Mituri demontate: 14 mituri despre alăptare

Inapoi

‘’ Sustaining Breastfeeding Together’’1 Mit? Este ușor să alăptezi.

Bebelușii se nasc cu reflexul de a căuta sânul mamei. Totuși, multe mame au nevoie de ajutor practic pentru poziționarea copilului pentru alăptat și pentru a se asigura că bebelușul este fixat corect la sân. Alăptarea presupune timp și exercițiu atât pentru mame cât și pentru bebeluși. Alăptarea presupune și mult timp dedicat, așadar mamele au nevoie de spațiu și susținere acasă și la lucru.

2 Mit? Este normal ca alăptatul să fie dureros – este inevitabil ca mameloanele să doară.

Multe mame resimt disconfort în primele zile după naștere, când învață să alăpteze. Dar cu ajutor adecvat pentru poziționarea copilului pentru alăptat și pentru fixarea corectă a acestuia la sân, durerea poate fi evitată. Dacă mama se confruntă cu dificultăți precum mameloane dureroase, ajutorul din partea unui consultant în alăptare sau al unui alt specialist poate fi util pentru a depăși momentul.

3 Mit? Înainte de alăptat trebuie să îți speli mameloanele.

Nu este necesară spălarea mameloanelor înainte de alăptat. La naștere bebelușul este deja obișnuit cu mirosurile și sunetele mamei sale. Mameloanele produc o substanță pe care bebelușul o miroase și care conține “bacterii bune”, care au rolul de a întări pe viață sistemul imunitar al bebelușului.

Știați? Alăptarea vă protejează bebelușul împotriva infecțiilor urechii, împotriva diareii, a pneumoniei și a altor boli ale copilăriei.

4.  Mit? Nou-născutul și mama trebuie să fie separați pentru a-i permite mamei să se odihnească. 

Medicii, asistentele și moașele încurajează adesea practica piele-pe-piele, cunoscută și sub numele de îngrijirea mamei cangur, imediat după naștere. Aducerea bebelușului în contact direct, astfel încât pielea lui să fie lipită de a ta, este o practică foarte importantă care îl ajută să găsească și să se fixeze la sân. Dacă puteți pune în aplicare această practică la o oră de la naștere și apoi mai des, exercițiul va contribui la un alăptat mai ușor. Dacă mama nu poate face acest lucru, atunci partenerul sau un alt membru al familiei poate veni în ajutor.

5.    Mit? Atâta timp cât alăptezi trebuie să ai un regim alimentar simplu.

Ca oricine altcineva, mamele care alăptează au nevoie de un regim alimentar echilibrat. În general, nu este nevoie să îți modifici obiceiurile alimentare. Bebelușii sunt expuși la preferințele alimentare ale mamei încă din perioada de timp petrecută în uter. Dacă mama sesizează că bebelușul reacționează negativ la un anumit aliment pe care ea îl consumă, cel mai bine este să consulte un specialist.

6.    Mit? Exercițiile fizice influențează gustul laptelui mamei.

Exercițiile fizice sunt un obicei sănătos și pentru mamele care alăptează. Nu există nicio dovadă că acestea influențează gustul laptelui mamei.

7.   Mit? Nu vei putea alăpta decât dacă începi imediat după naștere.

Este mai ușor să alăptezi dacă începi în prima oră după naștere, întrucât reflexele bebelușului sunt mai puternice în acest interval. Atunci bebelușul este pregătit să învețe să se hrănească la sân. Dacă nu ai pus copilul la sân imediat după naștere, fă-o cât se poate de repede în funcție de situația ta. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a pune copilul la sân, solicită suportul unui consultant în lactație autorizat sau al unui alt specialist abilitat. Contactul frecvent piele-pe-piele și punerea bebelușului la sân vor înlesni alăptarea.

Știați? Alăptarea protejează mama împotriva diabetului, a cancerului mamar și ovarian, a bolilor cardiace și depresiei postpartum.

8.   Mit? Nu poți folosi lapte praf dacă vrei să alăptezi. 

Mamele pot decide să folosească lapte praf în unele cazuri, continuând în același timp să alăpteze. Este important să căutați informații nepărtinitoare despre laptele praf și alte produse care înlocuiesc laptele matern. Pentru a stimula producția de lapte matern, continuă să îi oferi sânul bebelușului cât se poate de des. Poate fi util pentru mame să consulte un specialist în lactație sau un alt specialist abilitat pentru a concepe un plan adecvat pentru ele care să le permită să continue alăptatul.

