Mortalitatea infantilă a scăzut la nivel mondial

Inapoi

Numărul copiilor sub cinci ani care mor în fiecare an a scăzut cu 4,4 milioane(de la 12 milioane cifră estimată în 1990 la 7,6 milioane în 2010) au precizat astăzi UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu ocazia lansării raportului anual privind ultimele estimări referitoare la mortalitatea infantilă mondială.

Conform acestor noi cifre, prin comparaţie cu 1990, viețile a peste 12.000 de copii sunt salvate în fiecare zi.

Într-un raport anual privind mortalitatea infantilă se constată că în Africa sub-sahariană, regiunea cu cel mai mare număr de decese în rândul copiilor cu vârsta până în cinci ani din lume, mortalitatea infantilă a scăzut prin comparaţie de la o rată de 1,2% pe an, între 1990-2000 la 2,4% pe an între 2000-2010.

“Aceste cifre potrivit cărora rata mortalităţii infantile din Africa sub-sahariană scade de două ori mai rapid prin comparaţie cu cifrele de acum un deceniu ne arată că putem face progrese chiar şi în țările cele mai sărace, însă nu putem uita deloc ceea ce ne înfricoşează, şi anume că aproape 21.000 dintre decesele infantile zilnice puteau fi prevenite”, a afirmat Anthony Lake, Directorul Executiv al UNICEF. “Dacă vom concentra mai multe investiţii la nivelul comunităţilor celor mai dezavantajate, vom putea să salvăm şi mai mulți copii, mai repede şi mai eficient din punct de vedere al costurilor.”

Între 1990 şi 2010, rata mortalităţii infantile până la vârsta de cinci ani a scăzut cu mai mult de o treime, de la 88 de decese la 1000 de naşteri vii, la 57.

Din păcate, această rată a progreselor tot nu este suficientă pentru a îndeplini Obiectivul de Dezvoltare al Mileniului 4 (ODM4), conform căruia trebuie redusă cu două treimi rata mortalităţii infantile până la vârsta de cinci ani până în 2015.

“Scăderea ratei mortalităţii infantile este în strânsă legătură cu mai mulţi factori, în special cu accesul sporit al nou-născuţilor la servicii de asistenţă medicală nu numai după naştere, dar şi cu prevenirea şi tratamentul bolilor copilăriei, îmbunătăţirea alimentaţiei, imunizarea, asigurarea accesului la apă potabilă şi igiena.”, a afirmat Dr. Margaret Chan, Directorul General al OMS. “Aceasta este o dovadă în sensul că banii cheltuițipentru sănătatea copiilor sunt o investiție bună, şi reprezintă un semnal că trebuie să accelerăm această investiţie în următorii ani.”

Câteva dintre cele mai mari progrese s-au înregistrat în ţările în care copiii sunt cel mai vulnerabili.

Un exemplu este Nigerul, unde rata mortalitășii infantile era de 311 la 1.000 de naşteri vii în 1990. Pentru a reduce distanţele adesea mult prea mari dintre oameni şi dispensarele medicale, au fost pregătiți și trimiși asistenţii medicali comunitari în mii de noi puncte medicale pentru a fi la dispoziţia populației având astfel intervenţii cu impact mai mare. În 2010, Niger îşi redusese cel mai mult rata generală a mortalităţii infantile în rândul copiilor cu vârste între zero și cinci ani,alături de Malawi, Liberia, Timorul de Est şi Sierra Leone.

Dr. Chan şi dl. Lake au convenit că angajamentul guvernelor şi implementarea de strategii pentru soluţionarea constrângerilor locale privind accesul şi utilizarea serviciilor medicale reprezintă factorii esenţiali pentru succes.

Raportul mai arată că nou-născuţii şi sugarii sunt cei mai expuși riscului de deces şi că general au fost făcute puţine progrese în ceea ce îi priveşte, prin comparaţie cu categoria de vârstă de până la cinci ani. Peste 40% dintre decesele copiilor în vârstă de până la cinci ani au loc în prima lună de viaţă şi peste 70% în primul an de viaţă.

