Niciun vaccin pentru panicarzi

Inapoi

Deşi, în fiecare an, prin vaccinare se reuşeşte prevenirea a milioane de decese, totuşi anxietatea opiniei publice şi temerile referitoare la vaccinuri, nefondate pe rezultatele riguroase ale ştiinţei, continuă să pună piedici programelor de imunizare.

Pentru majoritatea copiilor din ţările dezvoltate, imunizarea împotriva unui număr de boli infecţioase reprezintă o formă de protecţie sanitară care de multe ori nu este apreciată la adevărata valoare. Aceşti copii beneficiază de vaccinuri împotriva a peste 20 de boli, lucrându-se permanent la descoperirea de noi vaccinuri, cele mai recente fiind vaccinul împotriva rotavirusului şi a virusului papiloma uman.

Cu toate acestea, în ţările aflate în curs de dezvoltare, vaccinarea de rutină a persoanelor ce au nevoie de aceasta rămâne o provocare cheie pentru sistemele de sănătate publică datorită unor importante bariere, cum ar fi lipsa infrastructurii sanitare, costurile ridicate şi discrepanţa dintre momentul introducerii vaccinurilor în ţările dezvoltate şi cel în care începe folosirea acestora în ţările în curs de dezvoltare.

În ciuda acestor bariere, vaccinarea la nivel global a evoluat graţie cercetărilor ştiinţifice intense. Potrivit Raportului privind imunizarea din 2007, elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), în fiecare an, se reuşeşte prevenirea a peste 2,5 milioane de decese în rândul tuturor grupelor de vârstă prin vaccinarea împotriva a patru boli – difterie, tetanos, pertussis (DTP) şi rujeolă. Vaccinarea DTP a sugarilor la nivel global a ajuns la 79% în 2006, cu 20% mai mult faţă de 1980, iar procentul unor vaccinuri folosite insuficient, inclusiv împotriva hepatitei B, rubeolei şi febrei galbene, se află în creştere.

Variola a fost mult timp considerată cel mai mare succes al campaniilor de vaccinare. Boala a fost declarată ca fiind eradicată în 1979, reprezentând singura boală umană ce a fost eliminată în mod deliberat. Poliomielita a fost eradicată în Regiunea Americană, în cea Europeană şi cea a Pacificului de Vest ale OMS, în timp ce numărul ţărilor în care această boală este considerată o problemă serioasă de sănătate publică a scăzut de la 125 în 1988, când au început eforturile de eradicare, la doar patru – Afganistan, India, Nigeria şi Pakistan – unde această boală continuă să prezinte un caracter endemic.

S-au obţinut multe alte succese, cum ar fi reducerea cu 99% a incidenţei meningitei bacteriene, cauzate de Haemophilus influenzae, în Statele Unite ale Americii (SUA), unde, potrivit Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, vaccinul împotriva acestei boli a fost introdus în 1988. Republica Coreea, cu o rată a vaccinării împotriva rujeolei de 99%, a declarat eradicată această boală fatală în 2006.

În ciuda acestor succese, temerile privitoare la vaccinuri continuă să împiedice în mod sistematic aplicarea acestei măsuri de sănătate publică extrem de eficientă. În anumite ţări industrializate, mai ales în SUA, opinia publică a început să acorde mai multă atenţie riscurilor ridicate de vaccinurile în sine decât bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Internetul a devenit un canal important de exprimare a opiniilor anti-vaccinare. Popularul website YouTube, pe care se încarcă imagini video, oferă o multitudine de clipuri anti-vaccinare. Internetul a devenit şi un forum unde practicanţii de medicină alternativă îşi prezintă ideile anti-vaccinare şi promovează produse alternative.

Dacă în ţările în curs de dezvoltare părinţii au văzut cu ochii lor ce înseamnă rujeola, de exemplu, şi sunt în favoarea vaccinării împotriva acestei boli, procesul de acceptare a vaccinului combinat rujeolă-oreion-rubeolă de către părinţii din multe ţări dezvoltate trebuie să recupereze aproape 10 ani ce au trecut de la realizarea unui studiu care afirma că acest vaccin poate duce la autism, deşi, de atunci, studiul original a fost infirmat de multe ori şi există copleşitoare dovezi ştiinţifice ce dovedesc contrariul.

O teorie asemănătoare ce face asocieri între vaccinul pe bază de compus de mercur, tiomersal, şi autism a dus la eliminarea acestui ingredient din majoritatea vaccinurilor folosite în SUA şi Europa ce îl conţineau, în ciuda lipsei unor argumente ştiinţifice în favoarea acestei măsuri. Cinci studii de amploare nu au reuşit să identifice existenţa vreunei legături între tiomersal şi autism, şi, potrivit unor studii, incidenţa autismului a crescut după întreruperea utilizării tiomersalului în vaccinuri.

Panica anti-vaccinare poate avea efecte dăunătoare de durată. Vaccinarea pentru pertussis (sau tusea convulsivă) a fost întreruptă în Japonia la mijlocul anilor ’70 din cauza îngrijorării publicului cu privire la posibilele efecte secundare neurologice. La acea vreme, Japonia reuşise deja să stăpânească boala după începerea acţiunii de imunizare în 1947. Pertussis este o boală respiratorie extrem de contagioasă şi una dintre cauzele principale la nivel mondial ale deceselor ce pot fi prevenite cu ajutorul vaccinării, cauzând 300.000 de morţi anual, în special în rândul sugarilor nevaccinaţi sau vaccinaţi parţial, care prezintă stări de vomă, dezhidratare şi malnutriţie.

