Milioane de adolescenţi rămân în urmă, mai ales în Africa – potrivit UNICEF

Inapoi

În ultimii 20 de ani, adolescenţii au fost beneficiarii progreselor înregistrate în domeniul educaţiei şi sănătăţii publice. Cu toate acestea, nevoile multor adolescenţi sunt neglijate, peste 1 milion dintre ei pierzându-şi viaţa anual şi alte zeci de milioane neavând acces la educaţie, menționează un nou raport UNICEF.

Printre altele, raportul identifică Africa Subsahariană ca fiind zona cu cele mai multe provocări pentru adolescenţi. Procentele populaţiei adolescente din regiune se află în creştere, preconizându-se că în 2050 zona va înregistra cel mai mare număr de adolescenţi din lume. Cu toate acestea, doar jumătate dintre copiii din Africa Subsahariană termină învăţământul primar, iar rata de angajare a tinerilor este mică.

Documentul Progress for Children: A report card on adolescents [Progrese pentru copii: un raport despre adolescenţi] prezintă alte consecinţe alarmante ale nedistribuirii echitabile a beneficiilor în rândul celor 1,2 miliarde de adolescenţi – definiţi de Organizaţia Naţiunilor Unite ca fiind persoanele cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani – ce trăiesc la ora actuală în toate regiunile lumii.

“Dezavantajele cauzate de sărăcie, statut social, gen sau handicap împiedică milioane de adolescenţi să îşi realizeze drepturile la educaţie de calitate, asistenţă medicală, protecţie şi participare,” a afirmat Directorul Executiv Adjunct al UNICEF, Geeta Rao Gupta. “Acest amplu raport ne ajută să înţelegem mai bine problemele cu care se confruntă adolescenţii cei mai săraci şi mai defavorizaţi. E momentul să reacţionăm la nevoile acestora; ei nu trebuie lăsaţi în urmă.”

În raport, se afirmă că trebuie realizate investiţii mai eficiente în toate aspectele ce ţin de viaţa şi bunăstarea adolescenţilor, chiar şi atunci când e vorba de lupta lor pentru supravieţuire. În fiecare an, 1,4 milioane de adolescenţi mor din cauza accidentelor rutiere, a complicaţiilor la naştere, a suicidului, a SIDA, a violenţei şi din alte motive. În unele ţări din America de Sud, numărul băieţilor adolescenţi ce cad victime ale crimelor este mai mare decât al celor ce mor din cauza accidentelor rutiere sau a suicidului. În Africa, complicaţiile din timpul sarcinii şi la naştere reprezintă principala cauză de deces în rândul fetelor de 15-19 ani.

Copiii ce trec pragul adolescenţei sunt tot mai mult expuşi riscului violenţei – o schimbare faţă de perioada copilăriei mici când pericolele majore sunt bolile şi nutriţia deficitară. Adolescentele sunt în mod special vulnerabile la violenţa conjugală. Într-un sondaj realizat în Republica Democrată Congo, 70% dintre fetele de 15-19 ani care erau căsătorite au afirmat că au fost supuse actelor de violenţă de către actualul sau fostul partener ori soţ.

Adolescenţii, mai ales fetele, sunt adesea forţaţi să se maturizeze prea repede şi să îşi asume roluri de adulţi înainte de a fi pregătiţi, ceea ce le reduce şansa de a învăţa şi de a creşte şi le pune sănătatea şi siguranţa în pericol. Conform raportului, peste o treime din femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani din ţările în curs de dezvoltare, excluzând China, erau căsătorite sau se aflau într-o relaţie înainte de vârsta de 18 ani, aproape o treime din ele fiind deja căsătorite la vârsta de 15 ani.

Rata naşterilor în rândul adolescentelor este relativ ridicată în America de Sud, Caraibe şi Africa Subsahariană, se afirmă în raport. În Niger, jumătate din femeile tinere de 20-24 de ani au născut înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

La nivel global, 90% dintre copiii de şcoală primară sunt cuprinşi în învăţământul primar, iar învăţământul secundar s-a extins în numeroase ţări. Rata de cuprindere în învăţământul secundar rămâne totuşi scăzută în ţările în curs de dezvoltare, în special pe continentul african şi cel asiatic. Mulţi elevi de şcoală secundară sunt abia în ciclul primar. Dintre toate regiunile, Africa Subsahariană are cei mai scăzuţi indicatori în ceea ce priveşte învăţământul secundar.

La nivel mondial, în jur de 71 de milioane de copii ce ar trebui să urmeze ciclul gimnazial nu merg la şcoală şi 127 de milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani sunt analfabeţi – marea majoritate în Asia de Sud şi Africa Subsahariană.

Potrivit raportului, trebuie depuse eforturi considerabile în advocacy, programe şi politici pentru realizarea drepturilor tuturor adolescenţilor. Adolescenţa reprezintă o etapă critică a copilăriei, perioadă în care prin investiţii corespunzătoare se poate rupe cercul vicios al sărăciei şi se pot înregistra beneficii sociale, economice şi politice pentru adolescenţi, comunităţi şi naţiuni.

Dar raportul notează şi faptul că adolescenţii ar trebui consideraţi agenţi reali ai schimbării în comunităţile lor. Programele şi politicile, menite să protejeze adolescenţii ca şi copii, trebuie să le recunoască capacitatea creativă, inovatoare şi dinamică de a-şi rezolva problemele.

Despre UNICEF

UNICEF activează în 190 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să se dezvolte, începând cu perioada copilăriei timpurii şi până la adolescenţă. Cel mai mare furnizor de vaccinuri din lume pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine prin programele sale sănătatea şi nutriţia copiilor, accesul la apă potabilă şi salubritate, o educaţie primară de calitate pentru toţi copiii, fete sau băieţi, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, a exploatării şi HIV/SIDA. UNICEF este integral finanţat de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru informaţii suplimentare despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi pagina:www.unicef.org

Urmăriţi-ne pe Twitter şi Facebook.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Peter Smerdon, UNICEF New York, Mobil: +1 917 213 5188, Tel: +1 212 303 7984, psmerdon@unicef.org

Articol din: 27 April 2012

Citeşte în continuare