Rezultatele şi progresele făcute sunt încurajatoare – însă persistă disparităţile extrem de acute. În Africa sub-sahariană încă se mai înregistrează cele mai mari rate ale mortalităţii infantile, unul din opt copii decedând înainte de a împlini vârsta de cinci ani – o rată de 17 ori mai mare decât media pentru regiunile dezvoltate (1 la 143). Sudul Asiei se situează pe locul al doilea în ceea ce priveşte aceste rate, cu 1 din 15 copii care moare înainte de a împlini vârsta de cinci ani.

Decesele în rîndul copiilor cu vârstă până în cinci ani se înregistreză în special în Africa sub-sahariană şi în Sudul Asiei. În 1990, 69% din decesele la copii se înregistrau în aceste două regiuni – în 2010, acest procent a fost de 82%. Circa jumătate din toate decesele copiilor în vârstă de până la cinci ani de la nivel mondial s-au înregistrat doar în cinci ţări în 2010: India, Nigeria, Republica Democratică Congo, Pakistan şi China.

Noile estimări sunt publicate în Raportul din 2011 Niveluri & Tendinţe privind Mortalitatea Infantilă, elaborat de Grupul inter-instituţional al ONU pentru Estimarea Mortalităţii Infantile (IGME), care este coordonat de UNICEF şi OMS şi care include Banca Mondială şi Divizia pentru Populaţie a ONU.

###

Informaţii privind UNICEF


UNICEF este prezent în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a îi ajuta pe copii să supravieţuiască şi să se dezvolte, încă din prima copilărie şi până la adolescenţă. Cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine sănătatea şi nutriția copiilor, accesul la apa potabilă şi igiena, educaţia elementară de calitate pentru toţi băieţii şi fetele, precum şi apărarea copiilor împotriva violenţei, exploatării şi HIV/SIDA. UNICEFeste finanţat în întregime pe baza contribuţiilor voluntare ale persoanelor, ale societăţilor comerciale, ale fundaţiilor şi ale guvernelor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi activitatea sa, vă rugăm să vizitaţi: www.unicef.org

Informaţii privind OMS


OMS reprezintă autoritatea de conducere şi de coordonare a sănătăţii din cadrul sistemului Organizaţiei Naţiunilor Unite. Poartă sarcina coordonării aspectelor privind sănătatea globală, proiectează agenda privind cercetările din domeniul sănătăţii, stabileşte reguli şi standarde, formulează opţiunile de politici publice pe baza probelor, oferă sprijin tehnic ţărilor, monitorizează şi evaluează tendinţele de sănătate.

Informaţii privind IGME

IGME a fost fondat în 2004 pentru partajarea datelor privind mortalitatea infantilă, armonizarea estimărilor din cadrul sistemului ONU, îmbunătăţirea metodelor privind estimarea mortalităţii infantile, raportarea progreselor în sensul atingerii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi consolidarea capacităţii ţărilor pentru a produce estimări prompte şi evaluate corespunzător cu privire la mortalitatea infantilă. IGME, coordonat de UNICEF şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, mai include şi Banca Mondială, precum şi Divizia pentru Populaţie a Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale al Organizaţiei Naţiunilor Unite ca membri cu puteri depline.
Raportul privind mortalitatea infantilă din 2011 conţine ultimele estimări IGME de la nivelurile naţional, regional şi global. Pentru mai multe informaţii privind estimările referitoare la mortalitatea infantilă, vizitaţi www.childmortality.org.


Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:

Christian Moen, UNICEF New York, Tel + 1 212 326-7516, cmoen@unicef.org
OMS Media, mediaenquiries@who.int, + 41 22 791 2222

Articol din: 17 April 2011

Citeşte în continuare