Internetul a devenit un canal important pentru exprimarea opiniilor anti-vaccinare. Popularul website YouTube, pe care se încarcă imagini video, oferă o multitudine de clipuri anti-vaccinare.

Dr David Sniadack, responsabil medical în cadrul Programului Extins de Imunizare al Biroului Regional OMS din Pacificul de Vest, afirmă: “Cu o rată a vaccinării în rândul sugarilor de sub 10% în 1976, a urmat o creştere a numărului de cazuri de pertussis. În 1979, a izbucnit o epidemie de pertussis, cu 13.000 de cazuri şi 41 de morţi. Incidenţa acestei boli a revenit la un nivel foarte scăzut odată cu introducerea vaccinării DTP în 1981.”

Franţa se confruntă în continuare cu o vaccinare scăzută împotriva hepatitei B în comparaţie cu alte ţări din Europa din cauza, în mare parte, a unei opinii publice dezinformate care se opune vaccinului. Dr Patrick Zuber, lider de grup al echipei OMS responsabile de siguranţa vaccinurilor, declară: “Toate datele pe care la avem arată că vaccinul pentru hepatita B este unul benign, la fel ca orice alt vaccin, dar au apărut zvonuri care l-au asociat cu autismul, scleroza în plăci şi leucemia. Toate studiile epidemiologice importante nu au reuşit să confirme nici măcar parţial această teorie.”

O întrerupere de 11 luni a campaniei de imunizare în Kano şi alte state nordice din Nigeria în august 2003 a dus la creşterea cazurilor de poliomielită, care s-a răspândit ulterior în alte 13 state africane, apoi din Sudan în Arabia Saudită şi Yemen, ajungând în final în Indonezia.

Dr Bardan Jung Rana, responsabil medical în cadrul Programului Extins de Imunizare desfăşurat în Jakarta, afirmă: “După un interval de 10 ani în care nu au existat cazuri de poliomielită, pe 21 aprilie 2005, Laboratorul Naţional de Poliomielită din Bandung a raportat izolarea unui virus sălbatic de poliomielită. Analizele genetice ale virusului au demonstrat că acesta este similar virusurilor izolate recent în Arabia Saudită şi Yemen. După detectarea cazului, Indonezia a efectuat două runde de dezinfecţie în trei provincii aflate în aproprierea zonei în care a fost depistat cazul, urmând ulterior cinci Zile de Imunizare Naţională (ZIN) şi trei ZIN sincronizate.”

Deşi majoritatea teoriilor anti-vaccinare nu sunt susţinute de dovezi ştiinţifice, îngrijorarea publicului cu privire la siguranţa noilor vaccinuri este de înţeles. Expertul în boli infecţioase şi vaccinologul american Dr Paul Offit crede că neîncrederea publicului în vaccinuri a început odată cu aşa-numitul incident Cutter din anii ’50, când mii de americani s-au îmbolnăvit de poliomielită ca urmare a injectării unui vaccin de la Cutter Laboratories ce conţinea virusul viu al poliomielitei. În cartea sa din 2007 intitulată The Cutter Incident (Incidentul Cutter), Offit reaminteşte că din cele 220.000 de persoane infectate – din care aproximativ 100.000 erau copii – 70.000 au prezentat slăbiciune musculară, 164 s-au îmbolnăvit de paralizie gravă şi 10 au murit.

Pentru a răspunde temerilor referitoare la vaccinuri e nevoie de o abordare multiplă, inclusiv de cooperarea cu guvernele ţărilor afectate şi diseminarea dovezilor ştiinţifice legate de siguranţa vaccinurilor, afirmă Zuber. El citează răspunsul eficient folosit în cazul opoziţiei Nigeriei faţă de vaccinuri. “OMS s-a întâlnit cu autorităţile naţionale şi alţi lideri locali. A ascultat îngrijorările acestora, fondate pe temeri legate de siguranţa vaccinurilor.”Autorităţile au fost în final liniştite, iar vaccinul a fost acceptat din nou graţie unui dialog intens.

Ca şi în cazul bolii propriu-zise, prevenirea temerilor referitoare la vaccinuri este mai eficientă decât tratarea acestora. Comitetului Consultativ Global pentru Siguranţa Vaccinurilor al OMS îi revine sarcina de a aborda problema dezinformării ce zădărniceşte eforturile de vaccinare, prin constanta monitorizare şi revizuire a siguranţei vaccinurilor şi prin furnizarea de informaţii corecte cu privire la orice efect secundar. Cei 14 membri ai Comitetului, recrutaţi pentru o perioadă de trei ani pentru a prezenta păreri avizate în diferite domenii interconectate, printre care se numără şi epidemiologie, farmacologie, boli infecţioase şi reglementarea şi siguranţa medicamentelor, au de asemenea responsabilitatea de a face recomandări ştiinţifice cu privire la vaccinare. Comitetul, împreună cu alţi membri ai comunităţii medicale şi de dezvoltare, au jucat un rol important în înclinarea balanţei în favoarea informaţiilor fiabile. Vaccine Safety Net al OMS cuprinde o listă cu paginile de Internet credibile ce conţin informaţii cu privire la siguranţa vaccinurilor.

Zuber declară: “Programele de imunizare au deja un mare succes, dar impactul acestora este chiar mai mare. Tehnic vorbind, este posibilă prevenirea, anual, a altor patru milioane de decese cauzate de gripă, infecţii pneumococice, rotavirus, rabie, holeră, febră tifoidă, meningită epidemică şi encefalită japoneză. Toate aceste maladii sunt probleme grave de sănătate, dar există vaccinuri sigure şi eficiente pentru fiecare dintre ele.”

Articol din: 17 April 2008

Citeşte în continuare