9.    Mit? Multe mame nu produc suficient lapte. 

Aproape toate mamele produc cantitatea necesară de lapte pentru bebelușii lor. Producția de lapte matern depinde de cât de bine este poziționat la sân bebelușul, de frecvența sesiunilor de alăptare și de cât de mult lapte este extras din sân la fiecare alăptare. Mamele au nevoie de ajutor, cum ar fi ghidare continuă în alăptare din partea unui specialist, ajutor la domiciliu și menținerea unei stări bune a sănătății prin alimentație și hidratare corecte.

10.    Mit? Nu ar trebui să alăptezi dacă ești bolnavă.

În mod normal, în funcție de tipul afecțiunii, mamele pot continua alăptarea când sunt bolnave. Trebuie să te asiguri că beneficiezi de tratamentul corect, te odihnești și te hidratezi corect. În multe cazuri, anticorpii pe care îi produce organismul tău pentru a trata boala sau afecțiunea vor fi transmiși bebelușului, consolidându-i astfel și lui sau ei sistemul imunitar.

11.    Mit? Nu poți lua niciun fel de medicament dacă alăptezi.

Este important să îți informezi medicul că alăptezi și să citești instrucțiunile de folosire ale tuturor medicamentelor pe care le cumperi fără prescripție medicală. S-ar putea să fie nevoie să iei medicamente la o anumită oră sau într-o doză specifică sau chiar să iei o formulă alternativă. Trebuie să îl informezi și pe pediatru referitor la medicamentele pe care le luați.

Știați? ‘Primul lapte’ – sau colostrum- este bogat în anticorpi și le oferă nou-născuților un sprijin important pentru imunitatea lor care este încă în curs de formare.

12    Mit? Copiii alăptați caută în permanență afecțiune.

Fiecare bebeluș este diferit. Unii sunt mai lipicioși, alții nu, fără vreo legătură cu felul în care au fost hrăniți. Alăptarea nu este doar hrana cea mai nutritivă pentru bebeluși, ci este importantă și pentru dezvoltarea creierului lor. Bebelușii alăptați sunt ținuți mult în brațe și se arată, că datorită alăptării, legătura mamei cu bebelușul se consolidează.

13.    Mit? Este greu să înțarci un copil dacă îl alăptezi pentru o perioadă mai mare de un an.

Nu există dovezi care să ateste că este mai greu să oprești alăptarea după un an, dar există dovezi care arată că alăptarea până la doi ani este benefică atât pentru mame cât și pentru copii. Toate mamele și bebelușii sunt diferiți și trebuie să hotărască împreună cât de mult vor alăpta, respectiv vor fi alăptați.

14.    Mit? Dacă te întorci la lucru, va trebui să înțarci copilul.

Dacă ai dreptul la un interval de timp și un loc special pentru a alăpta în timpul orelor de lucru, poți fie merge acasă să alăptezi, fie să rogi un membru al familiei sau un prieten să îți aducă bebelușul sau îți poți extrage laptele pentru a-l duce acasă. Dacă nu ai opțiunea alăptării în timpul orelor de lucru, găsește momentul în timpul zilei pentru a pompa laptele și dă-i-l copilului tău când ajungi acasă. Dacă hotărăști să îi dai copilului un substitut de lapte matern pentru câteva mese, este bine să continui alăptarea ori de câte ori ești lângă bebelușul tău.
 

Acest articol a fost realizat în colaborare cu Dr. Michele Griswold PhD, MPH, RN, IBCLC: Doamna doctor Griswold este consultant în lactație, asistentă medicală autorizată, cercetător și promotor al alăptării. Domnia sa reprezintă International Lactation Consultant Association (Asociația Internațională a Consultanților în Lactație) în WHO/UNICEF Global Breastfeeding Collective (Colectivul Global pentru Alăptare al OMS/UNICEF), care face apel către guverne și societate în ansamblu, pentru a le oferi mamelor suportul necesar de care au nevoie pentru a alăpta.

Articol din: 2 August 2019

Citeşte în continuare