Lupta pentru viaţă în Pakistan

Inapoi

Conform estimărilor ONU, 14 milioane de persoane au fost afectate de inundaţiille devastatoare din Pakistan. Sute de mii de persoane au primit ajutoare umanitare, dar milioane de persoane au nevoie urgent de adăpost, hrană, apă şi asistenţă medicală.

În timp ce cifrele legate de daunele provocate continuă să crească, UNICEF afirmă că 6 milioane de copii au fost afectati de inundaţiile din Pakistan, aproximativ 3,5 milioane dintre aceştia necesitând asistenţă de urgenţă care să le salveze viaţa. Per total, circa 14 milioane de persoane au fost lovite de cele mai puternice inundaţii din Pakistan din ultimii 80 de ani.

“Acesta este cel mai mare dezastru cu care s-a confruntat Pakistanul şi această regiune în ultimii zeci de ani, mai mare chiar decât un tsunami sau cutremur, milioane de copii şi femei reuşind cu greu să supravieţuiască în condiţii teribile. Este o cursă contratimp şi ne grăbim să oferim provizii populaţiei sinistrate. Apele cresc în continuare, iar noi ne strângem forţele pentru valurile de inundaţii cauzate de revărsarea râurilor şi de ploile care continuă,” a declarat Martin Mogwanja, Reprezentantul UNICEF în Pakistan. “Găsirea unui adăpost este nevoia cea mai stringentă, iar hrana, apa şi asistenţa medicală sunt şi ele vitale. În momentul de faţă, trebuie să ne concentrăm pe operaţiuni de salvare şi să creem adăposturi temporare pentru 1,8 milioane de persoane rămase fără un acoperiş deasupra capului. Este o sarcină uriaşă şi mai avem mult până să o îndeplinim. Ulterior, vom putea începe să ne gândim la redresarea pe termen mai lung a regiunilor din Pakistan care au fost devastate în mare parte,” a adăugat Martin Mogwanja.

UNICEF trimite ajutoare umanitare de urgenţă pentru sănătate, nutriţie, apă şi salubritate, protecţia copilului şi educaţie.

Peste 1.400 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste un milion de copii au nevoie de asistenţă de urgenţă în urma celor mai grave inundaţii ce au lovit Pakistanul din 1929 şi care au devastat zone vaste ale ţării în ultimele zile.

Khyber Pakhtunkhwa, în munţii din nord-vestul Pakistanului, este provincia cea mai afectată de inundaţii. Mulţi din cei 3,5 milioane de locuitori, la cât este estimată populaţia provinciei, şi-au pierdut recoltele şi şi-au văzut casele inundate, avariate sau distruse.

 

“Cea mai mare ameninţare o reprezintă apariţia unor boli hidrice, cum sunt diareea şi holera, extrem de fatale în cazul copiilor. Ne-au fost raportate deja cazuri de diaree la copii. E nevoie urgent de hrană, apă potabilă curată, provizii medicale, suplimente nutriţionale, îmbrăcăminte pentru femei şi copii, dar şi de vaccinuri,” a afirmat Martin Mogwanja, Reprezentantul UNICEF în Pakistan.

“Am oferit deja prima tranşă de ajutoare umanitare şi vom aduce altele în zilele următoare, în această perioadă atât de critică pentru salvarea de vieţi,” a declarat Martin Mogwanja.

Inundaţiile au distrus în mare parte infrastructura, drumurile fiind scufundate şi podurile luate de ape. Liniile electrice au căzut, fiind avariate spitalele, şcolile şi sistemele de salubritate. Într-un district, UNICEF a raportat că 80% din puţurile cu apă potabilă au fost distruse. Multe familii s-au refugiat în şcoli şi în alte clădiri situate la o altitudine mai mare.

“Au avut de suferit culturile şi au pierit animale. Într-o regiune bazată pe agricultură, acest lucru are drept consecinţă lipsa de hrană în prezent, dar şi efecte negative pe viitor. S-ar putea să fie necesară o operaţiune umanitară pe termen lung, una de salvare de vieţi în primă fază şi de asistenţă ulterior pentru redresarea acestor regiuni afectate,” a afirmat Martin Mogwanja.

Articol din: 17 April 2012

Citeşte în continuare