MAE și UNICEF în România lansează competiția pentru Ambasadori Juniori la Uniunea Europeană

Inapoi

BUCUREȘTI, 19 decembrie 2018 – Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, și UNICEF în România lansează competiția “Ambasadori Junior la Uniunea Europeană” pentru copii și adolescenți. Programul, organizat în marja Președinției României la Consiliul UE, în primul semestru din 2019, reprezintă o premieră la nivelul Uniunii Europene.

Apelul la candidatură este adresat tuturor fetelor și băieților cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, pasionați de drepturile copilului și de promovarea unei Europe incluzive, de vorbitul în public și de scris, cu foarte bune abilități de comunicare în limba engleză sau franceză.

1200x628

Candidaturilor pot fi trimise între 19.12.2018 și 28.12.2018 la adresa de email bucharest@unicef.org. Dosarele trebuie să conțină: CV, două scrisori de recomandare, scrisoare de motivație și elaborarea unor propuneri de activități pe care le poate desfășura pe durata mandatului, pentru a promova în rândul copiilor proiectul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, activitățile și evenimentele la care participă în calitate de ambasador.

Se vor selecta cinci fete și cinci băieți care vor lua parte la etapa de interviuri, care va avea loc pe 7.01.2019 și în urma căreia vor fi desemnați cei patru Ambasadori Juniori la Uniunea Europeană, două fete și doi băieți. Interviul va cuprinde întrebări de cultură generală privind drepturile copilului, Uniunea Europeană și Președinția României la Consiliul UE. Juriul va fi format din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale, prin intermediul Autorității Naționale pentru protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Institutului European din România și ai UNICEF.

Programul “Ambasador Junior la Uniunea Europeană” reprezintă o oportunitate de a promova la nivel european participarea și implicarea copiilor, dar și de a promova România, de a face cunoscute la nivel european mesajele și proiectele copiilor și adolescenților. Este, în același timp, și o șansă pentru copii de a cunoaște mai bine instituțiile europene și procesul decizional.

Ambasadorii Junior la Uniunea Europeană își vor desfășura activitatea atât în România, cât la Bruxelles. Aceștia vor sprijini activitatea Ministerului Afacerilor Externe pe perioada exercitării Președinției, organizând și participând la proiecte și evenimente legate de protecția drepturilor copilului.

Pentru UNICEF în România, creșterea și consolidarea participării copiilor reprezintă o prioritate atât în cadrul programelor create și implementate, cât și în dialogul cu principalii decidenți politici și cu alți parteneri.

Despre UNICEF în România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

România va deține în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat este asigurat prin rotație de către statele membre ale Uniunii Europene, la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional. Președinția rotativă asigură gestionarea agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre

Articol din: 19 Decembrie 2018

Citeşte în continuare