost dezvoltat plecând de la analiza determinanților ce influențează viața adolescenților din România și a serviciilor existente pentru aceștia la nivel local, derulate în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului.

„Mă bucur că inaugurăm acest proiect demonstrativ la Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului în 2015. Este un semnal că adolescenții sunt o prioritate atât pentru autoritățile de la nivel central și local din România, dar și de la nivel european. Totodată, este o recunoaștere a faptului că autoritățile din Cluj-Napoca au capacitatea și dorința de a oferi sprijin adolescenților aflați în situații de risc prin asigurarea accesului la serviciile integrate de care au nevoie pentru a se putea dezvolta la potențialul lor maxim”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Conform datelor Institutul Național de Statistică, în 2013, 1.723.244 de persoane aveau vârsta cuprinsă între 10-18 ani, reprezentând aproximativ 9% din volumul total al populației. Evidențele indică vulnerabilitățile multiple pe care adolescenții le întâmpină în această perioadă de dezvoltare. România se află în primele locuri din UE la numărul de nașteri înregistrate în această categorie de vârstă, unul din zece copii fiind născut de o adolescentă cu vârsta între 15 și 19 ani. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool și tutun de la vârste mici sunt în creștere, iar 10% din adolescenții aflați la vârsta de 16 ani au consumat cel puțin o dată substanțe noi cu proprietăți psihoactive. În anii 2010-2011 și 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii cu vârste între 15-18 ani nu erau cuprinși în sistemul educațional, contribuind astfel la creșterea în timp a șomajului în rândul tinerilor. România se află pe primul loc în UE la procentul de adolescenți și tineri cu vârste cuprinse între 15-24 ani, 17.4%, care nu sunt nici în sistemul educațional, nici într-o formă de pregătire profesională și fără un loc de muncă.

„Anul acesta, domeniul de tineret are premizele unui bun debut. A fost aprobată Strategia Națională pentru Tineret, prima oară după 25 de ani, iar astăzi ne aflăm în Capitala Europeană a Tineretului alături de autorități locale, organizații de tineret, adolescenți și tineri pentru a inaugura un model de intervenție destinat adolescenților din mediul urban. Ceea ce se întâmplă anul acesta în Cluj are potențialul de a deveni un model și avem datoria să-l ducem cât putem de departe și să fie inspirație și pentru alte autorități să investească în adolescenți și tineri”, a declarat dl. Vlad Țone, Director de Cabinet în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.

În cadrul modelului, va fi creat un Centru de Resurse pentru adolescenți unde aceștia pot beneficia de consiliere de sprijin și de recuperare, intervenții în situații de criză, consiliere informațională și în vederea dezvoltării personale, orientare vocațională și profesională și evaluare psiho-socială. În primul an de implementare, se estimează că peste 2.000 de adolescenți vor fi informați, 1.000 de adolescenți vor beneficia de oportunități de dezvoltare în cadrul Centrului de Resurse creat la Cluj-Napoca, iar peste 40 de profesioniști vor participa la cursuri de formare pe teme relevante. De asemenea, în cadrul Centrului de Resurse, va fi dezvoltată și metodologia de lucru.

„Consumul de substanțe reprezintă una dintre cauzele abandonului școlar și o posibilă sechelă pentru viitorul lor. Ca atare, este esențial ca adolescenții să conștientizeze riscurile imense la care se expun atunci când intră pe acest făgaș, dar și unde pot cere ajutor”, a declarat Oana Turcanu, ALIAT, Coordonator proiect „Oportunități pentru Adolescenți”.

Modelul de intervenție își propune să contribuie și la întărirea modalităților de colaborare inter-instituțională în furnizarea de servicii integrate și prietenoase adolescenților și să ofere evidențele necesare influențării politicilor naționale cu privire la adolescenți. În total, de intervențiile din cadrul proiectului pilot vor beneficia aproximativ 5000 de adolescenți.

Platforma online www.adolescenteen.ro reprezintă un alt instrument pus la îndemâna adolescenților unde aceștia pot interacționa cu specialiști de la nivel național și local pe teme de interes și, de asemenea, pot accesa informații cu privire la oportunitățile de dezvoltare disponibile lor la nivel de Cluj-Napoca.

Credit foto: @UNICEF/Raul Stef. Credit filmulete: @ Primaria Cluj-Napoca

Articol din: 25 February 2015

Citeşte în continuare