O generaţie fără SIDA – Prin tratament, un copil de doi ani ce s-a născut seropozitiv prezintă o „vindecare funcţională”

Inapoi

UNAIDS şi UNICEF salută un nou studiu de caz, cel al unui bebeluş căruia i s-a administrat tratament antiretroviral în primele 30 de ore de viaţă, continuând mai apoi tratamentul împotriva HIV timp de 18 luni, şi care, pare-se, prezintă o „vindecare funcţională”.

Potrivit cercetătorilor, mama, infectată cu HIV la momentul naşterii, nu beneficiase de tratament antiretroviral (ARV) sau de servicii prenatale. După spusele cercetătorilor, copilul s-a născut prematur în iulie 2010, în statul Mississippi. Din cauza riscului crescut de expunere la infecţia cu HIV, cercetătorii afirmă că bebeluşul a fost supus unei triple terapii cu antiretrovirale la 30 de ore de la naştere şi înainte de confirmarea infecţiei. Ulterior, s-a confirmat că bebeluşul este seropozitiv, prin intermediul unor teste cu sensibilitate crescută de detectare prin reacţia de polimerizare în lanţ,  realizate în mod repetat.

În studiul de caz, se afirmă că bebeluşul a ieşit din spital după o săptămână şi a continuat tratamentul ARV până la vârsta de 18 luni când, din motive neclare, tratamentul a fost întrerupt. Însă, şase luni mai târziu, când copilul a fost consultat de medici, rezultatele testelor de sânge au prezentat un nivel nedectabil al virusului HIV şi lipsa anticorpilor specifici anti-HIV.

În cazul în care se confirmă rezultatele, acesta ar fi primul caz documentat de copil seropozitiv care nu prezintă un nivel detectabil al virusului în sânge în ciuda întreruperii tratamentului anti-HIV.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, doar 28% dintre bebeluşii expuşi infecţiei cu HIV au fost supuşi testelor HIV în primele şase luni de viaţă, în 2010. Printre obstacolele ce împiedică diagnosticarea şi tratamentul precoce se numără şi costurile ridicate ale diagnosticării şi dificultatea obţinerii unor rezultate rapide, precum şi accesul limitat la servicii şi medicamente. În 2011, au apărut 330.000 de noi cazuri de copii infectaţi cu HIV. La sfârşitul lui 2011, 28% dintre copiii seropozitivi cu vârste sub 15 ani urmau un tratament împotriva HIV, faţă de 54% dintre adulţii aflaţi în aceeaşi situaţie.

Acum în vârstă de doi ani şi jumătate, copilul continuă să se dezvolte fără terapie antiretrovirală şi nu prezintă un nivel detectabil al virusului HIV. Cu toate acestea, UNAIDS atrage atenţia că trebuie efectuate mai multe studii pentru a avea  dovezile care au determinat vindecarea  şi pentru a afla dacă acestea pot fi replicate.

Articol din: 12 March 2013

Citeşte în continuare