La Jocurile Olimpice, Special Olympics şi UNICEF îşi unesc forţele pentru a combate marginalizarea copiilor cu dizabilităţi

Inapoi

Special Olympics şi UNICEF au semnat un acord de colaborare pentru a consolida angajamentul lor comun în ceea ce priveşte apărarea drepturilor, demnităţii şi incluziunii copiilor cu dizabilităţi.

În cadrul unei ceremonii speciale, Dr. Timothy P. Shriver, Preşedinte şi CEO al Special Olympics, şi Directorul Executiv al UNICEF Anthony Lake au promis să extindă parteneriatul dintre cele două organizaţii, lucrând mai mult împreună pentru a dărâma barierele juridice, sociale şi fizice care împiedică participarea deplină a copiilor cu dizabilităţi.

“Copiii cu dizabilităţi au aceleaşi speranţe şi visuri ca şi toţi ceilalţi copii şi acelaşi drept de a se dezvolta la potenţialul lor maxim,” a declarat Anthony Lake, Directorul Executiv al UNICEF. “Negarea acestui drept reprezintă o pierdere nu doar pentru aceşti copii, ci şi pentru societăţile noastre. Iar acest lucru este nedrept. Consolidând parteneriatul dintre Special Olympics şi UNICEF, vom contribui la protejarea acestui drept pentru un număr mai mare de copii cu dizabilităţi şi astfel le vom permite să aducă o contribuţie semnificativă comunităţilor şi ţărilor din care provin.”

Copiii cu dizabilităţi sunt deseori ţinta discriminării şi a neglijării, fiindu-le negat accesul la servicii de bază, cum ar fi asistenţă medicală, educaţie şi alte beneficii sociale. Atitudinea negativă a societăţii expune la rândul ei copiii cu dizabilităţi la un risc mai crescut de violenţă, abuz şi exploatare. Eliminarea discriminării care izolează copiii cu dizabilităţi la marginea societăţii este esenţială în vederea includerii lor ca membri egali şi activi în comunităţile din care fac parte.

Începând cu anul 2007, UNICEF şi Special Olympics au colaborat pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la abilităţile şi drepturile copiilor cu dizabilităţi intelectuale, pentru a schimba percepţiile şi a combate atitudinile negative. Împreună, cele două organizaţii promovează participarea şi autonomizarea copiilor cu dizabilităţi intelectuale din întreaga lume şi a familiilor acestora şi caută să le dezvolte independenţa, încrederea şi abilităţile de advocacy prin programe sportive şi servicii medicale şi sociale aferente.


“Suntem onoraţi că UNICEF este alături de noi aici, în Atena, la Jocurile Mondiale pentru a face acest important apel la acţiune în vederea incluziunii,” a afirmat Dr. Timothy P. Shriver, Preşedinte şi CEO al Special Olympics. “Acum, când aceşti sportivi intră pe pista mondială, este momentul potrivit să extindem parteneriatul dintre Special Olympics şi UNICEF, dublându-ne eforturile astfel încât să atingem rezultate chiar mai măreţe pentru sportivii noştri şi familiile lor, dar şi pentru toţi copiii cu dizabilităţi.”

În ultimii ani, UNICEF şi Special Olympics au lucrat împreună, reuşind să creeze primele Reţele de Sprijin Familial adresate familiilor copiilor cu dizabilităţi intelectuale din Cambogia, să dea copiilor din Jamaica şansa de participa la programele Tinerii Sportivi şi să ofere consultaţii medicale, consiliere nutriţională şi educaţie pentru sănătatea familiei în mai multe locaţii din Kazakhstan.

Colaborând la ora actuală în 15 ţări, inclusiv în Grecia, UNICEF şi Special Olympics se vor concentra asupra extinderii acoperirii geografice a eforturile lor comune. O prioritate importantă o reprezintă încurajarea guvernelor să ratifice şi să implementeze Convenţia ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (CDPD), primul tratat din domeniul drepturilor omului al secolului XXI şi primul instrument cu efecte juridice ce oferă o protecţie integrală a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv ale copiilor. Adoptată de Adunarea Generală a ONU în 2006, până în mai 2011, 100 de ţări ratificaseră deja Convenţia.

