O perioadă plină de provocări pentru situaţia privind HIV/SIDA

Inapoi

La nivel global, anul 2011 a reprezentat un an de cotitură în ceea ce privește situatia HIV/SIDA, cu progrese fără precedent în știință, asumare politică și rezultate. Numărul infecțiilor cu HIV și al deceselor survenite în urma SIDA a înregistrat cota cea mai scăzută de la apariția epidemiei.

Numărul de noi infecții cu HIV s-a redus cu 21% din anul 1997, iar decesele cauzate de SIDA au scăzut cu 21% din anul 2005. Conform estimărilor realizate de UNAIDS și WHO, 47% (6.6 milioane) din cele 14,2 milioane de persoane eligibile pentru tratament din țările cu venit scăzut și mediu au accesat tratamentul antiretroviral în anul 2010, înregistrând o creștere de 1.35 milioane din 2009. La nivel global, la finalul anului 2010, 34 de milioane de persoane trăiau cu HIV, 2.7 milioane de noi infecții au fost înregistrate și 1.8 milioane de persoane au murit din cauza bolilor cauzate de SIDA. Persoanele care trăiesc cu HIV au o speranță de viață crescută și numărul deceselor sunt în declin datorită efectelor salvatoare ale terapiei antiretrovirale. La nivel global, se estimează că din anul 2005, 2.5 milioane de decese au fost prevenite în țările cu venit scăzut sau mediu datorită creșterii accesului la tratamentul HIV.

“Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale SIDA, apelăm la lideri, comunități, părinți, persoane care trăiesc cu HIV și tineri să privească înainte și să lucreze pentru o lume cu Zero noi infecții HIV, Zero discriminare și Zero decese cauzate de SIDA”, a declarat Directorul Executiv UNAIDS, Michel Sidibe cu ocazia Zilei Mondiale SIDA.

În Europa Centrală și de Est, situația este diferită, numărul infecțiilor cu HIV fiind în continuă creștere. Numărul persoanelor infectate cu HIV s-a triplat din anul 2000 și estimările arată pentru anul 2009 un număr de 1.4 milioane de persoane afectate. În rândul consumatorilor de droguri injectabile se înregistrează o creștere accelerată a numărului de infecții cu HIV determinând ca epidemia din regiune să crească. În regiune, epidemia este concentrată în special în rândul consumatorilor de droguri injectabile, a persoanelor care practică sexul comercial și a partenerilor lor sexuali, precum și în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați.

În România, de la începutul epidemiei în 1986 până în septembrie 2011, au fost înregistrate 17.212 cazuri HIV/SIDA. În România, 5.850 de persoane au murit din cauza SIDA, iar anul acesta au fost înregistrate 405 noi cazuri. Se înregistrează o creștere rapidă a cazurilor de infecție cu HIV în rândul populației cu risc crescut de infectare, respectiv o creștere de 15% în rândul consumatorilor de droguri injectabile în comparație cu anul trecut și o dublare a cazurilor de infecție cu HIV în rândul populației bărbaților care fac sex cu alți bărbați (16% în 2011 în comparație cu 2009).

În contextul crizei economice, identificarea resurselor necesare pentru asigurarea progresului este mai dificil de realizat ca niciodată. Agențiile Națiunilor Unite din România lucrează pentru a reaminti guvernului, donatorilor și publicului că România a înregistrat progrese remarcabile în răspunsul la HIV pentru a se renunța acum. Răspunsul național trebuie concentrat în jurul programelor de prevenire adresate grupurilor la risc de infectare HIV, programe finanțate până anul trecut din surse externe (Fondul Global împotriva HIV, tuberculoză și malarie și agenții ONU) și care și-au dovedit eficiența prin menținerea infecției cu HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile sub 1%. Reducerea finanțărilor pentru programele de prevenire și tratament sunt lipsite de eficiență pe termen lung, iar guvernele sunt responsabile pentru menținerea în viață a fiecărei persoane infectate și în risc de infectare.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Codruța Hedeșiu, Coordonator Relații Externe și Presa, UNICEF România, chedesiu@unicef.org, tel.: 021.201.78.64

Articol din: 17 April 2011

Citeşte în continuare