Mesaje frauduloase trimise în numele ONU

Inapoi

Organizaţia Naţiunilor Unite a luat la cunoştinţă faptul că un număr tot mai mare de corespondenţe parvenite prin intermediul emailurilor, al paginilor de Internet sau al poştei susţin în mod fals că au fost trimise de către Organizaţia Naţiunilor Unite sau de către funcţionari ai Organizaţiei.

Aceste mesaje, care au scopul de a obtine bani sau, în cele mai multe cazuri, datele personale ale destinatarului, sunt emise în mod fraudulos.

Naţiunile Unite recomandă ca destinatarii cărora li se solicită detalii personale să fie extrem de precauţi în legatură cu aceste mesaje. Oferirea de informaţii şi de bani persoanelor care trimit acest gen de mesaje frauduloase poate duce la pierderi financiare sau chiar la furtul identităţii. Victimele acestor emailuri pot, de asemenea, să se adreseze autorităţilor locale pentru a lua măsurile necesare.
Vă rugăm să luaţi în considerare urmatoarele aspecte:

  • Organizaţia Naţiunilor Unite nu cere taxe de participare în nicio etapa a procesului de recrutare (aplicaţie, interviu, procesare, training, etc.) Vizitaţi http://jobs.un.org şi daţi click pe Posturi Vacante
  • Organizaţia Naţiunilor Unite nu solicită informaţii cu privire la conturi bancare sau orice altă informaţie privată
  • Organizaţia Naţiunilor Unite nu oferă premii, recompense, certificate sau burse şi nu desfăşoară loterii prin intermediul poştei, al Internetului sau al faxului.

În unele situaţii, intenţia celor care trimit astfel de mesaje şi care îşi asociază în mod fraudulos numele cu Organizaţia Naţiunilor Unite sau cu agenţiile sale – aceea de a obţine avantaje financiare sau de altă natură – este clară. În astfel de situaţii, vă rugam să cântăriţi în ce măsură este indicat să îi anunţaţi şi pe ceilalţi destinatari – atunci când îi cunoaşteţi – că expeditorul nu are nicio legătură cu Organizaţia Naţiunilor Unite.

Atunci când aveţi suspiciuni legate de autenticitatea unui email, telefon sau a unei scrisori emise în numele Organizaţia Naţiunilor Unite sau al funcţionarilor săi, vă rugăm sa trimiteti un mesaj de verificare la adresele de email: cristina.balan@unic.org sau rmanta@unicef.org înainte de a răspunde unor astfel de corespondenţe.

Articol din: 17 Aprilie 2012

Citeşte în continuare