Parteneriatul va viza şi integrarea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi în societatea majoritară. În acest scop, UNICEF susţine Summit-ul Mondial privind Activarea Tinerilor, ce va avea loc la Atena, concomitent cu Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics. Organizat de Special Olympics, Summit-ul reuneşte tineri cu şi fără dizabilităţi din 30 de ţări. Punând un accent deosebit pe promovarea incluziunii şi a diversităţii, Summit-ul Mondial al Tinerilor uneşte aceşti tineri lideri în vederea conceperii unor strategii menite să schimbe percepţiile oamenilor despre dizabilitate şi să combată atitudinile negative.

“Pentru mine, participarea la Summit-ul Mondial privind Activarea Tinerilor reprezintă o oportunitate enormă de a afla ce trăiesc sportivii Special Olympics din întreaga lume. Cred că a aduna toate ideile noastre reprezintă cel mai bun mijloc de a veni cu soluţii pentru a înţelege sportivii şi pentru a ne înţelege unii pe alţii,” a afirmat Wai Tsun “Hazel” Law, un participant de 15 ani din Hong Kong. “Ulterior, ne putem întoarce la şcolile noastre înzestraţi cu aceste soluţii pentru a prelua conducerea împreună şi a comunica mesaje de respect şi acceptare întregii comunităţi.”

###

Despre Special Olympics

Special Olympics este o organizaţie internaţională care schimbă vieţi prin puterea sportului, încurajând şi abilitând persoanele cu dizabilităţi, promovând acceptarea tuturor persoanelor şi susţinând comunităţi din lumea întreagă în care există înţelegere şi respect. Înfiinţată în 1968 de Eunice Kennedy Shriver, mişcarea Special Olympics a crescut de la câteva sute de sportivi la peste 3,7 milioane de sportivi din peste 170 de ţări din toate regiunile lumii, organizând pe tot parcursul anului antrenamente şi competiţii sportive, precum şi alte programe conexe. Special Olympics a devenit un eveniment ce are loc în fiecare zi, schimbând viaţa persoanelor cu dizabilităţi intelectuale în locuri precum China, de la regiuni din Orientul Mijlociu până la terenurile de sport ale comunităţilor din cele mai mici cartiere. Special Olympics oferă persoanelor cu dizabilităţi oportunităţi continue de a se ridica la nivelul propriului potenţial, de a-şi dezvolta condiţia fizică, de a da dovadă de curaj şi de a trăi experienţa bucuriei şi a prieteniei. Vizitaţi Special Olympics la www.specialolympics.org. Comunicaţi cu noi pe: Twitter @specialolympics; fb.com/specialolympics; youtube.com/specialolympicshq şi specialolympicsblog.wordpress.com.

Despre UNICEF

UNICEF activează în peste 150 de ţări şi teritorii pentru a ajuta copiii să supravieţuiască şi să se dezvolte, începând cu perioada copilăriei timpurii şi până la adolescenţă. Cel mai mare furnizor de vaccinuri din lume pentru ţările în curs de dezvoltare, UNICEF susţine prin programele sale sănătatea şi nutriţia copiilor, accesul la apă potabilă şi salubritate, o educaţie primară de calitate pentru toţi copiii, fete sau băieţi, şi protejarea copiilor împotriva violenţei, a exploatării şi a SIDA. UNICEF este finanţat integral de contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundaţiilor şi guvernelor. Pentru informaţii suplimentare despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi pagina: www.unicef.org

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi următoarele persoane:

Marixie Mercado, UNICEF Geneva, Tel: +41 22 909-5716, mercado@unicef.org

Mandy Murphy, Special Olympics International, Tel: +1 202-459-7561, mamurphy@specialolympics.org

Patrick McCormick, UNICEF New York, Tel: + 1 212 326 7426, pmccormick@unicef.org

Articol din: 17 April 2011

Citeşte în continuare