ONU declară foamete în Somalia

Inapoi

Organizația Națiunilor Unite a declaclarat astăzi foamete în două regiuni din sudul Somaliei: partea de sud din Bakool și Lower Shabelle. Aproape jumătate din populația Somaliei, respectiv 3,7 milioane de oameni, se află acum în criză, iar dintre aceștia aproximativ 2,8 milioane trăiesc în partea de sud a țării.

Secetele consecutive au afectat ţara în ultimii ani, iar conflictul aflat în desfășurare a îngreunat foarte mult sarcina agențiilor ONU de a acționa și de avea acces la comunitățile din sudul țării.

Se declară foamete atunci când rata copiilor cu malnutriție acută depășește 30%, când se întregistrează mai mult de 2 decese la 10.000 de persoane pe zi și când populația nu poate avea acces la alimente sau la alte nevoi de bază.

Mark Bowden, Coordonator umanitar pentru Somalia, a avertizat că rata malnutriției este în prezent cea mai ridicată din lume, atingând cele mai mari valori, de peste 50%, în anumite zone din sudul Somaliei. În regiunile Bakool și Lower Shabelle, ratele de malnutriție acută depășesc 30%, iar numărul de decese în rândul copiilor sub 5 ani este de peste 6 la 10.000 pe zi în unele zone. În ultimele luni, zeci de mii de somalezi au murit din cauze legate de malnutriție, iar majoritatea dintre aceștia erau copii.

“Dacă nu intervenim acum, în două luni foametea se va răspândi în toate cele opt regiuni din sudul Somaliei, din cauza recoltelor slabe și a răspândirii bolilor infecțioase,” a afirmat Dl. Bowden. ” În continuare nu dispunem de toate resursele de hrană, apă curată, adăpost și servicii medicale necesare pentru a salva viețile a sute de mii de somalezi care au nevoie disperată de acestea”, a continuat el.

În acest timp, lipsa resurselor este alarmantă. ” Fiecare zi de întârziere a ajutorului reprezintă într-adevăr o chestiune de viață și de moarte pentru copiii și familiile din zonele afectate de foamete”, a mai declarat Bowden.

Deși agențiile umanitare ale ONU au salutat declarația recentă a grupării Al Shabaab prin care aceasta solicita asistență internațională în sudul Somaliei, faptul că organizațiile de ajutor alimentar nu au putut acționa în regiune de la începutul anului 2010 a împiedicat ONU să-i ajute pe cei mai înfometați, mai ales pe copii, și a contribuit astfel la criza actuală.

În ciuda greutăților, agențiile umanitare depun eforturi mari pentru a face față. Într-o încercare de a ajuta mai mulți copii prin interveniții de salvare de vieți, ONU și partenerii săi și-au extins ajutoarele de urgență: hrană, apă și salubritate, precum și eforturile de imunizare pentru a combate malnutriția și pentru a reduce impactul bolilor. Pentru a accelera furnizarea ajutoarelor în zonele cele mai grav afectate, ONU a început să transporte pe cale aeriană rezervele de apă, de hrană și de produse medicale de care era nevoie urgență.

Zonele cele mai afectate din Somalia sunt cele din sud, mai ales în regiunile Lower Shabelle, Lower Juba și Middle Juba, Bakool, Benadir, Gedo și Hiraan, unde se estimează că 310.000 de copii suferă de malnutriție acută.

Aproape jumătate din locuitorii Somaliei se confruntă cu o criză umanitară și au nevoie urgentă de asistență. Numărul persoanelor în situație de criză a crescut cu peste un milion în ultimele șase luni. De la începutul acestui an, peste 166.000 de somalezi au părăsit țara pentru a căuta asistență și refugiu în țările vecine, 100.000 dintre aceștia plecând din mai și până acum. Până acum, doar în luna iulie s-au înregistrat aproape 40.000 de nou-veniți somalezi în taberele de refugiați din regiune.

“Somalezii merită și au nevoie de toată atenția noastră, acum mai mult ca niciodată. În aceste vremuri de criză, trebuie să facem eforturi excepționale pentru a-i sprijini pe somalezi în toate zonele unde este nevoie și ne așteptăm ca toate părțile vizate să facă la fel” a spus Bowden.

Pentru informații suplimentare, puteți să-i contactați pe Roberta Russo la adresa russor@un.org sau la +254 733 643 737 și pe Abdi Yussuf Noor la adresa nooryussuf@un.org sau la +254 734 210 103

Articol din: 17 April 2011

Citeşte în continuare