Manualul pentru Implementarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului, la dispozitia tuturor profesionistilor

Inapoi

Reprezentanţa UNICEF în România împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului lansează Manualul pentru Implementarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului

Profesioniştii care lucrează în domeniul protecţiei copilului vor avea de acum un instrument extrem de util pentru interpretarea convenţiei ONU privind drepturile copilului. Convenţia, ratificată de România în 1990, stă la baza actualei legislaţii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului în România.

La eveniment vor participa dl. Pierre Poupard – reprezentant UNICEF Romania, dl. Gheorghe Barbu – ministrul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei, dl. Bogdan Panait – secretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, directorii generali ai Direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, reprezentanţi ai ministerelor cărora le revin responsabilităţi în domeniul protecţiei drepturilor copilului conform legii 272/2004, precum şi organizaţii neguvernamentale.

Manualul se doreşte a fi un instrument practic pentru implementarea, explicarea şi ilustrarea implicaţiilor fiecărui articol al Convenţiei cu privire la drepturile copilului şi a celor două protocoale facultative adoptate în 2000, precum şi interlaţionarea acestora şi poate deveni un document de referinţă pentru:

  • dezvoltarea şi implementarea noului pachet legislativ în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului
  • aplicarea şi dezvoltarea Planului de Acţiune pentru implementarea noului pachet legislativ
  • dezvoltarea şi implementarea noilor standarde de protecţie a copilului
  • pregătirea profesioniştilor din domeniu şi a celor care lucrează cu şi pentru copii la toate nivelele
  • conştientizarea opiniei publice, educaţia părinţilor şi copiilor cu privire la drepturile copilului
  • tranziţia sistemului de protecţie a copilului şi familiei de la o perspectivă bazată pe nevoi, la o perspectivă bazată pe drepturi.

Scopul publicării Manualului pentru implementarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului este de a stimula eforturile guvernului român şi al ONG-urilor. Manualul face referiri detaliate cu privire la implementarea legislaţiei, a politicilor şi a practicilor pentru promovarea şi protejarea drepturilor copilului.

Traducerea în limba româna a manualului reprezintă rezultatul consultărilor şi deciziei comune a reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protectia Drepturilor Copilului, ai Delegaţiei Comisiei Europene şi ai UNICEF.

În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate şi distribuite participanţilor studiile finalizate în ultimele 6 luni de către UNICEF România împreună cu autorităţile române:

  • ”Reforma în sistemul de protecţie a copilului în România”
  • ”Practici şi norme privind sistemul de justiţie juvenilă”
  • ”Situaţia abandonului copiilor în România”.
  • ”Cauzele medico-sociale ale mortalităţii copiilor sub 5 ani la domiciliu şi in primele 24 de ore de la internare”.

Evenimentul de lansare a Manualului pentru Implementarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului este un bun prilej pentru a fi evidenţiate tranziţia sistemului de protecţie a copilului şi familiei de la o perspectivă bazată pe nevoi, la o perspectivă bazată pe drepturi, precum şi conştientizarea opiniei publice, educaţia profesioniştilor, părinţilor şi copiilor cu privire la drepturile copilului.

Articol din: 17 April 2005

Citeşte în continuare