În cadrul Zilelor europene de sprijin parental și educație parentală, România împărtășește din exemplele sale de bună practică

Inapoi

Iași, 20 aprilie 2018 – UNICEF în România în parteneriat cu HoltIS și Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților au organizat Zilele europene de sprijin parental și educație parentală la Iași, în intervalul 19-20 aprilie 2018.

Conferința europeană a avut ca scop informarea și pregătirea specialiștilor în domeniul sprijinului parental și educației parentale pozitive prin intermediul prezentărilor academice, workshopurilor, intervențiilor și studiilor de caz. În cadrul conferinței au prezentate exemple de bună practică în educația parentală din șapte țări: România, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania, Republica Moldova și Bulgaria.

UNICEF și HoltIS au dezvoltat în România curricula pentru părinți cu copii de la naștere la 18 ani. De asemenea, în cadrul proiectului pilot Educație Incluzivă de Calitate, UNICEF împreună cu HoltIS au reușit să obțină o implicare record a taților. Pe durata proiectului, media participanților tați la cursurile de educație parentală a fost de 25 %, în timp ce media la nivel internațional este de 5,9%.

Educatie parentala (copyright poza UNICEF_Radu Sandovici)

Fiecare copil este diferit, iar fiecare vârstă vine cu provocările ei. Este important ca părinții să știe cum să gestioneze relația cu copiii lor la diferite vârste și să răspundă provocărilor folosind abordarea apreciativă. Experiența noastră din diferite modele arată că educația parentală contribuie atât la o mai bună relație și comunicare între copii și părinți, cât și la creșterea participării școlare, mai ales a celor mai vulnerabili copii. UNICEF a sprijinit dezvoltarea unei Strategii Naționale de Educație Parentală și este gata să colaboreze cu autoritățile centrale, județene și locale pentru ca toți părinții din România să aibă acces la aceste cursuri, iar copiii lor să se bucure de mai multă atenție și să beneficieze de educație pozitivă”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

În ultimii șase ani, UNICEF împreună cu HoltIS au construit o rețea de peste 800 de educatori parentali care au sprijinit peste 31.000 de părinți din întreaga țară să își îmbunătățească abilitățile și cunoștințele pentru a avea grijă de copiii lor.

Pe parcursul a două zile, evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, ai Parlamentului României, educatori parentali, profesori, asistenți sociali și alți specialiști naționali și internaționali care lucrează cu copii și părinți, precum și jurnaliști.

Numeroase studii privind competențele parentale și nevoia de educație parentală în România au evidențiat necesitatea unor demersuri de conștientizare a părinților asupra implicării lor active în strategiile pedagogice de educare și formare a copilului. De asemenea, se impune participarea autorităților și a instituțiilor publice, a specialiștilor în acest domeniu și considerăm că este necesară implementarea într-un orizont de timp cât mai scurt a Strategiei Naționale în domeniul educației parentale”, a declarat doamna prof.dr. Camelia Gavrilă, Președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților.

Mai multe detalii și resurse despre educația parentală găsiți aici:
• Ce este educația parentală http://www.unicef.ro/publicatii/ce-este-educatia-parentala/
• Educaţia parentală în România: http://www.unicef.ro/publicatii/educatia-parentala-in-romania/
• Copilul meu este o persoană importantă: http://www.unicef.ro/publicatii/copilul-meu-este-o-persoana-importanta/
• Abordarea pozitivă a comportamentelor copiilor: http://www.unicef.ro/wp-content/uploads/Abordarea-pozitiv%C4%83-a-comportamentelor-copiilor_2015.pdf

Despre UNICEF în România
UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

© UNICEF/Radu Sandovici

Articol din: 20 April 2018

Citeşte în continuare