Mai multe țări înregistrează un progres rapid în domeniul supraviețuirii copilului – raport UNICEF

Inapoi

Mai mult de 100 de țări și-au asumat să facă din supraviețuirea copilului o prioritate.

NEW YORK, 13 Septembrie 2012 – Țări de pe întreg mapamondul înregistrează progrese rapide în reducerea mortalității infantile, demonstrând că este posibilă reducerea radicală a mortalității infantile în decursul a 20 de ani, afirmă astăzi un raport UNICEF.

Raportul din 2012 despre Chemarea la acțiune pentru supraviețuirea copiilor: o promisiune reînnoită analizează tendințele estimărilor legate de mortalitatea infantilă începând cu 1990 și relevă că s-au înregistrat reduceri semnificative ale ratei mortalității copiilor sub 5 ani în toate regiunile și în diverse țări. Acest fapt s-a tradus într-o scădere semnificativă a numărului estimat de decese ale copiilor sub 5 ani la nivel global. Datele furnizate astăzi de UNICEF și Grupul inter-instituţional al ONU pentru Estimarea Mortalităţii Infantile (IGME)  arată că numărul, la nivel global, al copiilor sub 5 ani ce mor a scăzut de la aproape 12 milioane în 1990 la aproximativ 6,9 milioane în 2011.

Raportul subliniază că nici afilierea regională, nici statutul economic al unei țări nu trebuie să fie bariere în reducerea mortalității infantile. Atât țările cu venit redus precum Bangladesh, Liberia și Rwanda, precum și cele cu venit mediu ca Brazilia, Mongolia și Turcia și cele cu venit înalt precum Oman și Portugalia au înregistrat progrese semnificative, reducând rata mortalității copiilor sub 5 ani cu mai mult de două treimi în intervalul 1990 – 2011.

„Scăderea la nivel global a mortalității copiilor sub 5 ani reprezintă un succes semnificativ ce dovedește munca și dedicația multora, incluzând aici guverne, donatori, agenții și familii”, a afirmat Anthony Lake, Director executiv UNICEF. „Mai sunt însă treburi neterminate:milioane de copii sub 5 ani încă mor anual din cauze ce pot fi prevenite și pentru care există intervenții dovedite și la prețuri accesibile”.

„Aceste vieți pot fi salvate cu ajutorul vaccinelor, nutriției adecvate și a unei îngrijiri medicale și maternale de bază. Omenirea are tehnologia și cunoștințele necesare pentru a face acest lucru. Provocarea este să facem aceste lucruri disponibile pentru toți copiii.”

Raportul combină estimări ale mortalității cu analiza principalelor cauze ale mortalității copiilor sub 5 ani și cu strategiile cu impact major care sunt necesare pentru a accelera progresul. Mortalitatea copiilor sub 5 ani se concentrează, din ce în ce mai mult, în Africa subsahariană și în Asia de Sud, aceste zone însumând împreună mai mult de 80 la sută din totalitatea deceselor copiilor sub 5 ani în 2011. În medie, unul din nouă copii din Africa subsahariană moare înainte să împlinească 5 ani.

Mai mult de jumătate din decesele cauzate de pneumonie și diaree – care sunt cauza a aproape 30 la suta din decesele copiilor sub 5 ani la nivel mondial – au loc în doar patru țări: Republica Democrată Congo, India, Nigeria și Pakistan. Bolile infecțioase sunt, în mod caracteristic, boli ale inechității care afectează disproporționat populațiile sărace și vulnerabile cărora le lipsește accesul la asistență medicală de bază și la intervenții de prevenire. Aceste decese pot fi împiedicate.

Sub egida O promisiune reînnoită se dezvoltă o mișcare pentru supraviețuirea copilului, mișcare care va re-energiza, reuni și construi pe două decenii de succes semnificativ. Ocazia de a continua scăderea dramatică a numărului de decese ce pot fi prevenite n-a fost niciodată mai mare.

Începând cu luna iunie, mai mult de jumătate din țări s-au înscris și și-au reînnoit implicarea în supraviețuirea copilului. Dintre cele cinci acțiuni prioritare, partenerii s-au angajat să accelereze progresul prin concentrarea asupra zonelor unde provocările la adresa supraviețuirii copilului sunt cele mai mari.

Eforturi mai mari sunt necesare mai ales în țările suprapopulate cu mortalitate ridicată. Pe lângă factorii de natură medicală și nutrițională, progrese în alte zone – de notat educația, accesul la apă curată și salubritate adecvată, mâncare potrivită, protecția copilului și îmbunătățirea situației femeilor – vor îmbunătăți șansele supraviețuirii și dezvoltării copiilor.


Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor, din perioada copilăriei mici și până la adolescenţă. Fiind cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru țările în curs de dezvoltare, UNICEF susține drepturile copiilor la sănătate și nutriție, apă potabilă și salubritate, educație primară de calitate pentru toți băieții și fetele, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi ale guvernelor. Pentru mai multe informații despre UNICEF puteți vizita: www.unicef.org.

Mai multe detalii despre O promisiune reînnoită: http://www.apromiserenewed.org

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

  • Peter Smerdon, UNICEF New York, Tel: + 1 212 303 7984, Mobile: +1 917 213 5188, psmerdon@unicef.org
  • Sarah Crowe, UNICEF Spokesperson, Tel + 1 212 326 7206, Mobile: + 1 646 209 1590, scrowe@unicef.org
  • Kate Donovan, UNICEF New York, Tel + 1 212 326 7452, Mobile +1 917 378 2128, kdonovan@unicef.org
  • Codruța Hedeșiu, UNICEF România, Tel 021.201.78.64, chedesiu@unicef.org

 

Articol din: 14 September 2012

Citeşte în continuare